انعقاد تفاهم‌نامه همکاری میان مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی و مدرسه اسلامی هنر

 انعقاد تفاهم‌نامه همکاری میان مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی و مدرسه اسلامی هنر


تفاهم‌نامه همکاری مشترک میان مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی و مدرسه اسلامی هنر قم با محوریت هم‌افزایی و همکاری با نهادهای دینی و حوزوی در راستای تحقق «مکتب هنر رضوی» در مشهدمقدس منعقد شد.
 جلسه امضای این تفاهم‌نامه ظهر دوشنبه ۳۰ مردادماه با حضور امیرمهدی حکیمی مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی، حجت‌الاسلام دکتر سیدمحمد حسین نواب مدیرعامل مدرسه اسلامی هنر، احسان پورنعمان مدیر مدرسه کتابت قرآن کریم وابسته به مدرسه اسلامی هنر و محمد جواد استادی مشاور مدیرعامل مؤسسه و مدیر کلان پروژه مکتب هنر رضوی در محل دفتر ریاست این مؤسسه برگزار شد.
این تفاهم‌نامه همکاری با موضوع زمینه‌سازی، سیاستگذاری، برنامه‌ریزی و فعالیت در جهت تحقق مکتب هنر رضوی به مدت سه سال منعقد شده است.
از جمله اهداف این تفاهم‌نامه مشترک می‌توان به «کوشش در جهت امتداد اجتماعی زیارت با زبان هنر»، «زمینه‌سازی تحقق تمدن نوین اسلامی با زبان هنر»، «نظریه‌پردازی در حوزه هنر اسلامی با رویکرد رضوی»، «توانمندسازی نیروی انسانی در مدار مکتب هنر رضوی» و «جریان‌سازی در زمینه فقه هنر» اشاره کرد.
 

اولویت‌های همکاری با نهادهای کشور
مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی در این خصوص گفت: این مؤسسه در راستای تحقق اهداف خود در زمینه مکتب هنر رضوی با نهادها و مؤسسات مختلف در حوزه‌های گوناگون پژوهشی، آموزشی، تولیدی و خدماتی ارتباط برقرار کرده است.
محمد جواد استادی افزود: با توجه به این‌که مکتب هنر رضوی، یکی از زیرمجموعه‌های مهم هنر اسلامی محسوب می‌شود و احیا و توسعه هنر اسلامی نیز از جمله اهداف مهم در جهان اسلام به شمار می‌آید، این مؤسسه تلاش کرده تا در کنار فعالیت‌های اجرایی خود، هم‌افزایی و همکاری با نهادهای دینی، معرفتی و حوزوی که در زمینه هنر فعالیت می‌کنند را به عنوان یک اولویت در دستور کار قرار دهد.  
مدیر کلان پروژه مکتب هنر رضوی به انعقاد تفاهم‌نامه همکاری بین این مؤسسه و دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در 23 مردادماه امسال نیز اشاره و بیان کرد: در مجموع درصدد هستیم تا با همکاری چنین مراکزی، فرآوری مفاهیم دینی و معارف رضوی به زبان هنر را پیگیری کنیم. به طور مثال با همکاری با این دفتر در تلاش هستیم تا اهداف معرفتی ویژه مکتب هنر رضوی دنبال شود.
 

ضرورت تقویت حوزه فقه هنر
وی از مدرسه اسلامی هنر نیز به عنوان یکی از این مراکز مهم، فعال و باسابقه کشور که در زمینه آموزش و پژوهش هنر اسلامی فعالیت می‌کند، نام برد و گفت: امیدواریم با انعقاد تفاهم‌نامه همکاری بین مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی و این مدرسه بتوانیم جنبه‌های دینی و معرفتی در مکتب هنر رضوی به ویژه در دو حوزه پژوهش و آموزش را پیگیری کرده و پیش ببریم.
استادی ادامه داد: دانشجویانی در مدرسه اسلامی هنر در حال تحصیل هستند که بیشترشان سابقه تحصیلات حوزوی را دارند. از این رو، این دانشجویان زمانی که با فضای هنر آشنا می‌شوند، می‌توانند زمینه تعامل بین دو حوزه دین و هنر را بهتر برقرار کنند.
وی تصریح کرد: به طور مثال، نسبت فقه و هنر، یکی از مباحث مهم در زمینه مکتب هنر رضوی و از جمله حلقه‌های مفقوده و مورد نیاز در هنر کشور است. در واقع، پیگیری مسئله فقه هنر، یکی از محورها در مکتب هنر رضوی است که رهبر معظم انقلاب نیز در طی پنج شش سال گذشته چندین بار به اهمیت این حوزه و لزوم پرداختن نهادهای مسئول به آن تأکید داشتند.
مشاور مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی افزود: تفاهم‌نامه همکاری با مدرسه اسلامی هنر نیز با توجه به اهداف آن می‌تواند به تقویت و تولید متون و آثاری منجر شود که از یک سو برای هنرمندان کشور راهگشا است و از سویی دیگر ما را یک گام به تحقق مکتب هنر رضوی نزدیکتر می‌کند.
 

بررسی تقاطع میان علوم انسانی و هنر، وظیفه¬ای تاریخی
همچنین مدیر مدرسه اسلامی هنر با تأکید بر اهمیت رابطه متقابل و غیرقابل انکار هنر و دین، هنر و تشیع در تاریخ هنر اسلامی اظهار کرد: بی‌تردید اگر بخواهیم تمدن شیعی را بررسی کنیم بدون دیدن آثار هنری امکان‌پذیر نیست. در این میان، اوج این تبلور و شکوفایی در آستان مقدس حضرت ثامن الحجج(ع) قابل مشاهده و بررسی است.
سیدمحمد حسین نواب ادامه داد: در هر دوره تاریخی، هنرمندان بهترین آثار هنری خود را پیشکش آستان حضرت رضا(ع) کرده‌اند چنان‌که حرم مطهر رضوی، فضایی قدسی از بهترین آثار هنری تاریخ ایران و جهان اسلام است.  
وی با تأکید بر وجود آثار هنری متنوع در حرم مطهر؛ از کتیبه‌نگاری‌ها تا کاشیکاری‌ ها که به هنردست بزرگانی همچون شیخ بهایی مزین است، گفت: وظیفه تاریخی ما اقتضا می‌کند تا مسائل نظری این آثار هنری از جمله تقاطع میان علوم انسانی و هنر را بررسی کنیم.
نواب با اشاره به این‌که پیگیری تحقق مکتب هنر رضوی را مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی برعهده گرفته است، افزود: نهادها و افراد مختلف نیز در حد توان خود باید با این مؤسسه همکاری کنند چنان‌که مدرسه اسلامی هنر به عنوان مرکزی که سال‌ها وظیفه بررسی مسائل نظری هنر به ویژه رابطه دین و هنر را برعهده داشته است، در این حوزه با مؤسسه همکاری خواهد کرد. بی‌شک انعقاد این تفاهم‌نامه مشترک، اتفاق مبارکی است.
 

اهمیت توجه به سوغات زیارت
مدیر مدرسه اسلامی هنر در خصوص تولیدات این مؤسسه در حوزه محصولات هنر رضوی با برند «مهر» نیز بیان کرد: سوغات زیارت، یکی از بخش‌های جدی در حوزه زیارت حرم مطهر رضوی است و بی‌شک من زائر که چند روزی هوای حرم مطهر را استشمام می‌کنم، باید سوغاتی در شأن آستان قدس رضوی با خود از این شهر مقدس به یادگار ببرم.
وی خاطرنشان کرد: خدا را شاکر هستم که مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی توانسته محصولات هنری خوبی تولید و به بازار عرضه کند؛ آثاری که در آن‌ها از عناصر گوناگون استفاده شده است و زائران این فرصت را دارند تا سوغاتی ارزشمندی با خود به خانه ببرند.
شایان ذکر است، در ابتدای این جلسه نیز در خصوص گزیده‌ای از فعالیت‌های مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی از جمله تولید محصولات هنری رضوی، ایجاد هویت واحد بصری در مجموعه آستان قدس رضوی، شناسایی هنرمندان خلاق کشور و...، گفت‌وگو شد.

تاريخ: ۱۴۰۲/۶/۷