موسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی از دانشجویان هنر حمایت می کند

 موسسه آفرینش های هنری آستان قدس رضوی از دانشجویان هنر حمایت می کند
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی، برنامه‌های حمایتی این مؤسسه از طرح‌ها و پایان‌نامه‌های دانشجویی در رشته‌های مختلف هنری را با محوریت «مکتب هنر رضوی» تشریح کرد. 

امیرمهدی حکیمی  با اشاره به همکاری این مؤسسه در طول سه دهه فعالیت گذشته خود با جمع کثیری از هنرمندان کشور اظهار کرد: فعالیت‌های گسترده‌ای در دوره جدید فعالیت‌های مؤسسه با محوریت مکتب هنر رضوی با هدف تحقق این مکتب هنری شکل گرفته است که تعامل و همکاری‌های گسترده و دوره‌ای با مراکز علمی و دانشگاهی فعال کشور در حوزه هنر، از مهمترین آن‌ها به شمار می‌آید. 
وی ادامه داد: در این راستا تفاهم‌نامه‌های همکاری‌های مشترک میان این مؤسسه و دانشگاه هنر، جهاد دانشگاهی واحد هنر و دانشگاه تربیت مدرس منعقد شده و جلسات و نشست‌های هم‌اندیشی نیز با مؤسسات آموزش عالی هنری در سطح شهر مشهد برگزار شده است. البته در حال پیگیری هستیم تا همکاری با مراکز دانشگاهی و آموزش عالی مشهد گسترده‌تر شود. 
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی گفت: بخش مهمی از این همکاری‌های رسمی و مدون به حمایت از فعالیت‌های دانشجویان‌ رشته‌های هنر با محوریت مکتب هنر رضوی در حوزه‌های نظری و عملی با توجه به استانداردها و معیارهای مؤسسه مربوط می‌شود. به عبارتی این مؤسسه از پایان‌نامه‌های نظری دوره تحصیلات تکمیلی دانشجویان هنر و همچنین فعالیت‌های عملی دانشجویان حمایت می‌کند. 
 

لزوم فعالیت‌های پژوهشی با محوریت مکتب هنر رضوی
وی اظهار کرد: از آنجایی که هدف این مؤسسه، آفرینش‌های هنری در ساختار آستان قدس رضوی است و فعالیت‌های آن نیز با محوریت تحقق مکتب هنر رضوی دنبال می‌شود، بدین ترتیب فعالیت‌های پژوهشی نظری و عملی دانشجویان نیز باید در حول محور تحقق این مکتب هنری باشد. 
حکیمی گفت: فلسفه هنر رضوی، تحلیل گنجینه آثار موجود در حرم مطهر حضرت رضا(ع) و گنجینه آستان قدس رضوی در حوزه‌های مختلف همچون نگارگری‌ها، کتیبه‌نویسی‌ها و...، از جمله موضوعات این فعالیت‌های پژوهشی به شمار می‌آید.
وی بیان کرد: همچنین از آنجایی که بخشی از فعالیت مکتب هنر رضوی مربوط به انتقال مفاهیم گسترده و عمیق موجود در گنجینه سخنان و سیره حضرت رضا(ع) به زبان هنر و تولید اثر هنری می‌شود، این مؤسسه از دانشجویانی که در این حوزه نیز فعالیت می‌کنند، حمایت جدی می‌کند. 
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی افزود: همچنین هر موضوعی که به زیارت حرم مطهر رضوی، و امتداد آن در زندگی مردم به زبان هنر برمی‌گردد، می‌تواند در کنار پرداختن به این گنجینه عظیم و سترگ هنری در حرم مطهر و آستان قدس رضوی مورد توجه قرار گیرد. 
وی یادآور شد: بی‌شک این مؤسسه از طرح‌هایی حمایت می‌کند که منجر به تولید آثار هنری فاخر و ماندگار بدون شعارزدگی شود.
 

امکان دریافت طرح‌های پژوهشی از سراسر کشور
حکیمی گفت: این مؤسسه همکاری‌های خود را برای حمایت از پایان‌نامه‌های دانشجویی با مراکز دانشگاهی که با آن‌ها تفاهم‌نامه منعقد کرده است همچون دانشگاه هنر تهران به طور رسمی آغاز کرده، به طور مثال با برگزاری جلسات مشترک بین بخش پژوهش مؤسسه و معاونت پژوهشی دانشگاه، موضوعاتی مطرح شده است. 
وی افزود: حتی در فرآیند سه ساله همکاری مؤسسه با دانشگاه هنر مشخص شده است، از چه تعداد پایان‌نامه‌ در مقاطع تحصیلی ارشد و دکتری حمایت می‌کنیم. این اتفاق در مراکز دیگری که با آن‌ها تفاهم‌نامه مشترک امضا کرده‌ایم نیز در حال پیگیری است. 
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی با تأکید بر اینکه حمایت مؤسسه از پایان‌نامه‌های‌ دانشجویی محدود به دانشجویان این مراکز دانشگاهی نمی‌شود، تصریح کرد: دانشجویان و استادان دانشگاه‌های هنر از گوشه و کنار کشور می‌توانند طرح‌های پژوهشی خود را به این مؤسسه ارسال کنند. 
وی ادامه داد: این طرح‌ها در شورای پژوهشی مؤسسه عنوان می‌شود. در برخی مواقع نیز در صورت نیاز با استادان مطرح حوزه هنری مربوطه در کشور مشورت می‌کنیم. اگر طرح در مؤسسه مورد پذیرش قرار گیرد متناسب با اهمیت طرح، از آن حمایت خواهیم کرد. 
 

جزئیات حمایت از طرح ها و پایان نامه های مرتبط با «مکتب هنر رضوی»

حمایت از پایان‌نامه‌های دانشجویی در سطوح مختلف
حکیمی اظهار کرد: از آنجایی که برای انجام برخی از فعالیت‌های پژوهش هنری در آستان قدس رضوی، دانشجویان به آسانی به آثار دسترسی‌ ندارند، بخشی از حمایت مؤسسه می‌تواند فراهم کردن امکان دسترسی به این گنجینه هنری برای دانشجویان باشد. 
وی افزود: همچنین این حمایت‌ها می‌تواند به پرداخت صفر تا صد هزینه مراحل انجام پژوهشی خاص توسط مؤسسه منجر شود و یا از اثر پژوهشی تا مرحله چاپ و ارائه حمایت کنیم. مؤسسه در حوزه تولید آثار نیز از طرح‌های دانشجویان با توجه به استانداردهای لازم در آستان قدس رضوی حمایت می‌کند. در مجموع می‌توان گفت از فعالیت‌های پژوهشی هنری دانشجویان کشور در سطوح مختلف ممکن است حمایت شود. 
مدیرعامل این مؤسسه گفت: همچنین از آنجایی که تعداد دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد کشور از مقطع دکتری بیشتر است، از تعداد بیشتری از پایان‌نامه‌های دوره کارشناسی ارشد حمایت خواهد شد. 
وی ادامه داد: البته به دلیل آن‌که به طور معمول موضوعات پایان‌نامه‌های دوره دکتری اهمیت و جدیت بیشتری دارد و دانشجویان مقطع دکتری نیز پایان‌نامه‌های خود را به صورتی تدوین می‌کنند که بتوانند آن را به کتاب تبدیل کنند، بنابر این اگر طرح پژوهشی مهمی به مؤسسه در این مقطع پیشنهاد شود، امکان حمایت بیشتری از آن در مقایسه با طرح‌های مقطع کارشناسی ارشد وجود دارد. 
 

نوید انتشار نشریه تخصصی «مکتب هنر رضوی»
در ادامه حکیمی در معرفی یکی دیگر از زمینه‌های حمایت مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی از دانشجویان و پژوهشگران رشته‌های هنری کشور بیان کرد: در گذشته دو نشریه هنری توسط مؤسسه منتشر می‌شد که «آستان هنر»، مهمترین آن‌ها به شمار می‌رود. انتشار این نشریه از زمان شیوع بیماری کرونا در حدود سه سال قبل متوقف شد. 
وی گفت: این مؤسسه در حال حاضر در حال پیگیری دریافت مجوزهای لازم برای انتشار نشریه‌ای با عنوان «مکتب هنر رضوی» است تا با توجه به پیشینه مؤسسه، فعالیت‌های پژوهشی آستان هنر به نشریه مکتب هنر رضوی انتقال یابد.
مدیرعامل این مؤسسه افزود: امیدواریم پس از انتشار دو سه شماره نخست آن بتوانیم مجوز علمی- پژوهشی نشریه را نیز از وزارت علوم دریافت کنیم. بی‌تردید این موضوع می‌تواند حمایتی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی باشد که علاقه دارند مقالات علمی آن‌ها در حوزه هنر در یک نشریه علمی- پژوهشی چاپ شود. همچنین این اتفاق می‌تواند دانشجویان را به تألیف مقالات با محوریت مکتب هنر رضوی تشویق کند. 
 

چشم‌انداز آینده
حکیمی تصریح کرد: همچنین امیدواریم با انجام این حمایت‌ها و برنامه‌ها، اهالی هنر؛ چه استادان و چه دانشجویان رشته‌های مختلف هنری با گنجینه عظیم هنری موجود در آستان قدس رضوی، مفهوم زیارت و همچنین سخنان و سیره حضرت رضا(ع) بیش از پیش پیوند بخورند و نتایج این پیوند را در آثارشان در حوزه‌های مختلف پژوهشی ببینیم. 
وی ادامه داد: بی‌شک این امر موجب ایجاد جریان جدیدی در فضای هنری کشور با رویکرد مکتب هنر رضوی می‌شود. اتفاقی که در گذشته حتی در آستان قدس رضوی نیز با این رویکرد وجود نداشته است. در واقع، آثار فاخر هنری بسیاری در این مؤسسه تولید شده است، اما این اتفاق با رویکرد جریان‌سازی و پیوند استادان و دانشجویان با مفاهیم این مکتب رخ نداده است.
مدیرعامل این مؤسسه خاطرنشان کرد: امیدوارم همان‌طور که در طول تاریخ شاهد ارادت و توجه خاص هنرمندان به حضرت رضا(ع) بودیم چنان‌که آن‌ها بهترین آثارشان را در این آستان مقدس به یادگار گذاشتند، امروزه نیز شاهد گسترش این اتفاق باشیم و استادان و دانشجویان رشته‌های مختلف هنری، فاخرترین آثار خود را تقدیم پیشگاه حضرت رضا(ع) کرده و خود را در تاریخ هنر ایران و جهان ماندگار کنند.
تاريخ: ۱۴۰۱/۱۰/۳