دومین کنگره بینالمللی «فرهنگ و هنر در تمدن اسلامی» با محوریت مکتب هنر رضوی و با هدف شناخت، بررسی و معرفی گنجینه عظیم هنری موجود در حرم مطهر حضرت رضا(ع) برگزار خواهد شد.
دومین کنگره بینالمللی فرهنگ و هنر در تمدن اسلامی با محوریت مکتب هنر رضوی از سوی مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و با همکاری دانشگاه هنر در سال جاری برگزار میشود و مهمترین هدف آن نیز «بررسی و ایجاد ادبیات در راستای تحکیم و تبیین مکتب هنر رضوی» است. در این راستا دیدگاه¬های سه تن از مدیران علمی فرهنگی پیرامون این کنگره ارائه میشود.
امکان شناسایی نخبگان در حوزه هنر اسلامی
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه هر کدام از مؤسسات زیر مجموعه آستان قدس رضوی مأموریت کاری خود را با محوریت خاصی دنبال میکنند، اظهار میکند: مؤسسه آفرینشهای هنری این آستان مقدس به عنوان یکی از مؤسسات زیرمجموعه این سازمان به منظور توسعه و ترویج معارف اسلامی و رضوی با استفاده از ابزار هنر تأسیس شده است.
عبدالحمید طالبی ادامه میدهد: مرجعیت مرجع شریف رضوی و گنجینه ذخائر ارزشمندی که در حرم مطهر رضوی؛ از آثار معماری حرم مطهر تا نفایسی که در سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی نگهداری میشود، به معرفی در قالب یک امتداد اجتماعی نیاز دارد تا نقش و جایگاه هنر اسلامی را در فرایند تمدن اسلامی نشان دهد.
او میافزاید: از سویی دیگر، این کنگره در تقویت نقش هنر در توسعه فرهنگ ناب محمدی به خصوص در حرم مطهر رضوی و فرهنگ رضوی در چارچوب مکتب هنر رضوی به عنوان ابتکار بسیار ارزشمند مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی ایفای نقش می¬کند.
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی تصریح میکند: امیدوارم با برگزاری دومین کنگره بینالمللی فرهنگ و هنر در تمدن اسلامی با محوریت مکتب هنر رضوی، این آستان مقدس با همکاری دانشگاه هنر بتواند با شناسایی نخبگان علمی و فرهنگی در حوزه هنر اسلامی در راستای تحقق گام دوم انقلاب اسلامی یعنی تمدن نوین اسلامی، قدم مثبتی بردارد.
فرصتی برای تولید آثار هنری و پژوهشی
در ادامه رئیس دانشگاه هنر نیز در خصوص لزوم برگزاری این کنگره اظهار میکند: مکتب هنر رضوی، حول مهم¬ترین عنصر شیعه در کشور ما یعنی وجود مقدس امام رضا(ع) در حال شکلگیری است. از این رو از این مکتب میتوان به عنوان یکی از مهمترین موضوعات در حوزه هنر نام برد.
محمدرضا حسنایی با تأکید بر وجود گنجینه عظیمی از آثار هنری در حرم مطهر رضوی که تا کنون مورد بررسی و شناخت دقیق و کاملی قرار نگرفته است، میگوید: بیتردید برگزاری چنین کنگرههایی نقش پررنگی در قلمفرسایی، تبادل نظر و نظریهپردازی در این حوزه توسط محققان و صاحبنظران دارد تا بتوانند در زیر سایه پربرکت حضرت رضا(ع) حرکتی جهانی انجام دهند.
او میافزاید: این حوزه نه تنها در جامعه شیعیان و اهل سنت بلکه در جامعه جهانی غیراسلامی نیز اهمیت دارد و موجب ایجاد و گسترش بسیاری از آثار هنری بوده است.
حسنایی بیان میکند: بیشک هنرمندان و دانشمندان در پرتوی برگزاری دومین کنگره بینالمللی فرهنگ و هنر در تمدن اسلامی با محوریت مکتب هنر رضوی، فرصتی پیدا خواهند کرد که در این حوزه بحث کرده و آثار و پژوهشهای خود را نیز به جامعه تقدیم کنند.
زمینهسازی برای شکلگیری مکتب هنر رضوی
همچنین حسن بلخاری مدیر گروه مطالعات عالی هنر دانشگاه تهران میگوید: در طول هزار سال گذشته به تدریج آثار عظیم و بیمانندی در حوزههای مختلف هنری و همچنین معماری در مجموعه آستان قدس رضوی شکل گرفته است. تمامی هنرمندان جهان اسلام نیز اوج ذائقه هنری خود را در تمامی ابعاد به حضرت رضا(ع) تقدیم کردند.
این عضو شورای علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی اضافه میکند: بنابراین با گذشت زمان با گنجینه عظیمی در این آستان مقدس روبرو هستیم که اگر آثار آن به طور کامل مورد بازخوانی و تحقیق و پژوهش قرار گیرد، میتواند زمینهساز مکتبی بسیار جامع و دقیق در حوزه هنر اسلامی شود.
او خاطرنشان میکند: هدف نهایی برگزاری این کنگره بینالمللی نیز رسیدن به نقطهای است که این گنجینه نفیس هنری بازخوانی شود و متأثر از آثار رضوی، مکتب هنر رضوی شکل گیرد.