
در حال بارگذاری صفحه...
در حال بارگذاری صفحه...
نمایش «زنگار و آیینه» به مناسبت شب میلاد امام رضا(ع)، از سوی مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی، تولید و روز پنجشنبه، ۱۸ اردیبهشت، ساعت ۲۰:۳۰ از شبکه چهار سیما پخش شد.
محمدجواد استادی، مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی، با بیان این خبر افزود: این مؤسسه طی سالهای اخیر، در زمینه حمایت از نگارش و تولید نمایشنامههای رضوی، اقدامات متنوعی را در دستور کار خود قرار داده است.
وی با اشاره به تولید نمایش «زنگار و آیینه» به نویسندگی «شادی غفوریان»، در سال ۱۴۰۳، افزود: این اثر در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر، در بخش ویژه اجرا شد و با استقبال خوب مخاطبان، در دو نوبت در تالار حافظ تهران، به روی صحنه رفت.
استادی که کارگردانی نمایش «زنگار و آینه» را بر عهده داشته است، هدف اصلی از تولید این نمایش را بازتاب خلأ معنوی در جهان امروز، برآمده از فرایندهای مدرنیته دانست و گفت: در این اثر، چالشهایی نظیر دوری از روابط انسانی، مادیگرایی و فقدان معنویت به تصویر کشیده شده است که در نهایت از طریق اتصال شخصیتها به حضور مقدس امام رضا (ع) و ارادت آنها به حضرت، نوری از امید در دل انسانها تابیده میشود.
پیوند میان انسانها و اهمیت زیارت در نمایش «زنگار و آیینه»
کارگردان نمایش «زنگار و آیینه.» ادامه داد: از دیگر اهداف این اثر، تأکید بر پیوند میان انسانها و اهمیت زیارت است. در طراحی صحنه و میزانسنها تلاش شده با جذابیت بصری، لایههای پنهان و معنایی متن نمایان شود.
وی همچنین افزود: در متن، رگههایی از طنز ظریف، گنجانده شده که در اجرا باعث جذب مخاطب میشود. شخصیتهای نمایش برگرفته از اقشار مختلف جامعه هستند و این تنوع، زمینه همذاتپنداری مخاطبان با آنها را فراهم کرده است.
مدیر کلانپروژه مکتب هنر رضوی، با تأکید بر جایگاه هنر نمایش، بهعنوان یکی از ابزارهای مؤثر در ترویج معارف رضوی گفت: با زبان تئاتر میتوان مفاهیم و آموزههای برگرفته از اندیشه امام رضا (ع) را به شکلی مؤثر به جامعه منتقل کرد.
وی اظهار کرد: بهمنظور بهرهمندی طیف وسیعتری از مخاطبان، نسخهای تلویزیونی از نمایش «زنگار و آیینه» تهیه شده است. چراکه اجرای زنده تئاتر با محدودیتهایی از جمله ظرفیت سالن و زمان روبهرو است؛ اما همراهی با رسانه تلویزیون میتواند مخاطبان گستردهتری را درگیر این تجربه هنری کند.
استادی ادامه داد: برای نسخه تلویزیونی، تغییراتی در نمایش و طراحی میزانسنها اعمال شد تا با شرایط ضبط استودیویی هماهنگ باشد. با توجه به سوابق درخشان شبکه چهار سیما در توجه به موضوعات بنیادین دینی و هنری، این نمایش در جدول پخش این شبکه قرار گرفت.
هنر، ابزاری برای گسترش معارف دینی و رضوی
استادی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به کارکرد هنر در توسعه معارف دینی و رضوی گفت: یکی از مأموریتهای اصلی هنر در فضای رضوی، انتقال آموزههای دینی و مفاهیم رضوی از طریق قالبهای هنری برای عموم مردم است.
وی با تأکید بر تعامل تاریخی دین و هنر بیان کرد: همواره در طول تاریخ، از زبان هنر متناسب با شرایط هر دوران برای نشر ارزشها و مفاهیم دینی استفاده شده است. نمود برجسته این کارکرد را میتوان در آثار فاخر هنری موجود در حرم مطهر رضوی مشاهده کرد که در قالبهای گوناگون هنری، هویت و اندیشه دینی را به مخاطب منتقل کردهاند.
استادی افزود: هنرمندان در هر دورهای وظیفه دارند متناسب با شرایط زمانه، مفاهیم دینی و رضوی را در قالبهای هنری متنوع به جامعه ارائه کنند.
مکتب هنر رضوی؛ الگویی برای آفرینش هنری معاصر
وی در پایان، مکتب هنر رضوی را الگویی برای خلق آثار هنری متناسب با شرایط زمانه دانست و گفت: هدف این مکتب، بهرهگیری از ابزارهای روز برای تولید آثار هنری در راستای نشر معارف رضوی است.
استادی خاطرنشان کرد: رویکرد ما در مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی، ادامه مسیر گذشتگان است که با خلق آثار هنری ارزشمند، گنجینهای بینظیر در حرم رضوی برجای گذاشتند. ما نیز میخواهیم سهمی در تولید آثار هنری با زبان روز داشته باشیم. با کارگردانی این نمایش کوشش کردم تا به سهم و به اندازه توان ناچیز خودم، ارادت خویش را به امام رضا (ع) ابراز کنم.