با کاتبان حدیث «سلسله الذهب» در شهر فیروزه‌ای ایران

 با کاتبان حدیث «سلسله الذهب» در شهر فیروزه‌ای ایران

بیش از هزار سال از ورود علی بن موسی الرضا(ع) به نیشابور و بیان حدیث سلسله الذهب می گذرد. همان حدیثی که به نقلی 20هزار نفر آن را همزمان با سخن امام کتابت کردند. حالا در سالگرد ورود ثامن الحجج به شهر شعر و فیروزه  خوشنویسان این حدیث گرانقدر را به کتابت نشسته اند. کلمه لا اله الا الله حصنی فمن دخل حصنی امن من عذابی...

 ویژه برنامه هم‌نویسی «حصن حصین» برای سومین بار بعدازظهر پنج‌شنبه، نهم تیر 1401 همزمان با فرارسیدن سالروز ورود امام رضا(ع) به نیشابور در این شهر برگزار شد. حصن حصین امسال با حضور 114 خوش‌نویس خراسانی شامل 30 هنرمند نیشابوری و 84 هنرمند از مشهد و سایر شهرهای خراسان به همت مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی و مشارکت جهاد دانشگاهی نیشابور و سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری این شهر اجرا شد.
این ویژه برنامه علاوه بر گردهمایی بزرگ خوش‌نویسان خراسانی و هم‌نویسی حدیث سلسله الذهب به خط‌های نستعلیق، شکسته، ثلث و نسخ، همراه با برنامه‌هایی همچون نکوداشت شاه محمود نیشابوری؛ کاتب شهیر قرآن کریم ملقب به «زرین قلم»، رونمایی از نشان زرین قلم؛ ویژه کاتبان قرآن کریم و نشست تخصصی «هجرت تاریخ‌ساز» بود.
 

انتقال شور و نشاط به اهالی هنر
یک ساعتی به غروب خورشید مانده است، اما همچنان دمای هوا بالاست. در این میان هنرمندان خوش‌نویس؛ از استادان پیشکسوت تا جوانان باانگیزه، همگی با شوق خاصی پشت میزها نشسته‌اند و قلمدان‌ها و جامرکبی‌های خود را گشوده‌اند. تمامی میزها مزین به شاخه گل‌های سرخی است که نشان از قدرشناسی دست‌اندرکاران برگزاری برنامه برای حضور خوش‌نویسان در شهر فیروزه‌ای نیشابور دارد.  
در آغاز با مجید شایان؛ از مدرسان پیشکسوت انجمن خوش‌نویسان نیشابور هم‌کلام می‌شوم. او با تأکید بر اینکه حضور در این گردهمایی بزرگ برایش بسیار ارزشمند است، می‌گوید: برگزاری چنین رویدادهای هنری مناسبتی از یک طرف موجب ارتباط بیشتر ما خوش‌نویسان با یکدیگر می‌شود و از طرف دیگر مردم نیز لبخند به لب نظاره‌گر خلق آثارمان می‌شوند. بی‌تردید یکی از راه‌های اشاعه خوش‌نویسی؛ این هنر اصیل، قدیمی و ملی‌، برگزاری این رویدادهاست.
در ادامه حمید مکانیک؛ مسئول انجمن خوش‌نویسان قوچان در خصوص برنامه حصن حصین بیان می‌کند: خوش‌نویسان وادی عشق به برکت ورود امام رضا(ع) به نیشابور در این شهر تاریخی دور هم جمع شدند و کلام گهربار این امام رئوف(ع) را کتابت می‌کنند. این امر موجب شادی و شعف تمامی استادان حاضر در آن شده تا جایی که این لذت و نشاط روحانی را می‌توان در چهره تک تک آنها دید. از یک سو، کلام و مکان زیبا و از سویی دیگر دوستان جان و قدیمی حاضر، چه از این بهتر...
 

نقش اثرگذار هنر در جامعه
همچنین پای سخن مهدی فانی؛ مسئول انجمن خوش‌نویسان کاشمر می‌نشینم. این مدرس خوش‌نویسی با اشاره به ارادت خاص خود به امام مهربانی‌ها(ع) تأکید می‌کند: یکی از ویژگی‌های بسیار خوب برگزاری این گردهمایی، معرفی خوش‌نویسان دوره‌های گذشته همچون شاه محمود نیشابوری است.   
او در خصوص نقش برگزاری چنین رویدادهای هنری در جامعه نیز می‌گوید: بی‌شک خوش‌نویسی هم‌زمان این تعداد هنرمند بر روی بازدیدکننده‌هایی که وارد فرهنگسرا می‌شوند، اثر می‌گذارد و می‌تواند آنها را به یادگیری این هنر قدسی و حتی پیوستن به انجمن خوش‌نویسان ترغیب کند.
هادی دربان حسینی، از دیگر مدرسان انجمن خوش‌نویسان کاشمر است که مهمان این ویژه برنامه شده است. او ضمن تقدیر از دست‌ا‌ندرکاران برگزاری این گردهمایی بسیار خوب و صمیمی بیان می‌کند: خوش‌نویسی، هنری الهی است تا جایی که حضرت سبحان نیز بر قلم قسم یاد کرده است.
دربان حسینی ادامه می‌دهد: از آنجایی که حدیث سلسله الذهب را کتابت می‌کنیم، حال و هوای بسیار زیبایی در این مکان حاکم است و حتی حس می‌کنم حضرت رضا(ع) ناظر اجرای این برنامه هستند.
او با اشاره به اثرگذاری سخن گفتن با مردم با زبان هنر و ادبیات می‌افزاید: وقتی سطر یا حدیثی با خط زیبا کتابت می‌شود، مفاهیم آن بر روی روح و روان مخاطبان تأثیر بیشتری می‌گذارد.
 

از اشاعه تا پیشرفت خوش‌نویسی کشور
در ادامه با جواد نگاریان؛ مدرس انجمن خوش‌نویسان مشهد سر صحبت را باز کرده و نظرش را درباره برگزاری هم‌نویسی حصن حصین می‌پرسم. او پاسخ می‌دهد: این برنامه نخستین دورهمی بزرگ خوش‌نویسان خراسان پس از پایان بحران شیوع بیماری کرونا در کشور است و حضورم را در این مناسبت خاص در نیشابور به فال نیک می‌گیرم و امیدوارم عنایت حضرت رضا(ع) شامل حال تمام حاضران شود.
نگاریان با تأکید بر اینکه برخورد مستقیم و نفس به نفس هنرمندان با مردم تأثیر مثبتی در روحیه کلی جامعه می‌گذارد، می‌گوید: چنین رویدادهای هنری حتی موجب علاقه‌مندی بازدیدکنندگان کودک و نوجوان حاضر در برنامه به هنر می‌شود و آن را اتفاقی مبارک باید دانست.
محدثه آدمیان؛ از خوش‌نویسان جوان مشهدی با درجه فوق ممتاز است که برای سومین بار در ویژه برنامه حصن حصین شرکت می‌کند. او نیز برایم می‌گوید: این محافل علاوه بر اینکه موجب تجدید دیدار خوش‌نویسان با یکدیگر شده، نقشی مهمی نیز در تبادل تجربه و تعامل بین هنرمندان دارد، از این رو به پیشرفت هنر خوش‌نویسی در کشور کمک فراوانی می‌کند.
 

حس خوب مردم هنردوست نیشابور
همچنین به سراغ تنی چند از مردم خونگرم نیشابور می‌روم؛ هنردوستانی که آثار کتابت شده را با حسی متفاوت تماشا کرده و از خوش‌نویسان در خصوص ابزار و ویژگی‌های کارشان سؤال می‌پرسند. بانو افروزی، از جمله این بازدیدکنندگان است که پیامک برگزاری این رویداد هنری را دریافت کرده و با همسرش برای بازدید آمده است. او برایم از حس قشنگ هنری‌شان در این برنامه تعریف می‌کند.
بانو سجادی نیز مادر جوانی است که با دو کودکش به فرهنگسرای سیمرغ آمده است. او نیز می‌گوید: خانواده‌ام به هنر خوش‌نویسی علاقه بسیار دارند و حتی دخترانم را در کلاس خط نام‌نویسی کرده‌ام. وقتی تبلیغات برگزاری حصن حصین را دیدم، تصمیم گرفتم از نزدیک با این برنامه آشنا شوم. سطح برنامه خیلی خوب و بالا بود و من انتظارش را نداشتم این تعداد هنرمند خوش‌نویس برجسته را در کنار هم ببینم.
در پایان اجرای برنامه هم‌نویسی، آثار کتابت شده جمع‌آوری می‌شود تا منتخبی از آنها در آینده نزدیک در نیشابور به نمایش درآید.
تاريخ: ۱۴۰۱/۴/۱۳