گزارشی از برگزاری 3 ویژه برنامه مجازی مکتب هنر رضوان به مناسبت ماه رمضان؛ تجلی هنر در ماه بهار قرآن

 گزارشی از برگزاری 3 ویژه برنامه مجازی مکتب هنر رضوان به مناسبت ماه رمضان؛ تجلی هنر در ماه بهار قرآن

مکتب هنر رضوان وابسته به مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی از جمله این مراکز است که به سنت هر ساله برنامه‌های ویژه‌ای را برای اهل هنر تدارک دید و در دهه دوم ماه رمضان برگزار کرد. البته این برنامه‌ها به دلیل شرایط بحرانی دور چهارم شیوع بیماری کرونا در کشور و رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی، رنگ و بویی مجازی داشت و هنرمندان و هنردوستانی از اقصی نقاط دنیا را ساعتی از شب میخکوب صفحه اینستاگرام این مرکز آموزشی و 3 برنامه متنوع در رشته‌های گل و مرغ، خوش‌نویسی و نگارگری به صورت پخش زنده(live) کرد. در این گزارش گوشه‌هایی از حال و هوای برگزاری این کارگاه‌ و نشست‌ها را از دریچه گفت‌وگو با هنرمندان برجسته حاضر در آنها روایت می‌کنیم.


ترکیب‌بندی گل و مرغ در جلدهای قرآنی
نخستین ویژه برنامه رمضان مکتب هنر رضوان با عنوان نشست تخصصی «ترکیب‌بندی گل و مرغ در جلدهای قرآنی(تحلیل برخی از آثار دوره قاجاریه)» با حضور علیرضا قزی، هنرمند و مدرس عرصه تذهیب و نگارگری، شنبه چهارم اردیبهشت ماه اجرا شد. استاد قزی در این برنامه مجازی زنده برای اهل هنر از جایگاه گل‌ها و پرندگان در هنر ایرانی گفت و به بررسی ترکیب گل‌ها بر روی جلدهای قرآنی همچون جاگذاری گل‌های محمدی، نسترن، شقایق و... پرداخت.
او در حاشیه این نشست مجازی بیان کرد: موضوع این نشست تخصصی با توجه به ایام ماه مبارک رمضان انتخاب شد به خصوص که بهترین و زیباترین ترکیب‌های گل و مرغ بر روی جلدهای قرآنی کار شده و مباحث آن ممکن است برای بسیاری از علاقه‌مندان رشته گل و مرغ ناشناخته مانده باشد.
در ادامه قزی گفت: بی‌تردید تمامی هنرجویان علاقه‌مند به شرکت در کارگاه‌های هنری حضوری هستند تا طرح مباحث و پاسخگویی به سؤالات رو در رو انجام شود، اما با توجه به شرایط کرونایی، بستر زنده اینستاگرام بهترین فضا برای برگزاری این برنامه تخصصی بود تا مخاطبان بیشتری از مباحث آن بهره‌مند شوند. پیام‌های ارسالی هم نشان داد برنامه بازخورد خوبی داشته است و تمایل به ادامه ارائه این مباحث همچنان وجود دارد.
او با اشاره به تجربه خود از ارائه آموزش‌های مجازی در دوران پیش از شیوع بیماری کرونا افزود: با استفاده از ظرفیت‌های فضای مجازی، امکان دسترسی به آموزش‌های این رشته‌های هنری خاص برای تمامی مخاطبان از جمله هنرجویان دیگر شهرها فراهم می‌شود.
قزی با بیان بعضی از مسائل مرتبط با آموزش مجازی هنری تصریح کرد: مکتب هنر رضوان یکی از مؤثرترین و حرفه‌ای‌ترین مراکز فعال در زمینه ارائه آموزش‌های هنری است و در ادوار مختلف تلاش کرده توان حرفه‌ای خود را در جذب هنرمندان، آموزش رشته‌های گوناگون، تولید آثار هنری و برگزاری جشنواره‌ها در بالاترین سطح نگه دارد.


کتابت آیاتی از کلام وحی
نوای خوش موسیقی سنتی با صدای قلم جلی بر روی کاغذ سفید در هم آمیخته است تا حروف یکی پس از دیگری ظاهر شوند و دو قطعه خوش‌نویسی مزین به عبارت «السلام علیک یا حسن بن علی(ع)» و همچنین «آیت الکرسی» جان گیرد. برنامه «خوش‌نویسی آیاتی از کلام وحی» مکتب هنر رضوان در ماه رمضان در سال‌های گذشته به صورت گروهی و با حضور مخاطبان برگزار می‌شد، اما امسال همزمان با شب میلاد باسعادت امام حسن مجتبی(ع) تنها میزبان علی‌اکبر رضوانی، هنرمند و مدرس خوش‌نویسی بود.
استاد رضوانی در این باره می‌گوید: این برنامه زنده مجازی با کتابت دو اثر به خط شکسته نستعلیق در راستای انجام فعالیتی قرآنی با همکاری مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی در ماه مبارک رمضان اجرا شد.
رضوانی ادامه می‌دهد: بی‌شک حال و هوای اجرای چنین برنامه‌های مجازی با برنامه‌های کتابت گذشته که با حضور مخاطبان علاقه‌مند برگزار می‌شد، متفاوت است، اما آن را می‌توان مرهمی بر زخم‌های موجود در این شرایط بحرانی کرونایی دانست. به عبارتی در حال حاضر تنها راه ارتباط بین هنرمندان و هنردوستان، همین شبکه‌های مجازی است که مانع قطع کامل فعالیت‌های هنری در کشور شده است.
او افزود: بهره‌گیری از ظرفیت‌های فضای مجازی در ارائه آموزش‌های هنری موجب گسترش دامنه جغرافیایی مخاطبان شده است تا جایی که هنرجویانی از خارج کشور هم برنامه‌های آموزشی مدرسان داخل ایران را دنبال می‌کنند. بی‌تردید آموزش‌های مجازی فراگیرتر است و از این جهت فوق‌العاده خوب و اثرگذارتر است.

این استاد تمام خوش‌نویسی بیان کرد: مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی به خصوص مکتب هنر رضوان، فعالیت‌های قابل تقدیری در طی سالیان گذشته داشته و حتی بار مسئولیت نهادهای دولتی را هم در مشهد به دوش کشیده است. در چند ماهه اخیر هم این مؤسسه کارگاه‌ها و نشست‌های خوبی برگزار کرده و همچون گذشته فعالیت‌های آن رونق گرفته است.

بررسی تابلوی معراج پیامبر اعظم(ص)
مکتب هنر رضوان، سومین ویژه برنامه رمضان خود را همزمان با سالروز معراج پیامبر اعظم(ص) در قالب نشست تخصصی «تحلیل و بررسی تابلو معراج؛ اثر سلطان محمد، نگارگر مکتب تبریز» با حضور رضا مهدوی، هنرمند و مدرس رشته نگارگری برگزار کرد.
در ادامه جواد براتی، مسئول مکتب هنر رضوان درباره هدف برگزاری این سه ویژه برنامه گفت: این مرکز براساس رسالت و مأموریت‌های خود در حوزه نشر و ترویج هنرهای اسلامی- ایرانی با توجه به محدودیت‌های دوران مقابله با بیماری کرونا، ارائه آموزش‌های مجازی از طریق برگزاری کارگاه‌ها و نشست‌ها با حضور استادان مطرح استان و کشور به‌ویژه در مناسبت‌های مذهبی را در دستور کار قرار داده است.
او افزود: خوشبختانه شاهد استقبال بسیار خوبی از این سه برنامه بودیم که در مقایسه با برنامه‌های سال گذشته مکتب بازخورد بهتری در بین اهل هنر داشت. بی‌شک این امر به انتخاب دقیق‌تر موضوع نشست‌ها و کارگاه‌ها با توجه به مناسبت‌های رمضان، ماه بهار قرآن و همچنین ارائه مباحث تخصصی‌تر بر می‌گردد.
براتی بیان کرد: امسال شاهد افزایش دنبال‌کنندگان برنامه‌های مجازی مکتب هنر رضوان هم نسبت به سال گذشته بودیم و این برنامه‌ها در شبکه‌های مجازی مختلف منتشر شد. امیدواریم در سال جاری بتوانیم برنامه‌های ارزنده‌تری برگزار کنیم.
هنردوستان می‌توانند برنامه‌های مکتب هنر رضوان را از طریق صفحه اینستاگرام آن به نشانی rezvan_artschool@ دنبال کنند.

 

تاريخ: ۱۴۰۰/۲/۱۱