با مشارکت مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی صورت گرفت؛ شعرخوانی شاعران حوزوی در شب شعر جشنواره «اشراق»

 با مشارکت مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی صورت گرفت؛ شعرخوانی شاعران حوزوی در شب شعر جشنواره «اشراق»

با مشارکت مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی و اداره فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، شب شعر جشنواره «اشراق» ویژه شعرای حوزه علمیه مشهد در این شهر مقدس برپا شد.  

 این محفل ادبی به مناسبت برگزاری ششمین جشنواره بین‌المللی شعر حوزه «اشراق» با حضور جمعی از شعرای حوزوی مشهد و خوانش شعرهای آیینی در قالب‌های مختلف، بعدازظهر شنبه ۱۲ اسفند سال جاری در اتاق جلسات دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در جوار حرم مطهر رضوی اجرا شد. 
علی مقدم، سید حسن مبارز، اعظم صباغ‌خور، سید فضل‌الله قدسی، سید ابوالفضل مبارز، عاطفه جعفری، علی عدالتیان، حسین میرزایی، خدیجه خوشکار، مسعود یوسف‌پور، سعیده کرمانی، علی‌اصغر دلیلی صالح، غلامحسین زنگویی، علی اکبر آل‌طاها، محمدعلی صفری ‌زرافشان و سید ابوطالب مظفری، از جمله شاعرانی بودند که در این محفل ادبی شعرهای خود را قرائت کردند. سید حسین سیدی نیز به عنوان مجری برنامه در این شب شعر حضور داشت. 
 

اهداف برگزاری شب شعر 
محمدجواد استادی رئیس اداره فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در خصوص این شب شعر در گفت‌وگو با خبرنگار ما اظهار کرد: یکی از رسالت‌های اساسی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در کنار حوزه‌های مهمی همچون آموزش، پژوهش و تولید اندیشه که کارکردهای اصلی این دفتر به شمار می‌آید، استفاده از زبان هنر برای تبلیغ مفاهیم دینی است. 
وی ادامه داد: در واقع این دفتر تبلیغات اسلامی مسئله استفاده از این علوم و معارف تولید شده و ترویج آن‌ها در جامعه برای استفاده عموم را رسالت خود می‌داند. همچنین این امر در راستای لبیک به دعوت مقام معظم رهبری است که همین امسال نیز چند ماه پیش در فرمایشات خود به تحول در حوزه‌های علمیه و روش‌های تبلیغ دینی تأکید داشتند. 
رئیس اداره فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی افزود: در واقع دفتر تبلیغات اسلامی سال‌هاست این رویکرد استفاده از زبان هنر و ادبیات را برای فرآوری مفاهیم دانشی به عموم مردم آغاز کرده است و به همت آن جشنواره‌ها، انجمن‌ها، رویدادها و تولیدات مختلف در رشته‌های گوناگون پیگیری می‌شود. 
وی از شعر به عنوان یکی از زبان‌های هنری با قدمت دیرینه که سابقه آن بیش از سایر هنرها در حوزه‌های علمیه است، نام برد و گفت: طیف وسیعی از علما و اندیشمندان حوزوی ما در طول تاریخ به هنر شعر پرداختند و حوزه علمیه خراسان و مشهد نیز به دلیل قدمت ادبی که دارد و همچنین ارزش بسیاری که ادبیات در خود حوزه علمیه خراسان دارد، همواره یک پایگاه جدی تولید شعر و ترویج مفاهیم به زبان شعر بوده است. 

استادی با اشاره به این‌که برگزاری جشنواره شعر اشراق نیز یکی از رویکردهایی است که دفتر تبلیغات اسلامی امسال دنبال کرده است، بیان کرد: مجموعه شعرای حوزوی سراسر کشور آثار خود را به این جشنواره ارسال کردند و آیین پایانی آن نیز با تقدیر از شعرای حوزوی برگزیده سه‌شنبه ۱۵ اسفندماه در شهر مقدس قم برگزار خواهد شد. 
وی گفت: این اداره همزمان با برگزاری جشنواره شعر اشراق و با توجه به تفاهم‌نامه منعقد شده با مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی(مؤسسه‌ای که فعالیت‌های خود را حول محور مکتب هنر رضوی و ترویج مفاهیم رضوی قرار داده است) و همچنین اشتراک میان این دو مجموعه، بر آن شد با همکاری این مؤسسه، نشست شعری را با محوریت شعر آیینی به ویژه شعر رضوی با حضور شعرای حوزه علمیه مشهد برگزار کند. 
رئیس اداره فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با تأکید بر این‌که این نشست شعر به عنوان مقدمه‌ای بر رویداد پایانی جشنواره شعر اشراق در قم در این دفتر برپا شد، افزود: امیدوارم در آیین پایانی جشنواره نیز شاهد درخشش شعرای حوزوی باشیم که در حوزه مفاهیم رضوی نیز فعالیت می‌کنند. 
 

منتخبی از اشعار آیینی
در ادامه منتخبی از شعرهای قرائت شده در این شب شعر اشراق را مرور می‌کنیم:
«در خلوت بقیه دلم بی‌صدا حَسن/ دارم هوای حرف زدن با تو یا حسن
هم از جهان غیر مرا می‌کشی برون/ هم می‌دهی کنار خودت جا مرا حسن
ای نور از کدام جهت می‌رسم به تو/ دستان من به سوی تو در ارتجاع حسن
ای تیغ در نیام علی در دل جمل/ ای شوق در کلام نبی در حرا حسن....»
سید حسن مبارز

«نمی‌رسد به نَخیل مقام او کلماتش/ غزال شعر کجا و بزرگی درجاتش
گواه مرد خدا بودنش طعام علی است/ یگانه شاهد این مدعاست نان بیاتش
نداشت مثل خودش در جهان نظیر، کلامش/ خطابه‌اش، سخنانش، قیامت جملاتش
رسیده خیر علی در نماز هم به فقیران/ شبیه ندارد رکوع و گوهر صدقاتش...»
اعظم صباغ‌خور

«از سمت سحر شاهد مشهود ‌آید/ بیدار بمان طالع مسعود آید
ای منتظر از امید نوامید نشو/ لبخند بزن مهدی موعود ‌آید»
علی عدالتیان

«غم فراغ تو ای مهربان چه جانکاه است/ بیا که تا تو نیایی خوراک‌مان آه است
برای آمدنت آسمان چراغانی است/ مگر زمان طلوع تو در شبانگاه است
اگر غلط نکنم ما برادران توایم/ و شرح قصه ما شرح یوسف و چاه است
به چاه غیبت افتاده‌ای توسط ما/ خداکند که بفهمیم راه بی‌راه است
در آرزوی ظهورت همیشه می‌گویم/ به هرکسی که زِ درد فراغ آگاه است
بیا که خانه تکانی کنیم دل‌ها را/ کم است وقت من و تو، بهار در راه است»
حسین میرزایی

«چنان بخوانم غزل که دعبل/ زبان به تحسین من گشاید
پیاله در دست، مست و حیران / به سعی دردان، کفن گشاید
به پادشاهی زند دلم رو/ که شد هوایش پناه آهو
دمادم از چین پرچم او/ نسیم مُشک خُتن گشاید
بهار هر لحظه سینه چاکش/ به خود بپیچد خمار تاکش
گل از شعف در حریم پاکش/ به ذکر او پیرهن گشاید...»
مسعود یوسف‌پور
تاريخ: ۱۴۰۲/۱۲/۱۴