نخستین روز از کارگاه دو روزه داستان و زندگی با حضور حبیب احمدزاده در قالب هشتاد و پنجمین نشست عصر داستان برگزار شد .
به گزارش روابط عمومی موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی عصر روز گذشته چهارشنبه 23 آبان ماه نخستین جلسه از کارگاه دو روزه "داستان و زندگی " با حضور حبیب احمد زاده نویسنده مشهور کشور برگزار شد .
در این کارگاه احمدزاده با این سوال کارگاه را آغاز نمود که می خواهیم داستان بنویسیم یا داستان نویس شویم ؟
وی ادامه داد ابتدا باید به این پاسخ برسیم که داستان وزندگی یعنی چه ؟ ؟ کسی که نتواند زندگی را درست بفهمد، نمیتواند روایتگرِ داستانی باشد که مخاطب آن را بپسندد. ابتدا باید زندگی کردن را یاد بگیریم تا بتوانیم داستاننویس شویم و داستانی با معنی و محتوا بنویسیم بنابراین فهم زندگی در تبدیل شدنِ فرد به یک داستاننویسِ خوب، بسیار حائز اهمیت است.
متفاوت نگاه کردن و اهمیت آن در نویسندگی
وی در خصوص متفاوت نگاه کردن گفت: این موضوع با تمرین زیاد و توجه به جزییات و کَند و کاو در مسائل به دست میآید و همین متفاوت نگاه کردن است که داستان شما را متفاوت میکند همچنین تجربیاتی که هر انسان در زندگی دارد بر روی نگرش و تفاوت نگاه به هر موضوع به داستان نویسی کمک میکند.
احمدزاده ادامه داد: دومین موضوعی که باید در داستان نویسی به آن توجه داشت که پیام حاوی معنا نیست بلکه معنا در ذهن مخاطب است. یعنی بسیاری از کدهایی که در داستان به کار میبرید ممکن است در یک فرهنگ دارای معناهای متفاوت باشد. باید یادبگیرید وقتی موضوعی را در داستان بهکار میبرید مخاطبِ آن موضوع را بشناسید و از کدهای با معنای درست و قابل فهم آن مخاطب استفاده کنید.
این داستان نویس سرشناس اظهار کرد: همانند معنای جنگ و صلح که در نبود آن یکی دیگری نیز معنایی پیدا نمیکند. تضاد معنایی این دو کلمه است که به هر دو کلمه معنا میدهد و میتوان از آن در داستان استفاده کرد. نشان دادن دو تضاد در کنار هم است که باعث معنا پیدا کردن مفهوم تضادها میشود.
اهمیت ارزش و ضد ارزش
نویسنده کتاب «شطرنج با ماشین قیامت» در خصوص دیگر موضوع مهم در داستان عنوان کرد: به قول استاد مطهری هیچ ضد ارزش و بدی در دنیا وجود ندارد و مفاهیم اخلاقی به صورت نسبی است. هر ارزشی وقتی در جای خودش به کار نرود تبدیل به ضد ارزش میشود.
احمدزاده ادامه داد: این ارزشها باید با یک هارمونی درست همراه باشد که معنا و مفهوم درست و دقیق و قابل فهم برای خواننده داستان بهوجود آورد. وقتی این مفهوم را درک کنیم داستانی که مینویسیم دارای بار معنایی و مفهوم برای مخاطب است. وقتی میخواهیم از یک ارزش در داستان استفاده کنیم باید حکیمانه از آن بهره ببریم که معنای ارزش و ضد ارزش جابهجا نشود و داستان را دارای بار معنایی والایی بکند.
وی گفت: این کار سطح داستاننویسی شما را ارتقا میدهد و از شما داستان نویس میسازد. وقتی حکیمانه از ارزشها در داستان استفاده شود شما حَکَم داستانتان میشوید و بعد حاکم ذهن مخاطبتان میشود.
دومین جلسه کارگاه " داستان وزندگی " روز چهارشنبه از ساعت 16 الی 18 درنگارخانه رضوان به آدرس کوهسنگی 17 ، پلاک 16 برگزار خواهد شد .
گفتنی است، عصر داستان ، از جمله انجمنهای ادبی وابسته به مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی است که جلسات آن با حضور داستان نویسان و علاقهمندان، چهارشنبه ها، از ساعت 16 تا 18، در مکتب هنر رضوان برگزار میشود. این انجمن در ادوار مختلف اقدام به برپایی نشستهای تخصصی با دعوت از نویسندگان برجسته کشور نیز میکند.