در نشست خبری جشنواره بین المللی عکس «مزارات» عنوان شد جمع آوری گنجینه تصویری غنی از میراث معنوی و تاریخی جهان اسلام

 در نشست خبری جشنواره بین المللی عکس «مزارات» عنوان شد جمع آوری گنجینه تصویری غنی از میراث معنوی و تاریخی جهان اسلام

نخستین جشنواره بین المللی عکس «مزارات» با رونمایی از پوستر فراخوان (طراحی شده توسط مسعود نجابتی) و سایت جشنواره به شکل رسمی آغاز به کار کرد.

به گزارش روابط عمومی موسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی در نشست خبری نخستین جشنواره بین المللی عکس «مزارات» که در نگارخانه رضوان مشهد برگزار شد، حجت الاسلام دکتر سید محمد ذوالفقاری، معاون امور بین الملل سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در تشریح ایده برگزاری پروژه «مزارات» گفت: در میان ادیان ابراهیمی و دیگر آیین هایی که بشر با آنها مواجه است، آموزه معاد و جهان پس از مرگ جایگاه ویژه ای دارد. بارها در قرآن کریم، موضوع معاد یاد شده است. در کتب عهدین نیز به همین صورت است و بسیار به موضوع معاد و جهان پس از مرگ اشاره شده است.

وی با بیان اینکه اگر تمدن را برآمده و تبلور فرهنگ یک جامعه بدانیم نمادهای تمدنی نیز برآمده از فرهنگ رسوخ یافته آن جامعه است و افزود: در تمدن های عمیق و ریشه دار، موضوع معاد و فرهنگ پس از مرگ و مسائل مربوط به آن جایگاه ویژه ای دارد، یکی از این نمادهای تمدنی، مزارات است مثلا در تمدن مصر، اهرام ثلاثه را داریم که مقابر فراعنه بودند یا در سوریه، مقابر و مزاراتی را داریم که سابقه آنها به پیش از میلاد مسیح برمی گردد.

او با اشاره به اینکه آستان قدس رضوی به عنوان مهمترین، بزرگترین و با نفوذترین مرکز فرهنگی کشور حول محور بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) شکل گرفته است، خاطرنشان کرد: مزارات فقط جایی برای دفن اموات نبوده و نیست بلکه پیرامون مزارات صالحین و افرادی که مورد اقبال مردم بوده اند، حرکت های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی گسترده ای شکل گرفته است به طوریکه برخی از مزارات به لحاظ تاثیرگذاری در جامعه باعث شکل گیری مراکز آموزشی و فرهنگی، مراکز اجتماعی، دانشگاه ها و حوزه های علمیه شده اند.

 

*

ذوالفقاری یادآور شد: در سده اخیر، شاهد حرکت های افراطی وهابیون در تخریب بقعه های متبرکه بودیم که به خاطر برداشت های غلط از معارف اسلامی و آموزه های انحرافی شان، دستی در تخریب نمادهای تمدنی و تاریخی اسلامی داشتند، و دیدیم که در بقیع و شعب ابی طالب چه جنایت هایی کردند و گنجینه های ارزشمند تمدنی بشر را از بین بردند. که در این میان خوشبختانه وجود چندعکس محدود از قبرستان بقیع توانسته جریان ساز شود.

او تاکید کرد: از این رو عکاسان و جامعه هنری می توانند با ثبت تصاویر حرفه ای و انعکاس ذخیره های تاریخی جهان از لنز دوربین هایشان، سرمایه های معنوی تاریخ را حفظ کنند مانند آنچه در مورد بقیع اتفاق افتاد.

 معاون امور بین الملل سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی با بیان اینکه عکسها می توانند ادعای درستی را ثابت  و ادعای غلطی را رد کنند، ادامه داد: عده ای منکر وجود مزار در بقیع بودند ولی با انتشار عکسهای آنجا پیش از تخریب، این ادعای باطل رد شد. از این رو هنر می تواند جریان آفرین باشد، هنر یک جریان موقت و ساکن نیست بلکه می تواند مثل خون در رگ تاریخ جریان پیدا کند. وقتی ایده ای را به هنر پیوند بزنید، عمری طولانی پیدا می کند.

ذوالفقاری، برگزاری این جشنواره را زمینه ساز ایجاد اتحادیه جهانی مزارات اسلامی و بعد از آن اتحادیه مزارات جهان دانست و گفت: بنا داریم که در کوتاه مدت یا میان مدت اتحادیه ای از مزارت جهانی را ایجاد کنیم و این جشنواره می تواند گام آغازین شکل گیری آن اتحادیه باشد.

 

*

امیر مهدی حکیمی، مدیرعامل موسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی درباره مسیری که تا امروز جشنواره عکس مزارات طی کرده است، گفت: جشنواره عکس مزارات به پیشنهاد معاون امور بین الملل سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی و در فضای موسسه آفرینش های هنری عملیاتی شد. موسسه آفرینش ها پیشینه خوبی در برگزاری جشنواره های عکاسی دارد که نمونه شاخص آن برگزاری هفت دوره جشنواره عکاسی «خانه دوست» است که در جامعه عکاسی ایران شناخته شده است.

وی با بیان اینکه جشنواره بین المللی عکس «مزارات» نخستین اتفاق موسسه در فضای بین الملل است، اظهار داشت: شورای سیاستگزاری جشنواره از مدت ها پیش تشکیل شده و دبیرخانه آن از هشتم دی ماه آغاز به کار کرد. عکاسان سراسر جهان می توانند آثارشان را در دو موضوع کلی نیایش و معماری مزارات اسلامی تا دهم اسفندماه به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. آثار رسیده توسط دکتر رها بیلر (از ترکیه)، دکتر محمد ستاری، سید عباس میرهاشمی، ابراهیم بهرامی و احمد خطیری مورد داوری قرار می گیرند.

او با بیان اینکه مخاطب این جشنواره، عکاسان سراسر جهان هستند خاطرنشان کرد: اگرچه موضوعات جشنواره معطوف به مزارات جهان اسلام است اما تمام عکاسان کشورهای مختلف که از مزارا ت اسلامی عکاسی کرده اند، می توانند آثارشان را در موضوعات اعلام شده ارسال کنند.

حکیمی با اشاره به زمان داوری آثار در 15 اسفندماه درباره برگزاری اختتامیه جشنواره توضیح داد: پس از داوری برگزیدگان هر بخش معرفی می شوند و  جشنواره در هر دو بخش نیایش و معماری مزارات اسلامی، سه برگزیده دارد. که جوایز نفرات اول تا سوم به ترتیب 1500،  1000 و 750 یورو در هر بخش به همراه تندیس جشنواره خواهد بود. همچینین یک جایزه هزار یورویی نیز به عنوان جایزه ویژه دبیر به برگزیده این بخش اهدا خواهد شد.

او افزود: با توجه به زمانبندی جشنواره، 20 اسفندماه اسامی برگزیدگان اعلام می شود اما به دلیل شرایط کرونایی که تمام جهان درگیر این بیماری هستند، مراسم اختتامیه نخواهیم داشت و جوایز به همراه کتاب آثار منتخب جشنواره برای برگزیدگان ارسال می شود.

او یادآور شد: پی دی اف کتاب جشنواره نیز برای تمام شرکت کنندگان ارسال می شود، چاپ کتاب و برپایی نمایشگاه آثار منتخب در تهران، مشهد و حتی خارج از ایران نیز بستگی به بهبود شرایط کرونایی جهان در سال آینده دارد.

*

امین ابراهیمی، دبیر اجرایی جشنواره نیز در سخنانی با اشاره به شیوه جلب اطلاع رسانی جشنواره به عکاسان خارجی گفت: طی یک پروژه 850 نفر ساعتی به 60 هزار ایمیل فعال عکاسان جهانی که سابقه عکاسی از مزارات اسلامی را داشتند دست یافتیم و فراخوان جشنواره را برای آنها ارسال کردیم که امیدواریم پاسخ های خوبی دریافت کنیم. در مورد عکاسان ایرانی هم تلاش می کنیم اطلاع رسانی خوبی صورت بگیرد و شاهد شرکت حداکثری عکاسان داخلی باشیم.

وی با اشاره به فعالیت سایت جشنواره همزمان با رونمایی از پوستر این جشنواره خاطرنشان کرد: سعی کردیم که نفوذ جشنواره را در شبکه های اجتماعی بالا ببریم تا شاهد مشارکت بیشتر عکاسان جهان باشیم اما پیش بینی می کنیم که مشارکتی خوب با تعداد زیادی اثر ارسالی را شاهد باشیم.

دبیر اجرایی جشنواره یادآور شد: عکس های موبایلی با کیفیت هم می توانند در جشنواره شرکت کنند. ضمن اینکه اگر عکسی در جشنواره دیگری پذیرفته و برگزیده شده باشد، منعی برای شرکت در این جشنواره ندارد.

ابراهیمی با بیان اینکه معماری مساجد در این جشنواره، مورد نظر نیست و فقط معماری مزارات جهان اسلام مد نظر است، افزود: شرکت کنندگان می توانند از امروز (7 بهمن ماه) در سایت جشنواره به نشانی photo.mazaar.net  ثبت نام کرده و با مطالعه شرایط شرکت در جشنواره آثارشان را بارگذاری کنند.

تاريخ: ۱۳۹۹/۱۱/۷