حفظ و نشر فرهنگ و تمدن اسلامی، وظیفه همه مسلمانان است

 حفظ و نشر فرهنگ و تمدن اسلامی، وظیفه همه مسلمانان است

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آستان قدس رضوی، مهندس مهدی عزیزیان در بازدید از مراحل چاپ قرآن نفیس به خط «بایسنقر میرزا»، شاهزاده تیموری در مرکز بین المللی چاپ و نشر قرآن کریم آستان قدس رضوی، ژرف‌نگری، هنر پروری و آشنایی با حوزه‌های گوناگون را به عنوان ویژگی‌های برجسته مدیریت در مجموعه آستان قدس رضوی برشمرد و گفت: مجموع این ویژگی‌ها که در شخصیت آیت الله واعظ طبسی، تولیت عظمای آستان قدس رضوی مشهود است، امروزه شرایطی را در این آستان مقدس فراهم آورده که افراد توانمند و صاحب تخصص به‌خوبی می‌توانند پیشرفت کنند و مسؤولیت‌های مهم را بر عهده بگیرند.
وی از آستان قدس رضوی به عنوان مجموعه‌ای مردمی و متعلق به حضرت رضا(ع) یاد و تاکید کرد: باید تمام ظرفیت‌های موجود در این مجموعه برای خدمات رسانی به عموم آحاد جامعه و نشر فرهنگ و معارف اسلام ناب به کار گرفته شود.

تلاش برای حفظ میراث فرهنگی
وی با اشاره به بازنشر نسخه نفیس قرآن به خط بایسنقر میرزا با مشارکت سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد، مؤسسه آفرینش‌های هنری و مؤسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی، از تلاش‌های صورت گرفته برای عرضه عمومی این اثر تشکر کرد و افزود: بسیاری از نسخ خطی و آثار موجود در گنجینه آستان قدس رضوی منحصر به فرد هستند؛ از این‌رو حفظ و بازنشر این میراث ارزنده فرهنگی امری ضروری است و امروز با توجه به فناوری‌های موجود، بهتر از هر زمانی می‌توانیم ضمن بیرون آوردن نمونه‌های بی بدیل هنر اسلامی و ایرانی از فضای مخازن و موزه‌ها، آن‌ها را در معرض دید هنرمندان، محققان و عموم علاقه‌مندان قرار دهیم.
مهندس عزیزیان رعایت اصل امانت‌داری در انتشار این آثار را مورد تأکید قرار داد و گفت: در انتشار آثاری به این نفاست و ارزش تاریخی، باید از هرگونه دخل و تصرف در اثر پرهیز شود و تمام تمهیدات و امکانات برای بازنشر اثر مطابق با نسخه اصلی اندیشیده و به کار گرفته شود.

تجمیع آثار مرتبط با آستان قدس رضوی
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی هم چنین بر ضرورت رصد مجموعه آثار نفیس هنرهای اسلامی مرتبط با آستان قدس رضوی و وقفیات آن در موزه‌ها و مراکز علمی نقاط مختلف جهان تاکید کرد و با اشاره به قرآن بایسنقری به عنوان شاهد مثالی در این زمینه، عنوان کرد: در حال حاضر بخش اعظم این قرآن در گنجینه آستان قدس رضوی و مابقی در موزه‌های سراسر جهان نگهداری می‌شود. از این‌رو شایسته است پیگیری‌های لازم برای جمع آوری تصاویر سایر صفحات این قرآن و تجمیع آن در آستان قدس رضوی انجام شود.
وی افزود: افزون بر این، لازم است در راستای حفظ و پاسداشت خطوط نفیس به جای مانده از دوره‌های مختلف هنر اسلامی و ایرانی، مجموعه‌های وابسته به آستان قدس رضوی در زمینه آموزش هنرمندان جوان و همچنین بهره‌گیری از فناوری‌های روز دنیا برای شناسایی رموز و ایجاد فرصت احیای خطوط ماندگار اساتید برجسته ادوار گوناگون تاریخ ایفای نقش کنند.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی در بخش دیگری با اشاره به وجود امکانات و تجهیزات پیشرفته و روز جهان در مرکز بین المللی چاپ و نشر قرآن کریم آستان قدس رضوی، بر ضرورت بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت این مجموعه تأکید و عنوان کرد: این امکانات باید در خدمت نشر گسترده آثار و ذخایر فرهنگی در مجموعه آستان قدس رضوی و سایر مجموعه‌ها قرار گیرد.
مهندس عزیزیان افزود: با توجه به شرایط مطلوب موسسه چاپ و انتشارات آستان قدس رضوی، موسسات فرهنگی و حتی مجموعه های اقتصادی وابسته به آستان قدس رضوی برای استفاده از ظرفیت های داخلی و همکاری های فیمابین، شایسته است سفارشات چاپی خود را از طریق این موسسه پیگیری کنند و متولیان موسسه نیز لازم است نیازهای تخصصی شرکت ها در زمینه محصولات تجاری را احصا و با توجه به ضرورت ارائه بهترین کیفیت چاپ صنعتی، بسته بندی و سرعت عمل، تامین نیازهای این حوزه را در دستور کار قرار دهند.

شایان ذکر است، قرآن نفیس به خط بایسنقر میرزا، شاهزاده تیموری بزرگترین قرآن نفیس موجود در جهان است که بیش از 140 صفحه آن در گنجینه آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود و نسخه باز تولید شده این قرآن نفیس پس از طی مراحل چاپ، جلدسازی و صحافی، همزمان با دهه کرامت رونمایی خواهد شد.

تاريخ: ۱۳۹۴/۲/۷