نخستین جشنواره بین المللی "مزارات " پایان یافت

 نخستین جشنواره بین المللی "مزارات " پایان یافت
نخستین جشنواره  بین المللی عکس "مزارات" با رونمایی از کتاب جشنواره و معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد .
به گزارش روابط عمومی موسسه آفرینشهای هنری استان قدس رضوی عصر روز گذشته پنجم مرداد ماه 1400 برابر با 27 جولای 2021 مراسم اختتامیه نخستین جشنواره عکس بین المللی مزارات به دلیل شیوع بیماری کرونا به صورت برخط و بر بستر اینستاگرام برگزار شد و ضمن رونمایی از کتاب این جشنواره ، برگزیدگان نیز معرفی شدند . 
در ابتدای این مراسم امیر مهدی حکیمی مدیرعامل موسسه افرینشهای هنری آستان قدس رضوی و دبیر جشنواره "مزارات " بیانات خود را با بخشی ازکتاب مزارات آغاز نمود ؛ در میان همه مزارهای خاطره انگیز و وابسته انسان ، مزار بزرگان پناهگاهی برای آسایش و آرامش بوده و هست، پناهگاهی که تو را به سوی نور ، خوبی ها و دوباره زیستن راهنمایی می کند . مزار پیشوایان ، بزرگان و عالمان دینی همچون سرچشمه ای جوشان به یاری همه پاره های تمدنی اش تشنگی مادی و معنوی زائرانش را سیراب می کند و بیش از پیوند ما با گذشته ، واسطه ای میان ما و خداوند است . مکانی برای ارامش نیایش دعا و استجابت آن از سوی پروردگار .
محملی برای زیست معنوی شهر در ارتباط تنگاتنگ با زیست مادی ، هم زیستی مزار با بازار ، هم جواری مزار با مدرسه و ... این گونه شد که علاوه بر مزارات نیایش نیز موضوع جشنواره قرار گرفت . 
حکیمی در ادامه ضمن تبریک به مناسب اعیاد ماه مبارک ذی الحجه و تشکر از هیات داوران و عکاسان شرکت کننده در جشنواره ، گزارش از روند اجرای مزارات ارائه نمود. 
در بخش دیگر این برنامه حجت الاسلام محمد ذوالفقاری معاونت روابط بین الملل سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی برگزاری این جشنواره را یکی از بهترین برنامه های برگزار شده در آستان قدس خواند و از عوامل و دست اندرکاران برگزاری این رویداد تشکر کرده و ابراز امیدواری نمود که این جشنواره در سالهای بعد نیز برگزار شود . 
وی در ادامه اذعان داشت  : هنر اسلامی ، هنری است انتضاعی و برخواسته از نفی هرگونه شرک در برابر وحدانیت خدای متعال ؛ عکاسان به منزله  آیینه داران  و تصویرگران هنر هنرمندان اسلامی هستند . عکاسان به هنر اسلامی انعکاس دیگری می دهند و در لنز دوربینها و تصاویری که ثبت می کنند به هنر اسلامی عمق می دهند . 

در بخش نهایی اختتامیه نخستین جشنواره بین المللی عکس مزارات بیانیه هیات داوران توسط ابراهیم بهرامی از اساتید و پیشکوستان عکاسی ایران و از اعضا هیات داوران قرائت شد ؛ د راین بیانیه آمده است :
هرگاه موضوع یک جشنواره غیر از موضوع آزاد تعیین می‌شود، زاویه نگاه داوران و تطبیق آن با دید برگزارکنندگان جشنواره، پر اهمیت می‌شود. در این میان داوران باید از سویی نگاه زیبایی‌شناسانه را مدنظر قرار دهند و از طرف دیگر ارتباط عکس‌ها با موضوعات جشنواره را بررسی کنند. بر همین اساس، هر چه عناوین جشنواره کمتر عینی باشد، کار داوران سخت‌تر و البته نگاه شخصی ایشان تاثیرگذارتر می‌شود. در اولین دورۀ جشنواره عکس بین‌المللی مزارات، دو موضوع «مزارات» و «نیایش» مشخص شده بود. از آن‌جا که «مزارات» تعریفی مشخص و عینی داشت، کار کمی راحت‌تر بود، اما موضوع «نیایش» این ویژگی را نداشت. 
کدام اعمال انسان نیایش محسوب می‌شود؟ آیا باید آیین را نیز جزو نیایش قرار می‌دادیم؟ پاسخ به سؤالاتی از این دست موجب می‌شد در تیم داوری نظرگاه متفاوتی نسبت به ارتباط یا عدم ارتباط عکس‌ها با موضوع جشنواره داشته باشیم. سختی این کار با توجه به تعداد زیاد عکس‌ها، تشدید می‌شد. 
در هر بخش از جشنواره چهار هزار عکس (مجموعا 8127 عکس از 1168 عکاس) دریافت شده که بیش از 1800 عکس از آن‌ها از 33 کشور مختلف همچون هند، بنگلادش، ترکمنستان، عراق، انگلستان، ترکیه، فرانسه و بلژیک بود. کشورهایی با زبان، فرهنگ و اعتقادات متفاوت که کار داوری را سخت‌تر و البته شیرین‌تر می‌کرد. سخت‌تر، از جهتی که باید تمام موانع ناشی از تفاوت فرهنگی را کنار زد و شیرین‌تر از این منظر که در پشت تمام این تفاوت‌ها، ذات یکسان بشری جلوه‌گر می‌شد. ذاتی یکسان که در پس نیاز انسان به نیایش و ارتباط با مزار بزرگان خود، مشهودتر می‌شد. حتی آثار رسیده از ایران نیز از تنوع فرهنگی زیادی برخوردار بودند که با توجه به شرکت تمامی استان‌ها در جشنواره، قابل حدس بود. 
از طرفی، 23 ساعت داوری‌ای که در طی دو روز و در مکان موزۀ ملک تهران انجام شد، به همت تیم اجرایی جشنواره با سرعت و کیفیتی قابل‌تقدیر به سرانجام رسید. روند داوری، علی‌رغم حضور آنلاین یک داور از ترکیه، با استفاده از نرم افزارهای مناسب بدون هیچ تأخیری صورت گرفت. 
امیدواریم جشنواره‌ مزارات که هنر را با مفاهیم والای انسانی گره می‌زند، همچنان ادامه داشته باشد. چه بهتر که چنین جشنواره‌هایی با حضور خود در تمام طول سال (و نه تنها در هنگام دریافت آثار) بر اهدافی که مدنظر دارند، تأکید همیشگی داشته باشند؛ زیرا جشنواره هایی می توانند تاثیر عمیق بر مخاطب بگذارند و  در جامعه بستر سازی مناسب فرهنگی داشته باشند که اولا بصورت مستمر و در طی سالیان متوالی فعالیت کنند و در ثانی دبیرخانه مزبور بتواند ضمن بهره گیری از نظرات یک شورای علمی - فرهنگی ، اهداف مورد نظر را پیگیری کرده و ضمنا  بایگانی آثار، آدرس مخاطبین، سر فصل های موضوعات مسابقه هر ساله و دیگر موارد مورد نظر بنیان گزاران جشنواره را  تعقیب و تا حصول به نتیجه مستمرا دنبال کنند.

پس از قرائت بیانیه و با حضور ابراهیم بهرامی نماینده هیات داوران ، امیر مهدی حکیمی دبیر جشنواره ، محمد ذواالفقاری معاونت روابط بین الملل سازمان علمی فرهنگی آستان قدس رضوی  مراسم رونمایی از کتاب جشنواره مزارات برگزار شد ؛ این کتاب برای عکاسان راه یافته به بخش نهایی ارسال خواهد شد. 
در آخرین بخش اختتامیه نخستین جشنواره بین المللی عکس مزارات اسامی برگزیدگان به شرح ذیل اعلام شد :
در بخش نیایش ؛ حسن التیف از بحرین ، مهمت اصلان از ترکیه و مهرداد واحد یوسف آّباد از ایران نفرات اول تا سوم جشنواره شناخته شده و لوح تقدیر، تندیس جشنواره و جایزه نقدی دریافت نمودند همچنین در این بخش یاسر محمد خوانی از اراک و روح الله جوانی از اصفهان شایسته تقدیر شناخته شدند .
در بخش مزارات ؛ رسول الاوادی از عراق ، علیرضا رحمانی از ایران و محمد عطایی محمدی از ایران نفرات اول تا سوم شناخته شده ولوح تقدیر،  تندیس جشنواره و هدیه نقدی دریافت نمودند در این بخش نیز داوود ایزدپناه و مجید حجتی شایسته تقدیر معرفی شدند . 
همچنین جایزه ویژه دبیر جشنواره شامل تندیس جشنواره و هدیه نقدی به محمد جواد مشهدی تعلق یافت . 
تاريخ: ۱۴۰۰/۵/۶