هشتمین ویژه برنامه «ماه هنر» از سوی مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در نگارخانه رضوان مشهد برگزار شد.
مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در این نشست گفت: در همه هنرها یک مشکل واحد داریم، آن هم نبود روایت دقیق و خوب و تولید متون نمایشی جذاب است که دامنگیر حوزه نمایش، داستان، سینما و تلویزیون شده است.
امیر مهدی حکیمی ادامه داد: مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی تلاش دارد با توجه به ظرفیت هنر و هنرمندان مشهدی مؤسسه، این اتفاق رقم بخورد. وی با اشاره به سخن امام رضا(ع) مبنی بر اینکه «علم پیشران عمل است»، افزود: بدون اندیشه و ایجاد زیرساختهای نظری نمیتوان کار کرد. در هنر، اندیشه پشتوانه دقیق برای انجام کارهای هنری لازم است و یک جریان هنری بدون ایجاد زیرساختها لازم ایجاد نمیشود. وی اضافه کرد: مکتب هنر رضوی یک زیر ساخت است تا بتوان با تکیه به آن در حوزه هنر اقدامات زیادی انجام داد.
برگزاری دومین کنگره مکتب هنر رضوی
حکیمی با اشاره به برگزاری دومین کنگره بینالمللی مکتب هنر رضوی در سال آینده افزود: باید زیر ساخت مبانی هنری رضوی فراهم شود که این کار با پشتکار و تلاش چند ساله رقم میخورد. وی برگزاری نشستهای مختلف در دانشگاههای هنر کشور، برگزاری اولین کنگره مکتب هنر رضوی در مشهد، ایجاد مدرسه عالی هنرهای رضوی ، ایجاد دو واحد درسی مکتب هنری رضوی در دانشگاه و... را بخشی از فعالیتهای مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در جهت شکل گیری مکتب هنر رضوی عنوان کرد.
وی یادآور شد: سعی ما این بوده که جریان تولید تئاتر دینی استمرار داشته باشد. منظور از تئاتر رضوی اثری نیست که الزاماً از حرم یا شفا حرف بزند بلکه تئاتر رضوی به معنای واقعی اثری است که مفاهیم رضوی، سخنان امام رضا(ع) ، خانواده و هر عنصری که به اندیشه امام رضا (ع) مربوط است در آن وجود داشته باشد.
تمایز و برجستگی هنر رضوی
مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی و مدیر کلان پروژه مکتب هنر رضوی نیز در این نشست گفت: ماه مبارک رمضان در کشورهای اسلامی به عنوان یک جشن تلقی میشود و محملی برای برگزاری رویدادها و ایجاد زمینه تعامل و گفتوگوهای دوستانه و تخصصی در صنوف مختلف است. در مشهد هم این رسم در بین سازمانها و نهادهای فرهنگی در پایان سال یا ماه مبارک رمضان مرسوم بوده است. امسال مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی برآن شد در قالب ویژه برنامه «ماه هنر» در هشت شب متوالی میزبان جمعی از اهالی هنر در رشتههای مختلف در مشهد باشد تا به صورت تخصصیتر این هنرها مورد بحث قرار بگیرد.
محمد جواد استادی ادامه داد: این ویژه برنامه از ۱۸ اسفند ماه، با حضور خوشنویسان برتر مشهد آغاز شد و هنرمندان حوزه سینما و تلویزیون، نقاشی ، نگارگری ، موسیقی و عکاسی، مهمانان شبهای بعدی این برنامه بودند.
وی با اشاره به تجربه پروژه مرمت و بازسازی بخشهای مختلف حرم رضوی در ایام شیوع ویروس کرونا، افزود: تجربه هشت ماهه ما در آن ایام موجب شد تا در این مدت از نزدیک و دقیق شاهد وجود شاهکارهای هنری در حرم رضوی باشیم که بیشتر آنها ناشناخته است. وی خاطر نشان کرد: هنر در حرم مطهر رضوی دو ویژگی عمده دارد که عبارت است از استمرار خلق آفرینشهای هنری در حرم رضوی در دورههای مختلف از زمان شهادت حضرت رضا (ع) و دفن ایشان تا به امروز و تکثر هنرها. این دو ویژگی و بنیاد معنایی هنرهای به کار رفته در حرم مطهر رضوی، هنر رضوی را از سایر هنرهای موجود و تاریخی و به کار رفته در بناهای مقدس متمایز میکند.
امتداد اجتماعی زیارت
استادی با اشاره به انجام نخستین پروژه بزرگ دایرةالمعارف هنر رضوی، در مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی تصریح کرد: این روزها درگیر مراحل اجرایی این پروژه هستیم که در این پروژه سه ساله، بیش از ۱۰۰ پژوهشگر کشور، مداخل آن را تنظیم و تدوین میکنند.
وی، وظیفه مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی را امتداد اجتماعی زیارت عنوان کرد و افزود: اینکه ما بتوانیم مفاهیم معنوی، آموزهها و معارف دینی را در زندگی مردم عینیت ببخشیم یک مأموریت جدی است. باید از ظرفیت هنر نمایش استفاده کرد تا تئاتر به عنوان رسانهای قدرتمند برای نشر فرهنگ رضوی مورد استفاده قرار گیرد.
در این جلسه هنرمندان حاضر، نظرات و پیشنهادات خود را در خصوص پیشبرد هنر در استان مطرح نمودند که برگزاری نشستهای هنری و دیدار هنرمندان با تولیت آستان قدس رضوی، برگزاری جشنوارههای رضوی در مشهد، ایجاد سازو کارهایی برای اجرای نمایش در حرم رضوی، توجه به ظرفیت تئاتر مشهد و هنرمندان این حوزه، ارائه متون دینی خوب برای اجرای نمایش و تئاتر از جمله این مباحث بود.