شعر آیینی شعری است که مبتنی بر آیین های مذهبی باشد

 شعر آیینی شعری است که مبتنی بر آیین های مذهبی باشد

  چهارمین نشست تخصصی مقتضیات شعر آیینی که به همت انجمن ادبي رضوي و با حضور محمد کاظم کاظمی، شاعر و عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی با حضور پیشکسوتان شعر آیینی و اعضای جلسه شعر رضوی برگزار گردید، مقتضیات شعر آیینی بررسی شد.
کاظمی در ابتدا به کلیاتی در مورد نگرش مذهبی و تاکید بر این که همه چیز در شعر مذهبی متکی بر نگرش هاست و گفت: دو نگرش وجود دارد، نگرش ولایی و  نگرش اخلاقی. وی تاکید کرد: اولین کار یک شاعر مذهبی سرا این است که تکلیف خود را روشن کند.
عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی افزود: شعر آیینی باید بر پایة نگرش ولایی، اخلاقی و تعلیمی باشد. بر اساس این نگرش باید شعر مذهبی سروده شود. در شعر آیینی باید از تظاهر و پرداختن به مسائل غیر مستند و غلو بی جا پرهیز کرد.
کاظمی بیان کرد: نگرش افراطی و سوسیالیسی به مباحث دیدن خوب نیست و از یک منظر به دین نگاه کردن مناسب نیست و بهتر است شاعر آیینی از نگاه های مختلف به دیدن بپردازد و منطق متعادلی را داشته باشد تا بتواند شعر آیینی مناسبی را ارئه نماید.
ایشان گفت: اگر اصل نگاه ما به دین مفاهیم، تعالیم، اهداف و آموزه های دین باشد که بزرگان دین هم تاکید داشته اند و ما هم پیروی می کنیم آیا به همان اندازه ای که در ستایش بزرگان دین شعر سروده ایم در خصوص مفاهیم دین هم شعر سروده ایم. در برخی از آثار مکتوب شعرای آینی مشاهده می شود که مدح و منقبت ائمه می باشد ولی در خصوص ذات خداوند متعال یا وجود ندارد یا خیلی کم رنگ می باشد که سابق این اصل رعایت می شد و شاعر ابتدا از ستایش خداوند، توحید و نبوت آغاز و بعد مدح و منقبت حضرات معصومین (س) ادامه پیدا می کرد.
وی گفت: بهتر است همانطور که در مدح و منقبت ائمه اطهار(س) شعر می سراییم خوب است دربارة تعالیم و آموزه های دینی مثل: روزه، نماز، احترام به والدین و ... هم شعر بگوییم که البته برخی از شعرا در این خصوص کارهایی را نجام داده اند که به عنوان مثال می توان به علیرضا قزوه اشاره کرد که توجه خاصی به فضیلت ماه مبارک رمضان دارد و تعداد زیادی شعر در این باره سروده است.
شاعر هروی اشاره کرد: همانطور که عرض کردم دو نگرش ولایی و اخلاقی در شعر وجو دارد که در آثار شعرا مشاهده می شود  بیشتر به نگرش ولایی پرداخته شده و متاسفانه نگرش اخلاقی کمتر توجه شده است که بهتر است شعرای آیینی سرا هم در این خصوص آثاری را بسرایند
محمد کاظم کاظمی در پایان گفت: همانطور که انتظار از مذهب در تمام شئونات زندگی قدیم وجود داشته در زندگی امروزی هم باید حضور داشته باشد، به طور مثال: اگر شاعری در خصوص واقعه عاشور شعری می سراید باید با مطالعه باشد که بتواند آن مواردی را که امروز برای جامعه نیاز است را به زبان شعر در آورد تا با منطبق و نیاز امروز جامعه مطابقت داشته باشد.
لازم به ذکر است: سلسه نشست هاي تخصصي در حوزه ادبيات و شعر آييني در سال جاري با حضور اساتيد مطرح این رشته در جلسه شعر انجمن ادبي رضوي، واقع در صحن جمهوري اسلامي حرم مطهر رضوي برگزار می شود.

تاريخ: ۱۳۹۳/۸/۱