اختتامیه پنجمین دوسالانه تذهیب‌های قرآنی برگزار شد

 اختتامیه پنجمین دوسالانه تذهیب‌های قرآنی برگزار شد
پنجمین دوسالانه تذهیب‌های قرآنی، شامگاه 17 دی‌ماه در سالن همایش‌های آستان قدس رضوی با معرفی برگزیدگان بخش‌های مختلف به کار خود پایان داد.
به‌ گزارش‌ روابط عمومی موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی  اختتامیه پنجمین دو سالانه تذهیب‌های قرآنی، شامگاه، ۱۷ دی‌ماه با حضور حجت الاسلام گنابادی نژاد رئیس سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی ، حجت الاسلام پژمانفر رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ، سرابی مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی و جمع کثیری از مدیران فرهنگی ، هنرمندان و پیشکسوتان هنر تذهیب و نگارگری در سالن همایش ها و نمایشگاه های آستان قدس رضوی برگزار شد.
علی ثابت‌نیا، مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی و دبیر پنجمین دوسالانه تذهیب های قرآنی در ابتدای این مراسم اظهار کرد: قرآن، یگانه کتاب خلقت، آنچنان در طول قرن‌های گذشته مورد توجه بوده و هست که موجب شده است در ادوار گوناگون از مناظر و زوایای متفاوت مورد توجه تمامی اقشار مسلمان قرار گیرد.
وی ادامه داد: علما، تمامی همتشان را در پژوهش و بیان مفاهیم قرآن گماردند و هنرمندان به فراخور توان خود، اهتمامشان را بر زینت بخشیدن این گوهر گرانقدر مصروف داشتند.
ثابت‌نیا با بیان اینکه هنر تذهیب به جهت آمیختگی با اعتقادات دینی و همراهی با کلام وحی، در طول اعصار گذشته از جایگاه ویژه‌ای در میان هنرهای اسلامی برخوردار بوده است، گفت: بدون شک، تذهیب را پس از خوشنویسی می‌بایست مقدس‌ترین و اصیل‌ترین هنر اسلامی ـ ایرانی قلمداد کرد که در طول قرون گذشته با فراز و نشیب به رشد و تعالی خود ادامه داده است.
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی اضافه کرد: این هنر در طول سالیان گذشته، به عنوان ابزاری کارآمد برای طراحی کاشی به ویژه در اماکن مذهبی، طراحی فرش و سایر تزئینات اسلامی مورد استفاده قرار گرفته و مفاهیم عمیق فلسفی و عرفانی را با خود همراه داشته است.
وی یادآور شد: در حال حاضر بدون اغراق، بهترین هنرمندان مذهب را می‌توان در میان ایرانیان مسلمان جست و‌ کمال این هنر را در جمع هنر ایرانی به نظاره نشست.
ثابت‌نیا ادامه داد: با اتکا به پشتوانه هزار ساله از آثار قرآنی‌ گنجینه آستان قدس رضوی، مؤسسه آفرینش‌های هنری با برگزاری دوسالانه‌های قرآنی کوشیده است تا با احیا سنت‌ها و مکاتب قدیم و حمایت از هنرمندان این عرصه، در پاسداشت از گنجینه هنرهای ایرانی ـ اسلامی و تحکیم پایه‌های ایرانی این هنر مقدس گام بردارد.
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی با بیان اینکه با گذر از فراز و نشیبی چند ساله، اکنون مرکب این دوسالانه به منزل پنجم رسیده است، گفت: مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی با توجه به ظرفیت عظیم این آستان مقدس با دارا بودن بیش از بیست هزار قرآن نفیس، بهترین تذهیب‌ها و جلدها، علاوه بر بازنشر این آثار برای الگوبرداری هنرمندان، در راستا رسالت خود مبنی بر حمایت و ترویج هنرهای اسلامی و شیعی و نیز بهره‌گیری موسساتی چون شرکت کاشی و فرش از نقوش خلق شده از سال ۱۳۸۷ اقدام به برگزاری دوسالانه تذهیب‌های قرآنی کرده است.
در ادامه حجت‌الاسلام نصرالله پژمانفر، رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه در نظام هستی همه چیز زوال‌‌پذیر است، اظهار کرد: همه چیز ناپایدار و در گرو زمان است، بعضی از امور هستند که عمر بیشتری پیدا می‌کنند، همه چیز محدود به زمان بوده که بعضی کم‌تر یا بیشتر است.
وی با بیان اینکه هنر این ویژگی را دارد که عمر ایجاد کننده اثر را پایدار و بلند می‌کند، ادامه داد: امروز آثاری هنری وجود دارد که از هزاره‌های پیش باقی‌مانده و جزو آثار هنری و تاریخی محفوظ مانده برای بشر به شمار می‌رود.
حجت‌الاسلام پژمانفر تصریح کرد: در موزه‌ها و بناهای مختلف آثاری وجود دارد که ویژگی آن این است که توانسته صاحب آن اثر را همراه با خودش در دل تاریخ نگه دارد.
رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در مقاطعی از تاریخ مثلا در حمله مغول مشاهده می کنیم که به کتابخانه‌ها حمله و حجم زیادی از کتاب‌ها و آثار هنری را سوزاندند، زمانی که این مقطع یاد می‌شود در ذهن همه تدام بخش تنفر و ناراحتی است.
در حاشیه این مراسم برای نخستین بار به سه هنرمند عرصه نگارگری و نقوش سنتی زینت‌السادات امامی، امیرهوشنگ جزی‌زاده و محمدعلی الهام‌نیا، نشان زرین رضوان اهدا شد.
همچنین قرآن کتابت شده در یک صفحه توسط حجت‌الاسلام ثرایی، هنرمند کرمانشاهی به آستان قدس رضوی اهدا شد، علاوه بر این از دختر شیخ ابراهیم زکزکی، رهبر شیعیان مبارز نیجریه با اهدای یک جلد کتاب آسمانی مسلمانان که بازنشر قرآن «ابراهیم سلطان»، از قرآن‌های نفیس جهان که در موزه آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود، تقدیر شد.
در پایان این مراسم آراء هیئت داوران به شرح ذیل اعلام شد .
در بخش تذهیب ضمن تقدیر از زینب رهنما ، محسن طهماسبی و فاطمه غفوری فر  نفرات اول تا سوم بدین شرح اعلام شد :
در این بخش محمد کرمی به عنوان نفر اول انتخاب و تندیس دوسالانه ،‌لوح تقدیر و جایزه نقدی به ایشان اهدا شد ، زینب شاهی و مریم لبانی مطلق نیز به عنوان نفرات دوم و سوم برگزیده و لوح تقدیر و جایزه نقدی به ایشان اهدا شد .
 هیئت داوران در  بخش مثنی سازی تذهیب پس از بررسی آثار رسیده به این بخش ، اثری را حائز رتبه برگزیده تشخیص نداد و تنها افسانه مهدوی شایسته تقدیر دانسته شد .
در بخش تشعیر نقوش جانوری تنها دو اثر از ساره انصاری و نرگس یزدی شایسته  تقدیر شدند و اثری به عنوان برگزیده انتخاب نشده بود .
تندیس دوسالانه ، لوح تقدیر و جایزه نقدی در بخش تشعیر نقوش نباتی به افسانه مهدوی اختصاص یافت .  
هیئت داوران در بخش گل و مرغ لاکی ضمن تقدیر از سمیه شیر محمدی ، زهره مدنی و خدیجه احتشامی ، دو اثر از سمیه اسماعیلی و مژگان فدایی را به عنوان نفر دوم انتخاب و لوح تقدیر و جایزه نقدی به ایشان تقدیم شد  ، در این بخش جواد نقش آفرین عنوان اول ،‌تندیس دوسالانه ،‌لوح تقدیر و جایزه نقدی را به خود اختصاص داد .
در بخش گل و مرغ آبرنگی نیز هیئت داوران ضمن تقدیر از فریده عامری ، اکرم ضیائی طباطبایی و جواد برزویی ،‌ اثری از سمیه دوستی نیا به عنوان نفر دوم منتخب و لوح تقدیر و جایزه نقدی دریافت نمود .
د راین بخش عطااله شاکری به عنوان برگزیده اول انتخاب و تندیس جشنواره ،‌لوح تقدیر و جایزه نقدی به ایشان تقدیم شد .
در بخش مثنی سازی گل و مرغ  نیز هیئت داوران ضمن تقدیر از ساناز ایرانمنش ، جواد نقش آفرین و طهورث افشار ،‌تندیس دو سالانه ، لوح تقدیرو جایزه نقدی را به مریم پورخرمشاهی به عنوان برگزیده اختصاص داد .
هیئت داوران در بخش نگارگری شیوه مکاتب گذشته اثری را حائز رتبه سوم تشخیص نداد در این بخش عطاءاله شاکری به عنوان نفر دوم انتخاب و لوح تقدیر و جایزه نقدی به وی تعلق یافت در این بخش رویا کازرونی به عنوان نفر اول برگزیده و تندیس دوسالانه ، لوح تقدیرو جایزه نقدی به وی اعطا شد .
نوید رضا بهنیا نیز در این بخش شایسته تقدیر اعلام شد .
در بخش نگارگری شیوه معاصر دبیرخانه دوسالانه به پاس یک عمر تلاش در خدمتگزاری آستان ملائک پاسبان رضوی و خلق آثاری زیبا با مضامین مذهبی لوح تقدیر وجایزه نقدی به زهره مهانی منش اختصاص داد  همچنین به دلیل پرداختن به موضوع ولایت و تلاش در خلق آثار فاخر با موضوعات مذهبی، لوح تقدیر و جایزه نقدی به امیر حسین آقا میری تعلق یافت .
در این بخش گوهر احمدی و فریناز فرهنگی راد به عنوان نفرات سوم و دوم انتخاب شده و لوح تقدیر و جایزه نقدی دریافت نمودند .
هیئت داوران در این بخش اثری را حائز رتبه اول تشخیص نداد .
  و در پایان در بخش مثنی سازی نگارگری هیئت داوران ضمن تقدیر از سمانه دوستی نیا و اعظم عیسی زاده ، تندیس دوسالانه ، لوح تقدیر و جایزه نقدی را به عطاء اله شاکری اختصاص داد .
 
تاريخ: ۱۳۹۵/۱۰/۱۸