از پشت پنجره ، بچه ها را می بینم که از اتوبوس پیاده می شوند ، فاصله درب اصلی تا در ورودی ساختمان را می دوند وصدای خنده ی شادشان همه ی فضا را پر می کند ، این صدا همیشه نوید بخش روزهای خوب است .
جلوی ورودی یکی از اعضای گروه اجرا به استقبال بچه ها می آید و پس از خوش و بشی کوتاه ، آنها را به سمت سالن آمفی تئاتر مجتمع فرهنگی هنری امام خمینی (ره) راهنمایی می کند .
صدای پچ پچ بچه ها و خنده های ریزشان مرا با خود به دنیای کودکی ام برمی گرداند ، دست های کودکی ام را می گیرم و همراه با بچه ها به سمت سالن حرکت می کنم .
وارد سالن که می شویم بچه ها محو دکور ساده و رنگین روی صحنه ( دکوری با یک در ، چندین پنجره و جدولی که داخل آن حروفی از الفبا چسبانده شده ) در انتظار شروع برنامه می نشینند.
با ورود مجری صدای کف و هورا سالن را پر می کند ، محمد صادق زاده پس از معرفی خود و آشنایی با بچه ها که از کجا آمده اند و سال چندمی هستند در مورد برنامه و مسابقه توضیح می دهد و حالا من و تمامی بچه ها حکایت آن جدول حروف الفبا را می دانیم .قرار است در طی برنامه بچه ها به سوالات مجری در مورد بخش های مختلف برنامه پاسخ گفته و حروف این پاسخ ها از جدول حذف شوند و در نهایت آنچه باقی می ماند حروف حدیثی از امام رضا (ع) است .
اولین آیتم برنامه ، نمایشی عروسکی با موضوع همسایه داری است ، سه شخصیت عروسکی نقش سه همسایه در این نمایش را بازی می کنند و بچه ها مثل همیشه اسیر جادوی عروسک ها می شوند .
نمایش که تمام می شود صادق زاده با طرح سوال از بچه ها در مورد نمایش ، برنامه را ادامه می دهد و آنها که به جواب درست رسیده اند خودشان برای برداشتن حروف از جدول به روی سن می روند .
پس از دو سوال و حذف برخی از حروف ، بچه ها باقی حروف دو سطر اول را کنار هم می گذارند و می خوانند: ( دوستی ) و آشکارا از اینکه درست حدس زده اند ، شادمان می شوند .
آیتم بعد قصه ای از زندگی امام رضا (ع) است که خاله قصه گو با لحنی شیرین برای بچه ها روایت می کند و بچه ها با دقت و هیجان به قصه گوش می دهند .
بعد از پایان قصه باز هم بچه ها هستند و شیوه جالب مجری در طرح سوالات ، او ضمن پرسیدن سوالات بچه ها را به بازی وا می دارد ،پس از گرفتن پاسخ ها حالا دیگر بخش های بیشتری از حروف حدیث آشکار شده است .
آیتم بعد نمایش عروسکی دیگری است با موضوع آموزش مهربانی و اخلاق اجتماعی که در قالبی طنز و جذاب برای بچه ها اجرا می شود .
سوالات مربوط به نمایش که پرسیده می شود ، آخرین حروف اضافه در جدول نیز حذف و حروف حدیث مشخص می شود حالا دیگر بچه ها فقط باید حروف را کنار هم بگذارند تا به رمز جدول برسند ، دوستی با مردم نیمی از خرد است و مجری توضیح می دهد که مردم یعنی همین دوستان ، معلمین ، والدین و خانواده و دوستی یعنی محبت کردن و مهربان بودن .
حالا دیگر نوبت به آخرین آیتم برنامه رسیده است ،از بچه ها خواسته می شود که با سالن دیگری بروند ، سالنی که ورودی آن دالانی نورانی است و در آن چند پرده از زندگی امام رضا به صورت سه بعدی تصویر سازی شده است .
در این سالن از ولادت تا شهادت امام رضا (ع) در چند پرده با زبانی ساده و شیوا برای بچه ها پرده خوانی می شود .
صحبت های پرده خوان که تمام می شود برنامه همسفر با پروانه ها نیز پایان می یابد . و بچه ها برای خروج از مجتمع آماده می شوند .
مربیان کنار هم ایستاده اند و در مورد برنامه صحبت می کنند ، به جمع شان اضافه می شوم یکی از معلمین میگوید انتظار ما از آستان قدس همین است بایدبا برنامه ها ی اینچنینی بچه ها را با امامان و مسائل دینی و اخلاقی آشنا کنند و به آنها آموزش بدهند و معلم دیگری ضمن تشکر از مسئولین برنامه اضافه میکند مهربانی مسئولین و مجریان برنامه به سهم خود آموزش و ترویج مهربانی است .
با خروج بچه ها از سالن دوباره صدای همهمه و صحبت بچه ها محوطه را پر می کند و حالا میان کلماتشان میشنوم که ، خیلی خوب بود !
مرتضی عطاریان مسئول مجتمع فرهنگی هنری امام خمینی (ره)درباره همسفر با پروانه ها می گوید :
بهار سال 91 با توجه به تغییر رویکرد مجتمع از بزرگسال به کودک و نوجوان بر آن شدیم تا برنامه ای برای بچه ها جهت آشنایی با امام رضا (ع) و سیره رضوی طراحی و اجرا کنیم . پس از بررسی های فراون طرحی توسط محمد جهانپا با نام همسفر با پروانه ها ارائه شده و مورد تایید مدیران نیز قرار گرفت .
همسفر با پروانه ها در چند بخش و چند سالن با موضوعات مختلف برگزار می شد و طی دو دوره برگزاری خود توانست مخاطبین بسیار خود را راضی نماید .
استقبال مدارس و نهادهای آموزشی از طرح ما را برای ادامه این مسیر مشتاق تر نمود و همین امر سبب شد تا همسفر در دوره های دوم ، سوم و چهارم نیز با موضوعات متفاوت و گروه های مختلف اجرا شود .
در دوره پنجم سعی ما از همان ابتدا به برگزاری برنامه با شکلی کاملا متفاوت از دوره های قبل بود .
به همین دلیل پس از بررسی طرح های مختلف ، این طرح پذیرفته و با خانم پاداش قرار اجرای آن گذاشته شد .
در این دوره غالب بخش های برنامه در سالن آمفی تئاتر و در قالب نمایش عروسکی برگزار می شود ضمن اینکه آیتم های این دوره با توجه به رده سنی بچه های شرکت کننده قابل تغییر است که گروه هنری به خوبی از عهده این کار برآمده است .
همسفر با پروانه ها طی چهار دوره برگزاری خود مخاطبی بیش از16000 نفر داشته است که برای یک برنامه فرهنگی رقم قابل ملاحظه ای است در این دوره نیز در پنج روز اجرای خود توانسته مخاطبی بیش از 1500نفر را تجربه کند و این همه توجه مخاطبین ، مسئولیت ما را در قبال بچه ها سنگین تر می کند .
محبوبه پاداش مدیر اجرایی این دوره از برنامه همسفر با پروانه ها در مورد برنامه می گوید : ما برای این برنامه سه نمایش پیش بینی کردیم نمایش اول با موضوع رعایت حال همسایه و همسایه داری ، دومین نمایش با موضوع مهربانی به دیگران و اخلاق اجتماعی و نمایش سوم با موضوع همکاری و سپردن هر کار به متخصص خاص خود که این بخش از نمایش بخاطر سنگینی موضوع صرفا برای گروه سنی نوجوان برگزار می شود . در سالن پرده خوانی نیز با توجه به رده سنی مخاطبین اجرا می شود .
وی می گوید : من و تیمم بچه ها را دوست داریم و سعی داریم با این برنامه علاوه بر آموزش به بچه ها ،خاطره های ماندگار برایشان بسازیم ،خاطره ای از همسفر شدن با پروانه ها و آشنایی با زندگی امام رضا (ع) که تا سالها برایشان به یادگار بماند .