بررسی چگونگی ایجاد موقعیت طنز و گسترش آن در داستان

 بررسی چگونگی ایجاد موقعیت طنز و گسترش آن در داستان

در نخستین جلسه کارگاه دو روزه انجمن «عصر داستان» مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی با حضور داوود امیریان نویسنده، منتقد و مدرس کشور، چگونگی ایجاد موقعیت طنز و گسترش آن در داستان بررسی شد.

امیریان در این جلسه که بعدازظهر چهارشنبه 21 تیرماه با حضور جمعی از داستان‌نویسان در نگارخانه رضوان مشهد برگزار شد، با بیان این‌که داستان کوتاه براساس شخصیت و موقعیت ساخته می‌شود، اظهار کرد: باید شخصیت‌هایی را که می‌خواهید خلق کنید، از ابعاد مختلف همچون ظاهر، علایق و... به طور کامل بشناسید.
وی با تأکید بر اهمیت شناخت شخصیت در داستان‌های طنز گفت: از این رو علاوه بر بهره‌گیری از عنصر تخیل در خلق داستان‌های طنز، نیاز به تحقیق در خصوص شخصیت خود نیز دارید تا شخصیت برای شما زنده شود.
امیریان با بیان این‌که طنز و موقعیت طنز چیست، تصریح کرد: وقتی یک موقعیت طنز خلق می‌کنید، نباید آن را رها کنید بلکه باید آن را گسترش داده و در داستان پیش ببرید.
وی ادامه داد: در اطراف همه ما پُر از سوژه‌های طنز است، فقط باید به عنوان یک نویسنده کنجکاو باشید و آن‌ها را کشف کنید. به طور مثال از یک خبر روزنامه می‌توانید موقعیت طنز و سوژه داستان طنز پیدا کنید.  
 

فاصله نزدیک موقعیت‌های تراژدی و طنز
این منتقد گفت: موقعیت‌های تراژدی و طنز نیز فاصله بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند تا جایی که بسیاری از داستان‌های طنز را به آسانی می‌توان به داستان تراژدی و همچنین برعکس آن تبدیل کرد.
وی افزود: شخصیت‌های طنز در بسیاری از داستان‌ها و فیلم‌ها وجود دارند و به گونه‌ای نمک آثار محسوب می‌شوند، یعنی در داستان‌های جدی نیز می‌توان از شخصیت‌های طنز برای برطرف کردن خستگی مخاطبان استفاده کرد.
امیریان با ذکر مثال‌های متعدد از موقعیت‌های طنز در فیلم‌ها و کتاب‌ها اظهار کرد: از ایجاد تناقض در شخصیت‌های واقعی یا جابه‌جایی شخصیت‌ها می‌توان برای خلق موقعیت طنز استفاده کرد که نمونه آن را در آثاری همچون فیلم‌ «مارمولک» و داستان «شاهزاده و گدا» دیده‌ایم.
وی گفت: اگرچه اصل طنز، ایجاد موقعیت طنز و ادامه آن است، اما یک طنزنویس باید طنز کلامی نیز داشته باشد و آن را در روایت و قلم گرم و شیرین خود نشان دهد.
این مدرس با اشاره به اهمیت لحن و نثر در داستان‌نویسی بیان کرد: مطالعه کتاب‌های طنز به نویسندگانی که علاقه‌مند به فعالیت در حوزه طنز هستند، کمک بسیاری در پیدا کردن لحن و نثر طنز می‌کند.  
در بخش پایانی این کارگاه نیز تنی چند از حاضران ضمن طرح پرسش‌های خود به بیان برخی از موقعیت‌های طنز زندگی‌شان و چگونگی گسترش آن‌ها در قالب داستان طنز پرداختند.
شایان ذکر است. دومین جلسه این کارگاه دو روزه انجمن عصر داستان با حضور داوود امیریان با موضوع «فیلمنامه و سفر قهرمان» پنجشنبه 22 تیرماه از ساعت 16 تا 18 در محل مکتب هنر رضوان مشهد واقع در خیابان کوهسنگی 17 شماره 14 برگزار خواهد شد.

تاريخ: ۱۴۰۲/۴/۲۴