در میان جلوههای گوناگون هنری بارگاه رضوی، هنر خوشنویسی جایگاهی ویژه دارد؛ از کتیبههای باشکوه گنبد طلا تا آیات نورانی قرآن که بر کاشیهای حرم مطهر نقش بسته است. در کنار این جلوههای ماندگار، مکتب هنر رضوی به عنوان یکی از جریانهای برجسته هنر اسلامی، نقشی کلیدی در اعتلای خوشنویسی داشته است.
به گزارش آستان نیوز، موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در یکی از شبهای معنوی ماه مبارک رمضان محفلی با حضور هنرمندان رشته خطاطی را بر پا کرد.
شنبه شب گذشته،هنرمندان نام آشنای خوشنویسی خطه خراسان که هر کدام در این هنر سبقهای دیرینه دارند،در محفلی به نام«ماه هنر» پس از ضیافت افطار در جمعی دوستانه در نگارخانه رضوان، به گفتوگو پرداختند.
این جمع هنرمند، با اجرای نمایشی از مونولوگ گویی یکی از شاهکارهای ادبیات داستانی شروع شد و با صحبتهای خوشنویسان برجسته ادامه پیدا کرد.
کاتب بزرگترین قرآن کریم در جهان
استاد علی اکبر اسماعیلی قوچانی زینتبخش این محفل بود . او کاتب بزرگترین قرآن کریم در جهان اسلام است و این کار را به همراه 30 هنرجو، عاشقانه و بدون هیچ چشمداشتی در سال 1395به پایان رسانده، هنری که به گفته خودش، کار دل است و تلاش کرده با تلفیق هنرهای نقاشی، خوشنویسی و تذهیب، اثری با جلوه متفاوت را در تاریخ ثبت کند.
این قرآن نفیس و ارزشمند در 622 صفحه با تذهیب طلاکاری شده به ابعاد هر صفحه ۲۵۰ در ۱۷۰ سانتیمتر، قابل شستشو و وزن هر صفحه سه و نیم کیلوگرم است که در موزه شخصی او واقع در شهر مشهد، نگهداری میشود.
خوشنویس کتیبههای حرم رضوی
قاسم توکلی راد، هنرمندی است که خوشنویسی بیش از 40 کتیبه در حرم مطهر رضوی، همچنین بیوگرافی ضریح مطهر بر روی درب ورودی ضریح را انجام داده است.
وی کتابت 250 قطعه چلیپا در کتاب "شکوفه های وحی" و کتابت ترجمه زیارات امین الله و عاشورا را در کارنامه هنری خود دارد. او در این محفل حاصل این کارهای هنری را عشق به حضرت وکرامات او میداند که گاه برای نوشتهای متوسل به شعر میشود و آنچه که از دل برآمده لاجرم بر دل نشسته و بر کتیبهای، نقش میبندد.
محمد علی فراستی، رئیس انجمن خوشنویسان مشهد، علیرضا بهدانی، فرهاد شیرخانی، مریم سادات موسوی، مریم امام وردی، علی احسانپور و... از دیگر مهمانان محفلی بودند که آکنده از عطر رضوی بود و در آن لحظاتی ناب از چرخش قلم بر لوح سفید و ساعت خوش نگارش واگویه میشود ، هنری که وقتی به امام رضا(ع) و به بارگاه منور ختم میشود، ارتباطی عمیق حاصل و کراماتی را برای هنرمند، به همراه دارد.
عباسعلی صحافی مقدم دیگر هنرمند این نشست بود که کتابت رباعیات ابوسعید ابوالخیر، ترجیعبندهای هاتف اصفهانی، گزیده حافظ، لطایف شکسته نگاری، مجموعه سیاه مشق و مجموعه سطر را در کارنامه خود دارد .او با اشاره به لزوم توجه خانواده به این هنر و تشویق کودکان به هنر خطاطی توسط هنرمندان و مسئولان میگوید: بزرگترین مشکلات روانشناختی کودکان امروز بیقراری و شتاب زدگی است. هنر بهترین تکنیک مدیتیشن و مراقبه است و در این میان خطاطی علاوه بر آگاهی از زیبایی بصری و موسیقایی خط، میتواند در ایجاد سکون و آرامش در کودکان و نوجوانان، موثر باشد.
مکتب هنر رضوی، خانه هنرمندان مشهدی
نقش سینما و تلویزیون در ارتقای هنر خوشنویسی و لزوم ساخت برنامههایی با محوریت این هنر، بهرهگیری از هنر خطاطان مشهدی و خراسانی در خلق شاهکارهای هنری حرم رضوی، ساخت تبلیغاتی از شاهکارهای هنری خطاطان در بیلبوردهای شهری، برگزاری جشنوارههای هنری در سطح بینالمللی با هدف زندگی کردن خطوط و نسخ قدیمی از دیگر مطالب شایان توجه این نشست بود که امیر مهدی حکیمی مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی قول مساعد داد که در راستای رسیدن به این اهداف، تلاش کند.
او در این نشست مکتب هنر رضوی را خانه هنرمندان دانسته و میگوید: تلاش ما این مسیر فعالیت برای همه هنرمندان به خصوص هنرمندان مشهدی وخطه خراسان باز شود و همه بتواند در حوزه رضوی آثاری بی بدیل خلق کنند.
میزبانی «ماه هنر» از هنرمندان رضوی در مشهد
محمد جواد استادی، مشاور مدیرعامل موسسه و مدیر کلان پروژه مکتب هنر رضوی نیز با اشاره به برگزاری ویژه برنامه «ماه هنر» در ماه مبارک رمضان میگوید: مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در راستای تحقق ایده مکتب هنر رضوی و زمینه سازی امتداد اجتماعی زیارت به زبان هنر، بسط این ایده و طرح آن، نیازمند حمایت هنرمندان به عنوان افراد اصلی برای عملی کردن مکتب هنر رضوی است تا بتواند در کنار انجام طرحهای پژوهشی، طرح ایده مکتب هنر رضوی میان هنرمندان به بحث گذاشته شود و از ایدههای آنان برای تکمیل طرح استفاده شود.
نقش هنرمندان در اعتلای مکتب هنر رضوی
وی با اشاره به اینکه مشهد قطب و پایگاه جدی هنر رضوی است، اظهار میکند: سعی کردیم به بهانه ماه رمضان با اجرای برنامه "ماه هنر" در طی 8 شب هنرمندانی از هر رشته که از طیف اساتید و پیشکسوتان در حوزه رضوی و صاحب تجربه هستند را دور هم جمع کنیم و ضمن ایجاد یک فضای صمیمانه زمینه تعامل هنرمندان با هم فراهم کنیم و در محافل دوستانه، ایده و الزامات تشکیل مکتب هنر رضوی برای هنرمندان تشریح شود و از دیدگاههای آنان برای تکمیل این ایده بهره ببریم.
استادی ابزار امیدواری کرد: در این جلسات گفتمان مکتب رضوی تقویت شود و برای هنرمندان دغدغه و انگیزه جدی تر ایجاد شود که در این مسیر قدم بردارند.
حاصل این نشست ها در توسعه مکتب هنر رضوی و کسب نظرات هنرمندان با بعد تخصصی هر هنر و ارتباطی با مکتب هنر رضوی دارند؟ کمک شایانی میکند.