همزمان با آغاز هفته «پژوهش»، برگزاری رویدادهای هنری - پژوهشی مشترک مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و دانشگاه هنر با عنوان «در آینه هنر رضوی» در تهران کلید خورد.
این مجموعه رویدادهای هنری – پژوهشی با توجه به انعقاد تفاهمنامه مشترک میان مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و دانشگاه هنر به مناسبت هفته پژوهش برنامهریزی شده بود که مراسم افتتاحیه آن با حضور جمعی از مدیران و مسئولان این دو نهاد به ویژه اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه شنبه 19 آذرماه در پردیس باغ ملی دانشگاه هنر برگزار شد.
توجه به جنبههای نظری برای تحقق مکتب هنر رضوی
امیرمهدی حکیمی مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در این مراسم ضمن اشاره به سابقه فعالیتهای این مؤسسه به بیان توضیحاتی درباره چگونگی اجرای تفاهمنامه همکاری این دو نهاد هنری و برنامههای مشترک آنها در سال جاری پرداخت. وی با اشاره به مکتب هنر رضوی افزود: این مؤسسه درصدد ساماندهی فعالیتهای خود در حوزههای مختلف از جمله پژوهش، آموزش و تولید آثار و محصولات هنری با محوریت مکتب هنر رضوی است. حکیمی با تأکید بر لزوم توجه به جنبههای نظری برای تحقق مکتب هنر رضوی تصریح کرد: انعقاد تفاهمنامه با دانشگاه هنر نیز از مهمترین اقدامات این مؤسسه در مسیر تحقق و تبیین مکتب هنر رضوی به شمار میآید. همچنین در این مراسم، محمدرضا حسنایی رئیس دانشگاه هنر و حجتالاسلام داود رنجبران معاون پژوهش و فناوری دانشگاه نسبت به پیگیری تحقق مکتب هنر رضوی و ترویج هنر رضوی، به عنوان یکی از برنامههای اصلی این دانشگاه در سه سال آینده تأکید کردند.
از رونمایی پوستر کنگره تا اعلام فراخوان جشنواره
در ادامه مراسم، از پوستر کنگره بینالمللی «فرهنگ و هنر در تمدن اسلامی» با محوریت مکتب هنر رضوی رونمایی شد. این کنگره طبق برنامهریزیهای صورت گرفته با همکاری این دو نهاد هنری در خردادماه سال 1402 همزمان با دهه کرامت در مشهدمقدس برگزار خواهد شد. رونمایی از پوستر جشنواره «گنجینه مهر» و تبیین فراخوان آن بر پایه دو حوزه «تولید سوغات زائر» و «امتداد زیارت در زندگی»؛ با توسعه هنرهای کاربردی در زندگی مردم با محوریت آثار دانشجویان، از دیگر بخشهای افتتاحیه مجموعه رویدادهای هنری- پژوهشی در آینه هنر رضوی بود. اختتامیه این جشنواره در سال آینده برگزار میشود.
رونمایی از 4 کتاب هنری- ادبی همچنین در این مراسم از چهار کتاب منتشر شده توسط مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی شامل «شاهکارهای هنری در آستان قدس رضوی؛ نسخههای ادبی نفیس»، «مجالس تعزیه رضوی»، «حجاری» و «مرجانیها» رونمایی شد. در ادامه محمدجواد استادی، مشاور فنی و مجری کلان پروژه مکتب هنر رضوی در این مؤسسه نیز با ارائه توضیحانی به معرفی این آثار پرداخت. کتاب نسخههای ادبی نفیس، جدیدترین اثر از مجموعه شاهکارهای هنری در آستان قدس رضوی است که به عنوان یک اثر فاخر پژوهشی با محوریت معرفی گنجینههای ادبی موجود در این آستان مقدس منتشر شده است. کتاب ارزشمند مجالس تعزیه رضوی نیز به قلم مسلم نادعلیزاده منتشر شده است که دربردارنده مجموعهای از مجالس تعزیه با محوریت حضرت رضا(ع) و منسوبان ایشان از جمله حضرت معصومه(س) است. کتاب حجاری نیز سیر تحول استفاده از هنر حجاری سنگ در حرم مطهر رضوی را نشان میدهد. کتاب مرجانیها نیز شامل مجموعه داستانهای کوتاه سعید تشکری با محوریت زندگی سادات رضوی است. این اثر، آخرین کتاب زندهیاد استاد تشکری محسوب میشود.
معرفی کتابهای در دست انتشار معرفی کتاب «آواهای رضوی» که در چند هفته آینده توسط مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی منتشر خواهد شد، از جمله بخشهای این مراسم ویژه هفته پژوهش بود. این اثر حاصل 10 سال تلاش این مؤسسه در ثبت و ضبط آواهای متنوع فولکلور ایران زمین با محوریت حضرت رضا(ع) است. این آواها به شکل حرفهای ضبط شده و کتاب حاضر یک اثر پژوهشی بر روی این آواها به قلم استاد هوشنگ جاوید است. به عبارتی دیگر، این اثر در دو قالب کتاب و نسخه دیجیتال آواها تهیه شده است. همچنین در این مراسم از کتابهایی همچون «درب مرصع در حرم مطهر رضوی»، «دیباچهای بر بایستگی مکتب هنر رضوی» و «دربهای چوبی حرم مطهر رضوی» نام برده شد که تا پایان سال جاری توسط این مؤسسه روانه بازار نشر میشود.
افتتاح نمایشگاه گنجینه هنر افتتاح نمایشگاهی از آثار منتخب گنجینه هنری این مؤسسه در گالری پردیس باغ ملی دانشگاه هنر تهران با حضور مدیران و مسئولان این دو نهاد هنری، یکی دیگر از این رویدادهای هنری مشترک بود که مورد استقبال دانشجویان دانشگاه قرار گرفت. این نمایشگاه تا پایان هفته جاری در این گالری دایر خواهد بود. در بخشی از مراسم نیز توضیح داده شد که مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی که تاکنون در حوزه پژوهش رویکرد توصیفی داشته به سمت مطالعات نظری هنر حرکت کرده و در حال پیگیری پژوهشهایی در جهت تبیین نظری مکتب هنر رضوی است. بدین ترتیب از اعضای هیئت علمی دانشگاه هنر حاضر در مراسم دعوت شد تا طرحهای خود را در این زمینه ارائه کنند.
برگزاری نشستهای تخصصی برپایی نشستهای نقد و بررسی کتابهای رونمایی شده مؤسسه با حضور استادان و دانشجویان در دانشکدههای تخصصی دانشگاه هنر، از دیگر برنامههای مشترک هنری- پژوهشی این دو مجموعه در هفته پژوهش در تهران است. همچنین نشست تخصصی «دیباچهای بر مکتب هنر رضوی» با حضور حکیمی و استادی یکشنبه 20 آذرماه در دانشکده مطالعات نظری دانشگاه هنر برگزار خواهد شد. این خبر حاکی است، مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و دانشگاه هنر در ادامه همکاریهای مشترک خود در سال جاری با هدف گرامیداشت هفته پژوهش، مجموعه برنامههای متنوع هنری- پژوهشی با محوریت مکتب هنر رضوی تا 24 آذر 1401 در پردیس باغ ملی این دانشگاه در تهران برگزار میکنند. |