دومین جشنواره بین المللی عکس مزارات با معرفی برگزیدگان جشنواره به کار خود پایان داد.

  دومین جشنواره بین المللی عکس مزارات با معرفی برگزیدگان جشنواره به کار خود پایان داد.


مراسم اختتامیه دومین جشنواره بین المللی عکس «مزارات» شب گذشته 16 دی ماه  در تالار نور مشهد برگزار شد و برگزیدگان این جشنواره معرفی شدند.
در ابتدای این مراسم «امیرمهدی حکیمی» مدیرعامل موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی، «مزارها» را یک نماد و فرهنگ و هویت در نگاه شیعی و اسلامی قلمداد کرد و گفت: مزار‌ها همه جا محل تمدن سازی بوده اند و هنرمندان بسیاری در طول قرون و سالها، در مزار‌ها و محل آرام گرفتن بزرگان اسلامی هنرنمایی کرده اند.  
وی افزود: بخش عمده‌ای از تمدن اسلامی در مزار‌ها شکل گرفته و هنرمندان بسیاری در آن زحمات فراوان کشیده اند. کاشی کاری، معماری و هنر‌های زیادی در دایره مزار‌های اسلامی در جای جای جهان اسلام شکل گرفته است.
حکیمی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، مزار‌ها بستری برای ارتباط با خدا بوده اند و از سوی دیگر، رابطه انسان‌ها با خودشان و طبیعت، ایجاد بازار و مدرسه و هزاران اتفاق دیگر پیرامون مزار‌ها در جهان اسلام شکل گرفته است. جامعه عکاسی نیز کوشید تا بخشی از این اتفاقات را در قالب جشنواره عکس مزارات، به تصویر بکشد.
مدیرعامل موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی در بخش دیگری از سخنان خود، به روند برگزاری دومین جشنواره بین المللی عکس مزارات اشاره کرد و گفت: در این دوره هزار و ۷۱ شرکت کننده از ۵۲ کشور شامل ۷۱۸ عکاس ایرانی و ۳۵۳ عکاس غیرایرانی، تعداد هفت هزار و ۶۴۳ اثر را به دبیرخانه جشنواره ارسال کردند که ۵ هزار و ۴۸۹ اثر مربوط به عکاسان ایران و ۲ هزار و ۱۵۴ اثر از عکاسان دیگر نقاط دنیا بود.
وی خاطرنشان کرد: در پایان ارزیابی هیات داوران در ۲ روز داوری، تعداد ۱۱۵ اثر از ۹۵ عکاس شامل ۷۳ اثر از ۶۱ عکاس ایرانی و ۴۲ اثر از ۳۴ عکاس غیرایرانی به کتاب جشنواره و نمایشگاه آثار راه پیدا کرد و در پایان نیز ۷ اثر به عنوان برگزیده انتخاب شدند.
عالم هستی تجلی گاه هنر حضرت حق است
حجت الاسلام «مصطفی فقیه اسفندیاری» معاون امور بین الملل آستان قدس رضوی دیگر سخنران این مراسم بود که در سخنان خود، عالم هستی را تجلی گاه هنر حضرت حق دانست و گفت: اگر بخواهیم هنرمندانه سخن بگوییم باید دو عبارت «تجلی هنر» و «هنر تجلی» را به بحث بگذاریم. قطعا خداوند هنرمندانه تجلی کرد عالم هم مجلای تجلیات هنرمندانه حضرت حق است.
وی با اشاره به آیات سوره مبارکه حشر تاکید کرد: خداوند قطعا هنرمند است و اولین و مهمترین تجلی هنر الهی نیز هنر آفرینش است.  
حجت الاسلام فقیه اسفندیاری در ادامه گفت: ویژگی بزرگترین تجلی هنرمندانه الهی این است که گسترده و جاودان است و بطونی دارد و، چون رنگ و بوی الهی دارد، می‌تواند مقوم باشد.
وی افزود: هنر دیگر الهی «ارائه» است که به زیبایی هنر خود را ارائه کرده و از ما نیز خواسته است که در برابر این خلقت، تامل کنیم.

 زیارت آن است که «مزور» هم مهمان «زائر» است
دکتر «عبدالحمید طالبی» رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی نیز در این مراسم با اشاره به برخی ابعاد زیارت گفت: زیارت یک مکان مقدس سبب نزدیکی انسان به خداوند گشته و باعث می‌شود یک یا چند اتفاق معنوی در زندگی  انسان رخ دهد.
وی افزود: زیارت، تنها حضور زائر در جوار مزور نیست و این نیست که فقط زائر مهمان مزور باشد. بلکه زیارت آن است که مزور هم مهمان زائر است.
طالبی خاطرنشان کرد: ما که به زیارت بزرگان دینی خود می‌رویم، باید خود را بیازماییم که آیا در در جان ما راهنمایی‌های آنان زنده شده یا نه؟ به عبارت دیگر، به همان اندازه که راهنمایی‌های آن‌ها در دل ما زنده می‌شود، زیارت ما مقبول است و این همان زیارت متعالی و با معرفت است که در مسیر لقاءالله است.
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در بخش دیگری از سخنان خود، زیارت را مختص به شیعیان ندانست و گفت: بر اساس گزارش منابع تاریخی، مسلمانان همواره به زیارت قبور بزرگان خود می‌رفتند و مرقد پیامبر از ابتدا تا کنون زیارتگاه همه مسلمانان بوده است.
وی افزود: مکان‌های زیارتی جهان اسلام نیز از ارزش‌های والای مذهبی و فرهنگی در بین مسلمانان برخوردار هستند و می‌توانند تقویت کننده اتحاد و انسجام اسلامی بین مسلمانان و کشور‌های اسلامی باشند.
طالبی، هنر را رابطه عمیق انسان با عالم معنا دانست و گفت: هنر، درک متقابلی بین حکمت و حقیقت است. هنرمند هم پیامی را در ذهن و ضمیر خود دارد و می‌خواهد آن را با ظرافت و زیبایی خاص خویش به دیگران منتقل می‌کند که دیگران توان این کار را ندارند.
وی افزود: شما هنرمندان هم دراین جشنواره با هنر خود و به زیبایی، هم ارتباط زائر و مزور را در قالب اتفاقات معنوی و هم هنر هنرمندان در حرم‌های مطهر و بارگاه‌های مقدس را نشان داده اید و هم زیارت را به عنوان عامل اتحاد و انسجام اسلامی مسلمانان صابت کرده و به تصویر کشیده اید.
برگزیدگان دومین جشنواره مزارات
در بخش پایانی این مراسم، بیانیه هیات داوران قرائت شد و نفرات برتر در ۲ بخش مزارات و نیایش معرفی شدند.
بر اساس آراء هیات داوران جشنواره در بخش مزارات، «محمد آهنگر» از شهر اهواز، «جابر غلامی» از شهر اراک و «امیرمهدی نجف لو شهپر» از شهر همدان به ترتیب حائز رتبه‌های اول تا سوم شدند.
در بخش نیایش نیز «شیخ ریحان احمد» از کشور بنگلادش، «مصطفی سعیدی» از شهر بجنورد و «کریستینا گارزون» از کشور ایتالیا رتبه‌های اول تا سوم را به خود اختصاص دادند.
جایزه ویژه دبیر جشنواره نیز به «مجمدحسین اسماعیلی» از شهر اصفهان تعلق گرفت.
گفتنی است جوایز نفرات اول ۱۵۰۰ یورو، جوایز نفرات دوم ۱۰۰۰ یورو و جوایز نفرات سوم نیز ۷۵۰ یورو بود و مبلغ ۱۰۰۰  یورو نیز به نفر برگزیده دبیر جشنواره تعلق گرفت.
در این مراسم همجنین نشان زرین مکتب هنر رضوی نیز به «فرشید احمدپور» به دلیل تدوین کتاب مجموعه عکس‌های معماری حرم مطهر رضوی اهدا شد.
تاريخ: ۱۴۰۲/۱۰/۱۷