نمایشگاه پوستر «تماشای سرو» در نگارخانه رضوان

 نمایشگاه پوستر «تماشای سرو» در نگارخانه رضوان


همزمان با گشایش نمایشگاه پوستر «تماشای سرو»، اجرای مجموعه برنامه‌های هنری محرمی به همت مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی در نگارخانه رضوان مشهد آغاز شد.

امیرمهدی حکیمی مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی بعدازظهر روز گذشته در حاشیه افتتاح نمایشگاه «تماشای سرو» اظهار کرد: جامعه هنری جهان اسلام و تشیع همواره در طول تاریخ با خلق آثار عاشورایی، عرض ارادت خود را به ساحت حضرت سیدالشهدا(ع) و مقام والای شهدای عاشورا نشان داده اند. برگزاری نمایشگاه «تماشای سرو» نیز بهانه‌ای برای این عرض ارادت هنرمندانه است، چراکه هرچه داریم از عاشوراست.
وی گفت: نمایشگاه تماشای سرو با نمایش ۱۰ تابلو پوستر گرافیکی که با محوریت روضه حضرت سیدالشهدا(ع) در این مؤسسه طراحی شده است، در نگارخانه رضوان افتتاح شد. در واقع این نمایشگاه روایتگر 10 صحنه از واقعه عاشورا با ترکیب هنرهای گرافیک، خوش‌نویسی و شعر به سبک نقاشی‌های چاپ سنگی قاجار و کتیبه‌نویسی‌ها است.  
مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی با بیان اینکه مرجان جلالی کارشناس ارشد گرافیک طراحی پوسترهای نمایشگاه را برعهده داشته است، ادامه داد: این پوسترها به شعرهایی از سیدمحمد سادات اخوی نویسنده و شاعر تهرانی مزین است که توسط استاد فاطمه مقیمی مدرس انجمن خوش‌نویسان مشهد کتابت شده است.
وی اضافه کرد: همچنین از کتاب سلطان کربلا؛ جابر عناصری، نسخه چاپ سنگی کتاب طوفان البکاء و نسخه چاپ سنگی کتاب مجالس المتقین، به عنوان منابع تصویری خلق این پوسترها استفاده شده است.
 

برگزاری رویدادهای هنری جانبی
حکیمی با تأکید بر اینکه در حاشیه برپایی نمایشگاه تماشای سرو، سه رویداد هنری نیز در روزهای منتهی به تاسوعا و عاشورای حسینی برگزار می‌شود، گفت: همزمان با گشایش نمایشگاه، برنامه «پرده‌خوانی عاشورا» با حضور مرشد استاد حسن عبداللهی اجرا شد که این برنامه از یک سو با هنر نقاشی‌ قهوه‌خانه‌ای و از سویی دیگر با هنر نقالی و پرده‌خوانی که از هنرهای شیعی است، مرتبط می‌شود.
وی ادامه داد: همچنین کارگاه «کتیبه‌نگاری محرمی» با حضور استادان سیدمحمدرضا میری و حمید قربان‌پور؛ از هنرمندان جوان تأثیرگذار و حتی صاحب سبک در کشور، پنج‌شنبه 13 مردادماه از ساعت 9 تا 19 در محل نگارخانه برپا خواهد شد. در کنار کتیبه‌نگاری، توضیحاتی نیز به مخاطبان توسط استادان ارائه می‌شود.
حکیمی افزود: همچنین با حضور محسن توسلی از استادان برجسته نقاشی‌خط، یک اثر هنری با موضوع امام حسین(ع) روی پرده‌ای به ابعاد حدود 2 در 8 متر، شنبه 15 مردادماه از ساعت 9 تا 19 در نگارخانه رضوان اجرا خواهد شد.
وی گفت: درصدد هستیم پوسترهای محرمی نمایشگاه در قالب‌های مختلف همچون موشن گرافیک در بستر فضای مجازی منتشر شود. پرده‌خوانی عاشورایی مرشد عبداللهی نیز ضبط شد و از برنامه «قاب هنر» سیمای مرکز خراسان رضوی در روز عاشورا پخش خواهد شد.
حکیمی تصریح کرد: امیدواریم بتوانیم پس از تعطیلات تاسوعا و عاشورا، نشست پژوهشی نیز با محوریت «سیر تطور نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای» برگزار کنیم. البته اگر رویدادهای هنری دیگری نیز طراحی شود، این نمایشگاه در ایام محرم تمدید خواهد شد.
 

هم‌کلام با پرده‌خوان مشهدی
همچنین مرشد عبداللهی در حاشیه اجرای پرده‌خوانی عاشورایی در نگارخانه رضوان گفت: بیش از 30 سال سابقه فعالیت در رشته پرده‌خوانی را دارم به عبارتی از کودکی این هنر را از پدرم که در این حوزه فعالیت می‌کرد، آموختم.  
وی با تأکید بر اینکه پدربزرگش نیز مرشد بوده است، افزود: شنیده‌ام در گذشته پرده‌خوان‌ها پای پیاده عازم سفر کربلا می‌شدند و در روستاهای میان راه به نقالی برای امام حسین(ع) و حضرت ابوالفضل(ع) می‌پرداختند.
این هنرمند مشهدی ادامه داد: با وجود آنکه نزدیک به 1400 سال از واقعه عاشورا می‌گذرد، اما همچنان کوچک و بزرگ، پیر و جوان برای شهدای دشت کربلا عزاداری می‌کنند. افتخارم این است که تا زمانی که زنده‌ام نوکر درِ خانه امام حسین(ع) باشم.  
وی با اشاره بر اینکه نخستین بار است در نگارخانه رضوان به اجرای پرده‌خوانی می‌پردازد، بیان کرد: این توفیق نصیبم شده است تا در این محفل حاضر شوم و مصیبت و روضه ایشان، حضرت علی اصغر(ع) و حضرت علی اکبر(ع) را برای مخاطبان بخوانم.
مرشد عبداللهی با تأکید بر قدمت صدساله پرده خود نیز افزود: حمایت متولیان فرهنگی از پرده‌خوانی نقش پررنگی در زنده‌ نگه داشتن این هنر و تشویق فعالان آن دارد به ویژه که بیشتر استادان بزرگ پرده‌خوانی درگذشتند و نسل جوان نیز تمایل چندانی به فعالیت در این رشته ندارند.
شایان ذکر است، در حال حاضر نمایشگاه تماشای سرو تا پنج‌شنبه 20 مرداد ۱۴۰۱ از ساعت ۹ تا 12 و ۱۷ تا ۲۰ در نگارخانه رضوان واقع در مشهد، خیابان کوهسنگی ۱۷، شماره ۱۶، پذیرای علاقه‌مندان است. در ایام تعطیلات رسمی نگارخانه تعطیل خواهد بود.

تاريخ: ۱۴۰۱/۵/۱۵