در حال بارگذاری صفحه...

مدیرعامل موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی:
اشک بر حسین (ع)، حماسه‌آفرین و آغاز یک حرکت فرهنگی است - ۱۴۰۴/۰۴/۱۶

ویژه ‌برنامۀ عاشورایی «آه و راه»، از تولیدات مؤسسۀ آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی است که به مناسبت ماه محرم و ایام سوگواری حضرت سیدالشهدا(ع) هر شب ساعت 20 از شبکه 4 سیما به روی آنتن می‌رود. 


کارشناس علمی قسمت چهارم این ویژه برنامه تلویزیونی که با محوریت نگاه رضوی به قیام امام حسین(ع) و مقاومت امروز پخش می‌شود، امیرمهدی حکیمی، مدیر عامل موسسه آفرینش‌های آستان قدس رضوی بود که با توجه به روایتی از امام رضا(ع) پیرامون «اثرات جهادی، اشک بر سیدالشهدا (ع)» به ایراد سخن پرداخت.

اثرات گریه برای سیدالشهدا(ع)

حکیمی، در ابتدای سخنان خود، به اثرات اشک برای سیدالشهدا(ع) پرداخت و گفت: این روزها، روزهای قیام بزرگ امام حسین (ع) علیه ظلم است؛ روزهایی که عاشورایش، آن را به قیام سیاسی بزرگ، برای حفظ حیات اسلام بدل کرد.
وی با اشاره به نقش امام رضا (ع) در تبیین فرهنگ عاشورا اظهار کرد: آن حضرت عاشورایی دیگر برپا کردند؛ عاشورایی فرهنگی که با مبارزۀ دائمی، فرهنگ شیعه را پاسداری کرد. از مهم‌ترین اتفاقات آن دوران، توصیه‌های حضرت رضا (ع) به ریّان بن شبیب دربارۀ عاشوراست. امام به ریان بن شبیب فرمودند: اگر گریه می‌کنی بر حسین (ع) گریه کن که تا آب دیده بر روی صورت تو جاری شود، خدای متعال تمام گناهان صغیره و کبیرۀ تو را می‌آمرزد، خواه اندک باشد یا بسیار.
حکیمی افزود: دلیل اینکه خداوند گناهان را به برکت اشک بر سیدالشهدا (ع) می‌آمرزد، این است که امام حسین (ع) در یک نیم‌روز، تمامی آزمون‌هایی را که پیامبران و اولیای الهی، در طول تاریخ با آن روبه‌رو بودند، از سر گذراند. ایشان از تمام مواهب دنیا، از خانواده و از آنچه پس از شهادتش بر خاندانش می‌گذشت، در راه خداوند گذشت و در گودال قتلگاه فرمود: «خدایا، راضی‌ام به رضای تو». 
وی آزمون‌‌ها، مصیبت‌ها و جهاد آن چنانی امام حسین(ع) در آن نیم روز را منشأ ظلم‌ستیزی در طول تاریخ دانست و ادامه داد: پشت سر گذاشتن امتحان سنگین الهی و رضایت به مصیبت‌ها، باعث ماندگاری قیام سید‌الشهدا (ع)  شده و حتی ادیان و ملل مختلف در طول تاریخ را به اعجاب وادار کرده و متأثر ساخته است.  خداوند در پاسخ به این اتفاق بزرگ و در قبال این گذشت عظیم چنین اجری برای گریه بر سیدالشهدا (ع) قرار داده است.

حماسه اشک

این پژوهشگر با بیان اینکه اشک بر امام حسین (ع) تنها اشک نیست، بلکه یک حرکت مهم فرهنگی است، ادامه داد: این اشک به نوعی مبارزه است. اقامۀ مجالس سیدالشهدا، فرهنگ عاشورا و روح مبارزه را زنده نگه می‌دارد. این اشک، ما را به راه، اقدام و جهاد می‌رساند.
حکیمی در پایان گفت: عاشورا با آه و اشکی که به راه و اقدام رسیده، زنده است. این اشک است که ما را به جهاد و مبارزه علیه ظلم در دنیای کنونی و علیه کودک‌کشانی که بیش از یک سال است در منطقه جنایت و کشتار می‌کنند وادار کرده است.

شعر و روایت

شعرخوانی، معرفی شهید فریدون عباسی و اجرای نمایشی کوتاه، دیگر بخش‌های برنامۀ آه و راه بود. 
در بخش شعرخوانی، عاطفه‌سادات موسوی، از شاعران آیینی، شعری حماسی دربارۀ الگوگیری از کربلا و مطابقت کربلا با زمان اکنون و سپاه کنونی سید‌الشهدا (ع)، در مقابله با ابن‌زیادهای زمان و نبرد اخیر ایران با اسرائیل، با مطلع «کربلا نقطۀ آغاز حماسه‌است هنوز/ می‌کشد صبح زمین را شب بدمست هنوز»را ، قرائت کرد.
در بخش دلنوشته، متنی ادبی با تکیه بر روایت امام رضا (ع) دربارۀ اجر گریه بر سیدالشهدا (ع) خوانده شد، اشکی که گناهان را می‌زداید. سری است در گریۀ بر امام حسین (ع) که چنین کیمیاگری می‌کند، که حسین (ع) فریاد بلند حقیقت در برابر شب تاریک ظلم است. او فرزند رسول خدا (ص) و وارث انبیا و مظهر اسمای الهی است. 
در عاشورا امام همۀ هستی‌اش را فدای نجات بشر کرد و این است که اشک بر حسین (ع) اشکی معمولی نیست. این اشک مسیر عبور انسان از گناه است، پلی است که دل را از مرداب غفلت به آسمان حقیقت می برد. انسان در لحظۀ اشک با کاروان کربلا همراه می‌شود و در سپاه حق می‌ایستد. امروز میدان کربلا محدود به گذشته نیست، ایران، امتداد همان کربلاست. 
دشمن همان دشمن است که این بار در چهرۀ صهیونیست خود را نشان داده و ملت ایران و جبهۀ مقاومت با اشک بر حسین و غیرت عاشورایی در برابر آن ایستاده است؛ و این رمز اشک بر حسین (ع) است که گناهان را می‌شوید و دل را تطهیر می‌کند و انسان را سرباز کاروان عاشورا می‌سازد.

موشن‌گرافی برای شهید فریدون عباسی

موشن‌گرافی این قسمت از برنامه «آه و راه» نیز به شهید «فریدون عباسی» اختصاص داشت. فریدون عباسی فردی بود که در مصاحبۀ آخر، وقتی دربارۀ ترورش از او سؤال کردند، حیثیت مرگ را به سخره گرفت. 
شهید عباسی سال‌ها بود که در فهرست ترور قرار داشت و همه می‌پرسیدند مگر دانشمندان هم شهید می‌شوند؟! تحریم‌ها علیه او اعمال شد. این‌بار آمده بود که به وظیفۀ دیگرش عمل کند، وظیفه‌ای که به قول خودش حرف زدن بود. می‌گفت کارها را به دیگران سپرده‌ام که این قافلۀ علم هیچگاه بی‌مرد نمی‌ماند. تروری که یکبار در سال 89 ناکام مانده بود، سرانجام در 23 خرداد 1404 بر پیکرش نشست و او را به دوستان شهیدش رساند. 

نمایش کوتاه «سقا»

در ادامه برنامه، نمایشی کوتاه با عنوان «سقا» با بازی بهاره فیروزه‌چی اجرا شد. روایت این نمایش، از زبان مادر سه شهید بیان می‌شود که در هیئت حضرت ابوالفضل سقایی می‌کند. برای هیئت چند کیلویی شکر می‌خواهد تا از عزادارن و مردمی پذیرایی کند که به دلیل جنگ به خانه و هیئت آنها آمده‌اند. مغازه‌دار تنها سه کیلو شکر به او می‌دهد اما وقتی به دم در خانه می‌رسد، همسایه‌ها شکر به دست در کوچه ایستاده‌اند تا شکرهایشان را برای هیئت به او هدیه کنند. سقای هیئت می‌گوید در راه دین و باور و انقلاب سختی و مصائب جنگ 8 ساله را به جان خریدیم، ما مردمی نیستیم که با چند موشک جا بزنیم، دست هم را می‌گیریم و با همین همدلی‌ها مقابل اسرائیل می‌ایستیم. 
یادآور می‌شود: برنامۀ «آه و راه» به مدت 10 شب، هر شب ساعت 20 از شبکۀ چهار سیما پخش می‌شود.

اخبـــــــار تخصصی
عضـویـت
آفرینش های هنری
اخبار
مدرسه عالی هنر رضوی
پژوهشی
نگارخانه
جشنواره های رضوان
انجمن
فروشـگــاه
تماس با‌ما
منو