وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در چهارمین همایش ملی فقه هنر بر ضرورت بهرهگیری از انضباط فقهی در پاسخگویی به مسائل فرهنگی و هنری کشور تاکید کرد.
محمدمهدی اسماعیلی در مراسم رونمایی از کتاب چکیده مقالات چهارمین همایش ملی فقه هنر که ظهر امروز 26 بهمن در تالار شیخ طبرسی سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در مشهدمقدس برگزار شد، ضمن تقدیر از دستاندرکاران برگزاری این همایش اظهار کرد: حضورم در این همایش از یک سو بیانگر پشتیبانی از مسیری است که در این همایش آغاز شده است و از سویی دیگر اعلام نیاز در این حوزه است.
وی ادامه داد: این وزارتخانه تنظیمگر در حوزههای مختلف حکمرانی فرهنگ و هنر کشور است. در این میان، با گسترش فناوریهای نوین در حوزه فرهنگ و هنر نیز سر و کار دارد، به خصوص که محصولات فرهنگی و هنری در تمامی حوزههای نوپدید در حال ترویج و توسعه است.
اسماعیلی با اشاره به مصرف فرهنگی و هنری امروز جامعه به ویژه استقبال نسل جوان از فناوریهای نوین همچون بازیهای رایانهای، افزود: البته همچنان ساختارهای قدیم در این حوزه نظیر سینما مورد توجه مردم قرار دارد.
وی با اشاره به توسعه خدمات فرهنگی و هنری در کشور همچون احداث سینماها و مراکز فرهنگی جدید گفت: حوزه فرهنگ و هنر غلبه عام دارد و این نکته بسیار مهمی است.
فقه، پایه اصلی تمدن اسلامی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: نظام حکمرانی ما براساس حاکمیت دینی است و در این میان، فقه پایه اصلی تمدن اسلامی است. از این رو، باید تنظیمگری فقهی با توجه به وضعیت موجود فرهنگی و هنری برقرار شود. بیشک این امر، آسان نیست.
وی با اشاره به یکی از مقالات چهارمین دوره همایش فقه هنر مرتبط با موضوع تنظیمگری خطرناک، گفت: این وزارتخانه هر روز با مسائل فراوان در حوزههای مختلف درگیر است، به طور مثال اگر فیلمی در شورای پروانه نمایش چند روز بماند، چه اتفاقاتی ممکن است در رسانهها بیفتد.
اسماعیلی افزود: امروزه ما در مقام حکمرانی باید برای بسیاری از این مسائل با توجه به استقبال جامعه و الزامات جامعه دینی، تعیین تکلیف کنیم. در واقع ما موظف هستیم طبق قانون و شرع حرکت خود را ادامه دهیم.
وی ادامه داد: خط مشی جمهوری اسلامی در برابر دستاوردهای نوین بشری، انکار نیست. ما با مظاهر ورود مدرنیته که گاه شرکآلود و گناهآلود است، مخالف هستیم. به عبارتی خط قرمز ما شرع مقدس است.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: هر ساله فضای عمومی کشور به نظام ارزشی نزدیک میشود چنانکه در حال تنظیم سند حوزههای هنری مختلف نیز هستیم و مباحث فقهی در این حوزهها دیده شده است. بهطور مثال، در حال حاضر سند موسیقی تصویب شده است.
در این مراسم همچنین، آیتالله ابوالقاسم علیدوست دبیر علمی چهارمین دوره همایش فقه هنر به قرائت عناوین مقالات پذیرفته شده در این همایش پرداخت که در کتاب چکیده مقالات آن به چاپ رسیده است.
بخش پایانی این مراسم نیز با رونمایی از کتاب چکیده مقالات چهارمین همایش ملی فقه هنر با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مدیران ارشد فرهنگی و هنری کشور همراه بود.
شایان ذکر است، چهارمین دوره همایش ملی فقه هنر، به همت مدرسه فقه هنر و با همکاری مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و همچنین معاونت فضای مجازی، هنر و رسانه دفتر تبلیغات اسلامی، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر به مدت دو روز تا شامگاه پنجشنبه 26 بهمن 1402 در جوار حرم مطهر رضوی برگزار شد.