کارگاه تخصصی کاخ و خاک ، تجزیه و تحلیل کاخ خورنق اثر کمال الدین بهزاد در مکتب هنر رضوان برگزار شد .
به گزارش روابط عمومی موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی دراین کارگاه که در میان استقبال هنرمندان و علاقمندان نقاشی ایرانی برگزار شد سید جواد مدرسی نویسنده و منتقد هنری به تجزیه و تحلیل کاخ خورنق یکی از مشهورترین نقاشی های کمال الدین بهزاد ، نگارگر ایرانی قرن ده هجری پرداخت .
جواد مدرسی که در پایان نامه خود نیز به همین موضوع پرداخته است در ابتدای کارگاه به معرفی اثر پرداخت و گفت : خورنق معرب خورنه محلی درنزدیکی نجف درعراق است که به سبب قصری که نعمان امرو القیس برای یزدگرد اول ساسانی ساخت مشهور است ، نظامی در قرن ششم در هفت پیکر به داستان ساختن این کاخ پرداخته است و کمال الدین بهزاد نزدیک به چهار قرن بعد از روی این داستان اثری ماندگار بر جای گذاشته است .
مدرسی در بخشی از تحلیل خود از این اثر گفت : کاخ خورنقی که کمال الدین بهزاد به تصویر کشیده است از قضا کاخی نیمه کاره و بی رونق است ، بهزاد سخن نظامی درباره کاخ ساخته شده را در کاخی که همواره در حال ساخته شدن است متوقف نگه داشته تا به این ترتیب ازمعنایی که با کاخ بالا آمده دوری گزیند ، او در عوض این دوری گزیدن سه چیز را آشکار کرده است ؛ دست ، کار وماده.
مدرسی در جایی دیگر از این نشست همه را به دیدن آثار ، دیدن به معنای واقعی فرامی خواند و می گوید : اینکه با دانش خود از تاریخ و جامعه شناسی به نظاره یک اثر بنشینیم و از گذشته به حال و لحظه دیدن اثر برسیم اشتباه است در واقع باید عکس این عمل کرد با دیدن واقعی آثار و تجزیه جز به جز اثر باید به گذشته و شرایط آن زمان دست یافت .
بخش پایانی این نشست تخصصی ، پرداختن به سوالات حضار بود که باعث شد این نشست ساعتی بیشتر از زمان مقرر به طول انجامد .
نشست تجزیه و تحلیل کاخ خورنق ، هفتمین کارگاه برگزارشده توسط دبیرخانه پنجمین دوسالانه تذهیب های قرآنی است که اکنون در روزهای پایانی تحویل اثر از نگارگران و مذهبین سراسر کشور است . |