به مناسبت ماه مبارک رمضان و نوروز 1403، ویژهنامه «بهار دلها» به همت مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در بیش از 170 صفحه تدوین و منتشر شد که توسط سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در این ایام خجسته بین ارادتمندان امام هشتم(ع) توزیع میشود.
مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در خصوص انتشار ویژهنامه نوروزی «بهار دلها» که همزمان با ماه پرفضیلت رمضان منتشر شده است، اظهار کرد: سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در مناسبتهای مختلف، مجموعهای از فعالیتها و رویدادها را به شکلی متمرکز و همافزا در راستای تحقق اهداف علمی و فرهنگی این آستان مقدس انجام میدهد.
محمد جواد استادی ادامه داد: تهیه ویژهنامه مکتوبی که در کنار تولید سایر محصولات به ترویج معارف دینی و رضوی کمک کند و رویکردی گفتمانی داشته باشد، یکی از این اقدامات است که در دو سال اخیر در مجموعه سازمان به صورت جدی دنبال شده است.
وی به انتشار چهار شماره ویژهنامه در مناسبتهای گذشته متناسب با فضاهای مختلف اشاره و اضافه کرد: بدین ترتیب طبق برنامهریزیهای صورت گرفته، مسئولیت تهیه ویژهنامه نوروز 1403 با عنوان «بهار دلها» نیز به مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی که چهار ویژهنامه گذشته را تدوین کرده بود، واگذار شد.
استادی گفت: با توجه به همزمانی نوروز امسال با ماه مبارک رمضان، مسئله قرآن محوریت اصلی تدوین این ویژهنامه قرار گرفت و تلاش شد با محوریت موضوع قرآن با رویکردی نوآورانه، هنری و عمومی، محتوای آن برای مخاطبان مختلف تهیه و تنظیم شود.
معرفی بخشهای ویژهنامه
مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی که بر تدوین این ویژهنامه نظارت داشت، بیان کرد: هندسه مشخصی برای ویژهنامه بهار دلها طراحی شده است و بجز یک دیباچه، دارای سه بخش اصلی با محوریت سیر تاریخی، معرفتی و تمدنی قرآن و همچنین دو بخش فرعی است.
وی افزود: در بخش دیباچه سعی شد به مسئله نوروز و بهار طبیعت، ماه رمضان و بهار قرآن، بهار انسان(نو شدن و تحول انسان) و همچنین بهار حرم مطهر رضوی پرداخته شود. به خصوص که همزمانی رمضان و نوروز 1403، ویژگی خاصی را در حرم مطهر ایجاد کرده است.
استادی گفت: در بخش نخست آن تلاش شد نگاهی تاریخی به مسئله قرآن در ابعاد مختلف همچون نزول قرآن، ثبت و ضبط قرآن، سیر کتابت قرآن، تحول خوشنویسی و خطوط کتابت قرآن در دورههای مختلف تا دوره قاجار، جلدسازی قرآن و... داشته باشیم.
وی با بیان اینکه بخش دوم این ویژهنامه روایتگر معارف قرآن است، افزود: در این بخش جنبههای معرفتی قرآن کریم مد نظر قرار گرفت و سعی شد تا جنبه زندگیسازی قرآن به عنوان کتاب هدایت با زبانی متنوع به تصویر کشیده شود.
مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی اظهار کرد: در بخش سوم نیز به رویکرد تمدنی قرآن پرداخته شد؛ چراکه قرآن مبنای تمدن اسلامی است و اگر از تمدن نوین اسلامی صحبت میشود، تمدنی است که برخلاف تمدن غربی، بنیاد آن قرآن است.
وی ادامه داد: از جمله محورهای موضوعی این بخش میتوان به مفهوم تمدن در قرآن، فرآیندها و مؤلفههای تمدنی و نگاه قرآن به مسئله پیشرفت (در مقابل آنچه که در تمدن غربی، توسعه گفته میشود و ما در تمدن اسلامی مفهوم پیشرفت داریم)، اشاره کرد.
استادی با تأکید بر اهمیت قرآن در مجموعه آستان قدس رضوی گفت: در ادامه ویژهنامه در قالب یک اینفوگرافی مفصل، گزارشی درباره عملکرد و فعالیتهای متنوع قرآنی این آستان مقدس در بخشهای مختلف هنری، علمی و دانشگاهی، تولیدی و حوزه بینالملل به مخاطبان ارائه شده است.
وی افزود: از آنجایی که نباید فراموش شود مسئله غزه، همچنان مسئله زنده و امروز جهان اسلام است، در صفحات پایانی ویژهنامه در قالب روایت داستانی مصور (کمیک استریپ)، موضوع غزه به گونهای به تصویر کشیده شده است تا طیفهای مختلف بتوانند با آن ارتباط برقرار کنند و مسئله غزه را بتوان با زبانی جذاب زنده نگه داشت.
اثری نوآورانه و جذاب برای سلایق مختلف
مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه ویژهنامه بهار دلها دارای بخشهای جذابی است، بیان کرد: همچون ویژهنامههای پیشین مؤسسه، از قابلیتهای کیوآرکد در این نشریه نیز بهره گرفتهایم. همچنین از مهمترین شعرهای فارسی در وصف قرآن به همراه تصویرهای زیبایی به عنوان جداکنندهها در بخشها استفاده شده است.
وی با بیان اینکه هر بخش اصلی، یک نگارخانه دارد و در آن مهمترین و نفیسترین آثار قرآنی به همراه تصویرها و شناسنامه هر اثر معرفی شده است، افزود: در طراحی و صفحهآرایی این ویژهنامه سعی شد یکقدم به جلو حرکت کرده، در واقع نوآورانه اقدام کنیم تا طیفهای مختلف سلیقهای را پوشش دهیم.
استادی گفت: در مجموع، ویژهنامه مفصلی در بیش از 170 صفحه با در نظر گرفتن این نکته که مطالب بسیار مختصر باشد، تهیه شده است. مطالب معرفتی در بخشهای کوتاه ارائه شده تا مخاطب به آسانی بتواند از آنها استفاده کند. همچنین این اثر به زبان عام با طراحی ویژه ارائه شده است و امیدواریم مورد توجه مخاطبان قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه ویژهنامه بهار دلها در آخرین روزهای اسفند 1402 منتشر شد، خاطرنشان کرد: بسیار مایه خرسندی است که رهبر معظم انقلاب نیز در پیام نوروزی خود به مناسبت آغاز سال 1403 از این فصل بهار طبیعت و بهار قرآن به عنوان «بهار دلها» یاد کردند و عنوانی که ما برای این ویژهنامه انتخاب کرده بودیم در کلام ایشان هم جاری شد.
شایان ذکر است، به همت مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی برنامههای متنوع فرهنگی و هنری با محوریت مکتب هنر رضوی در ایام ماه رمضان و نوروز 1403 در حال برگزاری است.