مدرسان گرافیک مشهد در حاشیه افتتاح نمایشگاه «پوستر 8»؛ هنر در خدمت ترویج فرهنگ کتابخوانی و مطالعه

 مدرسان گرافیک مشهد در حاشیه افتتاح نمایشگاه «پوستر 8»؛ هنر در خدمت ترویج فرهنگ کتابخوانی و مطالعه

شامگاه پنجشنبه، هفتم اردیبهشت ماه بود که هشتمین نمایشگاه پوستر مدرسان گرافیک مشهد با موضوع «کتاب و کتابخوانی» به همت انتشارات آستان قدس رضوی(به‎نشر)، موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس و مشارکت جمعی از مدرسان گرافیک مشهد، کار خود را در نگارخانه رضوان آغاز کرد.

برگزاری این نمایشگاه بهانه‎ای بود تا بار دیگر گرافیست‌های شهر را گرد هم آورد و این بار، آن‌ها با خلاقیت و هنر خود تلنگری به انسان‌های عصر شبکه‎های اجتماعی و مجازی بزنند و بگویند حالا وقت آشتی با کتاب است. در حاشیه برگزاری این نمایشگاه پای صحبت تعدادی از اساتید و مدرسان گرافیک مشهد نشسته‎ایم تا از اثرگذاری هنر در ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی سخن بگویند.

نقش هنر در انتقال پیام
وحیده مصدقیان یکی از اساتید گرافیک مشهد است که سابقه تدریسش در دانشگاه‌های هنری و رشته‎های گرافیک به 18 سال قبل می‎رسد. او درباره چگونگی شکل‌گیری این نمایشگاه می‌گوید: «وقتی قرار است پیام مهمی مانند تلنگری برای آشتی با کتاب به جامعه منتقل شود، گرافیک می‎تواند بخش زیادی از کار را بر عهده بگیرد. پوستر نیز یکی از المان‌های هنری است که به دلیل توانایی در جذب مخاطب و انتقال پیام، می‎تواند نقش به‌سزایی ایفا کند.
پوستر می‎تواند پیام تصویر و نوشتار را به صورت توأم داشته باشد و آن پیام را منتقل کند. بنابراین با توجه به کاهش میزان مطالعه در میان مردم، مدرسان گرافیک مشهد تصمیم گرفتند با برگزاری نمایشگاهی در جهت ترویج فرهنگ کتابخوانی گام بردارند و از این پتانسیل هنری استفاده کنند».
این هنرمند ادامه می‌‏دهد: «در آثار به کار رفته در نمایشگاه، برخی از اساتید با استفاده از پیام‌های تصویری و برخی دیگر با بهره‌‏گیری از مشابهت‌های تصویری، سعی در انتقال پیام و ترویج فرهنگ مطالعه دارند. بدون تردید تجمیع ایده‎ها و نظرات مختلف، مخاطبان را تحت تأثیر قرار خواهد داد و چه بسا این امر تلنگری برای جوانانی باشد که تا حدودی با کتاب قهر کرده‎اند».
این مدرس گرافیک معتقد است کمرنگ شدن جایگاه کتاب برای کشور ما که در حال توسعه است، یک خطر محسوب می‎شود و می‎گوید: «باید به یاد داشته باشیم، آموزش یک مادر دارد که آن مادر، کتاب است و با توجه به ضرورت آشتی با کتاب، برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی در ترویج فرهنگ کتابخوانی موثر خواهد بود». مصدقیان این نکته را هم یادآور می‏شود که قطعاً بدون پشتیبانی مجموعه آستان قدس رضوی، در مسیر برگزاری این نمایشگاه مشکلاتی ایجاد می‌شد. این مجموعه همکاری خوبی با گروه مدرسین گرافیک داشته و بهتر است این همکاری در سایر زمینه‌های فرهنگی نیز ادامه داشته باشد.

آمارهای سرانه مطالعه فاجعه است
محمدرضا عالمی از دیگر هنرمندانی است که 17 سال سابقه فعالیت حرفه‏ای در حوزه گرافیک دارد و از هشت سال پیش به صورت جدی گرافیک را تدریس می‎کند. او آمارهای سرانه مطالعة کتاب و کتابخوانی را در کشور فاجعه می‏داند و خاطرنشان می‎کند: «سرانه مطالعه در حالی در کشور ما پایین است که در کشورهای غربی که در زمینه فناوری‌های دیجیتال پیشرفته‎تر از کشور ما هستند، تیراژ کتابها و سرانه مطالعه بسیار بیشتر است».
این گرافیست با بیان این که برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی می‎تواند تلنگری برای ذهن بینندگان باشد تا به کتاب توجه بیشتری داشته باشند، می‏افزاید: «با توجه به توان مالی و نرم‎افزاری مجموعه آستان قدس رضوی به عنوان قطب فرهنگی در مشهد و شرق کشور، انتظار می‏رود این مجموعه از برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی حمایت کند. همچنین کتاب نمایشگاه قرار است با حمایت به‎نشر(انتشارات آستان قدس رضوی) منتشر شود که این امر نیز قابل تقدیر است».

تلنگر به مخاطبان
امیر خالقی دیگر گرافیستی که سابقه تدریس او در این حوزه به هفت سال می‎رسد، در گفتگو با آستان‏نیوز با اشاره به این که هدف از برگزاری نمایشگاه «پوستر هشت» کمک به ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی بود، اظهار می‏کند: «نمایشگاه‌ها معمولاً دو جنبه دارند و در آن‌ها علاوه بر آشنایی با فن گرافیک، پیام منتقل شده نیز مدنظر است. قطعاً برگزاری این قبیل نمایشگاه‌ها در انتقال مفاهیم موردنظر برای توسعه فرهنگ کتابخوانی موثر خواهد بود». وی با بیان این که در فضای کنونی که استفاده از شبکه‎های اجتماعی افزایش چشمگیری دارد، برگزاری این قبیل نمایشگاه‌ها تلنگری به مخاطبان است تا آن‌ها را به یاد کتاب بیندازد، خاطرنشان می‏کند: «نکته مهم این نمایشگاه این است که اساتید گرافیک، آثار خود را در معرض قضاوت هنرجویان، دانشجویان و سایر بازدیدکنندگان قرار می‎دهند».
این مدرس گرافیک ورود مجموعه آستان قدس رضوی به این حوزه و همکاری و حمایت آن را در برگزاری این نمایشگاه، اقدام قابل تقدیری می‎داند و ابراز امیدواری می‏کند چنین روندی تداوم داشته باشد.

تاثیر نمایشگاه در ترغیب مخاطب به کتابخوانی
مهدی اشراقی، مدیرگروه گرافیک دانشگاه فردوسی مشهد که از حدود 30 سال پیش در این حوزه سابقه تدریس دارد، در خصوص برگزاری نمایشگاه "پوستر هشت" با موضوع کتاب و کتابخوانی، این‌طور می‏گوید: «با توجه به این که شرکت‌کنندگان در این نمایشگاه اساتید حوزه گرافیک و به تعبیری معلم هستند، این نمایشگاه در ترغیب مخاطبان به کتابخوانی تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت».
وی این نکته را نیز یادآور می‌شود که برای تاثیرگذاری بیشتر، المان‌های مورد استفاده در پوسترها باید المان‌های فرهنگی باشد و می‎افزاید: «همچنین قابل فهم بودن پیام مدنظر برای مردم، نکته حائز اهمیت دیگری است که باید مورد توجه گرافیست‌ها قرار گیرد».
مدیرگروه گرافیک دانشگاه فردوسی مشهد، اضافه می‏‌کند: «برگزاری این نمایشگاه را یکی از بهترین اقدامات فرهنگی آستان قدس می‎دانم. زیرا از این طریق ارتباط این مجموعه با دانشگاه و مراکز علمی برقرار شده است. این ارتباط می‎تواند نتایج مثبتی در زمینه ترویج فرهنگ مطالعه داشته باشد. امیدواریم این ارتباط و برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی در سال‌های آینده نیز ادامه داشته باشد».

ارسال 90 اثر به دبیرخانة نمایشگاه
مهدی محمدنژاد، سخنگوی گروه مدرسان گرافیک مشهد نیز با بیان این که 90 پوستر به دبیرخانه نمایشگاه پوستر هشت ارسال شد، اظهار می‌کند: «به دلیل محدودیت فضا تنها حدود 50 پوستر در معرض دید علاقه‏مندان قرار گرفت».
وی ادامه می‏دهد: «برای اساتید گرافیک مشهد داوری به شکل جشنواره‎ای نداشتیم. زیرا شرکت‎کنندگان از اساتید گرافیک مشهد هستند و برگزاری این نمایشگاه فرصتی برای اساتید بود تا آثار خود را در معرض قضاوت و داوری دانشجویان، هنردوستان و بازدیدکنندگان قرار دهند. امیدواریم برگزاری این نمایشگاه انگیزه‎ای برای حضور و مشارکت سایر گرافیست‌های مشهد باشد».
محمدنژاد خاطرنشان می‌کند: «نکته مهم برگزاری نمایشگاه پوستر هشت این است که اساتید شرکت‎کننده وارد گود شده‎اند و آثار خود را در معرض قضاوت قرار داده‎اند. همچنین این اولین بار است که این تعداد از اساتید گرافیک مشهد با موضوع واحدی دور هم جمع می‎شوند و امیدواریم برگزاری این نمایشگاه آغازی برای فعالیت‌های بعدی باشد».
نمایشگاه پوستر هشت تا چهاردهم اردیبهشت ماه صبح‌ها از ساعت‌ 9 تا 12 و عصرها از ساعت 17 تا 20 در محل نگارخانه رضوان واقع در خیابان کوهسنگی 17، شماره 16 پذیرای علاقه‎مندان و هنردوستان خواهد بود.

گزارشگر: فاطمه رافع

تاريخ: ۱۳۹۶/۲/۱۰