راز ماندگاری برخی از اشعار آیینی

 راز ماندگاری برخی از اشعار آیینی
به همت انجمن ادبی رضوی؛ هشتمین نشست از سلسله نشست های تخصصی شعر و ادبیات آیینی با موضوع « اخلاص در شعر آیینی» با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین راشد یزدی استاد حوزه و پژوهشگر و با حضور پیشکسوتان شعر آیینی و اعضای جلسه شعر انجمن ادبی رضوی برگزار شد.
این نشست که در عصر روز دوشنبه 94/8/18 در محل جلسه هفتگی شعر انجمن ادبی رضوی واقع در صحن جمهوری اسلامی حرم مطهر رضوی برگزار شد؛ حجت الاسلام راشد یزدی به ویژگی‌های شاعر مخلص اشاره کرد و گفت: اگر مدح کسی را بگوییم که فانی است با از بین رفتن او شعر هم از بین می رود اما اگر مدح خدا و اولیای خدا گفته شود، آن یک مهم اخلاقی است و ماندگار می شود.
راشد یزدی افزود: راز ماندگاری بعضی آثار آیینی شاعران فقید و معاصر اخلاص و برای خدا و ائمه اطهار (سلام ا... علیه) سرودن و شعر گفتن می باشد. مثل اشعار محتشم کاشانی، شعر همای رحمت شهریار و امثالهم.
این استاد حوزه علمیه گفت: چگونه شاعری با گذشت سال ها از وفاتش، ماندگار می ماند و برعکس، آثار هنری بسیاری دیگر، در اثر گذشت زمان به دست فراموشی سپرده شود؟ تعریف حرکت قطعیه و توسطیه می باشد : «حکما بحثی دارند به اسم حرکت قطعیه و حرکت توسطیه. قطعیه ظاهر هر عمل را شامل می شود و توسطیه باطن و نیت آن. در همه امور عبادی این دو حرکت وجود دارد و در ارزیابی اعمال، بر اساس این حرکات، پاداش می گیریم.
 راشد یزدی ایراد کرد: برای تعریف بهتر نیت خالص و غیرخالص به داستان معروفی اشاره می کنم که در کتاب «خرمن معرفت» روایت شده است. حکایت مردی عامی که در حرم حضرت علی(ع) حضور می یابد و با زبان ساده می سراید: «شمع می سازم برایت یا امیرالمومنین... قد این گلدسته هایت یا امیرالمومنین.» در همین لحظه، قندیلی از طلا از جلوی ضریح رها شده و در دامنش می افتد. این اتفاق دوبار تکرار می شود و در نهایت تولیت آستان نجف اشرف به این نتیجه می رسند مرد مورد لطف امیرمومنان قرار گرفته و به اندازه ارزش قندیل به او پول می دهند. عارفی که نظاره گر این ماجرا بوده، قصیده ای غرا در مدح حضرت علی می سراید. ولی هرچه منتظر می شود اتفاقی نمی افتد. او این عمل را سه بار تکرار می کند که باز بی نتیجه می ماند و در نهایت در خواب از زبان حضرت می شنود: «او خاص برای خدا گفته بود، ولی تو به خاطر عطا گفتی. فرق شعر تو با او این بود."»
وی افزود: سیدالشهدا(ع) به خاطر اسلام با معاویه بیعت نکرد و برای همیشه ماندگار شد اما زبیر به خاطر آبروی اجداد خود بیعت نکرد و سخنی از وی نماند.
این کارشناس مذهبی بیان کرد: عالم بر حق استوار است اگر کسی حق باشد می ماند و اگر نباشد از بین می رود.
حُسن ختام این جلسه دعای خیر ایشان برای شاعرانی که نیت مقدس و الهی دارند و هنر خود را در راه احیای دین هزینه می نمایند بود.
لازم به ذکر است: سلسه نشست هاي تخصصي در حوزه ادبيات و شعر آييني در سال جاري با حضور اساتيد مطرح این رشته در جلسه شعر انجمن ادبي رضوي، واقع در صحن جمهوري اسلامي حرم مطهر رضوي برگزار می شود.
تاريخ: ۱۳۹۴/۸/۲۱