مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی گفت: هنر باید در حکمرانی نقش ایفا کند، در این میان مکتب هنر رضوی، الگویی عملیاتی و اجرایی برای نقشآفرینی هنر در حکمرانی است.
محمدجواد استادی در حاشیه برگزاری چهارمین همایش ملی «فقه هنر» در سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در مشهد اظهار کرد: نقشی که هنر در تأثیرگذاری فرهنگی در جامعه میتواند ایفا کند، یکی از مواردی است که مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی آن را در ذیل مکتب هنر رضوی پیگیری میکند و ابعاد مهمی نیز دارد.
وی ادامه داد: در این میان، همانطور که در مدل مکتب هنر رضوی اشاره میشود، اصلاح مصرف فرهنگی به معنای کلان آن، یکی از اهداف و بروندادهای مهم این مکتب است. طبیعی است از این منظر، هنر نقش مهمی در فضای حکمرانی فرهنگی کشور دارد. به خصوص که مسئله اصلاح مصرف فرهنگی در ذیل فضای حکمرانی، قابلیت عملیاتی شدن و سامان یافتن پیدا میکند.
استادی گفت: اینکه هنر چه کمکی میتواند به تحقق حکمرانی فرهنگی در راستای تحقق سبک زندگی اسلامی ایرانی در کشور نماید، یکی از مواردی است که مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در فضای فعالیتی خود در حال پیگیری آن است تا مدلی را برای آن ذیل مکتب هنر رضوی ارائه کند. به معنای دیگر این مؤسسه در حال تلاش است تا راهکاری ارائه دهد که هنر نقشی مؤثر در حکمرانی فرهنگی با رویکرد اسلامی داشته باشد.
مدیر کلان پروژه مکتب هنر رضوی بیان کرد: بنیاد شکلگیری مکتب هنر رضوی بر پایه زیارت است و زیارت نیز یک امر معرفت دینی است. از این رو نسبت منظر شریعت با هنر یعنی نسبت فقه و هنر باید روشن شود تا مکتب هنر رضوی محقق شود.
مشارکت آستان قدس رضوی در برگزاری همایش
استادی گفت: خوشبختانه چند سالی است پیرو تکالیف مقام معظم رهبری، نهادهای دینی و حوزوی همچون نهادهای حوزوی تمرکز خود را بر پیگیری نسبت بین فقه و هنر قرار دادند. در این راستا، برگزاری همایش فقه هنر، یکی از اقداماتی است که به همت مدرسه اسلامی هنر شکل گرفته است.
وی ادامه داد: همایش فقه هنر از هشت سال قبل آغاز شده و در سه دوره آن، اندیشمندان، فقها و هنرمندان دیدگاههای خود را درباره مسائل مختلف فقه هنر و نسبتهای آنها با یکدیگر مطرح کردند تا بتوانند به مسئلهشناسی و حل مسائل کمک کنند. چهارمین دوره این همایش نیز با موضوع فقه هنر و حکمرانی در حال برگزاری است.
مدیر کلان پروژه مکتب هنر رضوی مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی به انعقاد تفاهمنامه همکاری مشترک میان این مؤسسه و مدرسه اسلامی هنر اشاره و بیان کرد: توسعه مبانی فقه هنر، یکی از بندهای ذکر شده در این تفاهمنامه است.
استادی افزود: از این رو این مؤسسه با توجه به اهداف و برنامههایش و در ادامه همکاری مشترک خود با متولی همایش فقه هنر یعنی مدرسه اسلامی هنر پیرو امضای این تفاهمنامه، تصمیم گرفت در برگزاری چهارمین دوره همایش فقه هنر که با موضوع فقه هنر و حکمرانی است، مشارکت کند.
وی با بیان اینکه این دوره همایش فقه هنر با دبیری علمی آیت الله ابوالقاسم علیدوست استاد حوزه علمیه قم در روزهای 25 و 26 بهمن ماه در مشهد در حال برگزاری است، گفت: 30 مقاله کامل در این همایش پذیرفته شده است. کتاب چکیده مقالات این همایش نیز منتشر شده است و در آینده نزدیک کتاب مقالات کامل آن نیز در یک یا دو جلد منتشر خواهد شد.
مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی با اشاره به عناوین 5 پنل تخصصی چهارمین دوره همایش فقه هنر و معرفی سخنرانان و موضوعات آنها افزود: پنل «مکتب هنر رضوی الگویی برای نقشآفرینی هنر در حکمرانی»، از جمله پنلهای نخست این همایش بود که با همکاری ویژه این مؤسسه بعدازظهر چهارشنبه 25 بهمن ماه در تالار شیخ طوسی سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی برگزار شد.
گفتنی است، این پنل با سخنرانی امیرمهدی حکیمی مدیرعامل مؤسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی، محمدجواد استادی مدیر کلان پروژه مکتب هنر رضوی این مؤسسه و محمدرضا قائمینیک عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه علوم اسلامی رضوی، برپا شد.