گزارشی از نمایشگاه «دوسالانه عکاسان خراسان رضوی» در نگارخانه رضوان شکار‌ نادیده‌ها در لنز دوربین عکاسان حرفه ای

 گزارشی از نمایشگاه «دوسالانه عکاسان خراسان رضوی» در نگارخانه رضوان شکار‌ نادیده‌ها در لنز دوربین عکاسان حرفه ای

قاب عکس‌هایی که لحظاتی ناب و خاص را ماندگار کرده‌اند؛ تنها یک لحظه برای عکاسان کافی بوده تا این قاب‌های ماندگار را رقم بزنند و اینک فراروی مخاطبان خویش قرار دهند.

حضور بیش از ۵۰ عکاس در نمایشگاه «دوسالانه عکاسان خراسان رضوی» خود عامل دیگری برای متنوع شدن نگاه‌ها و زاویه دید شده است و فضایی را فراهم کرده تا مخاطبان از ابعاد مختلف سیراب شوند.

این قاب عکس‌های دیدنی این روزها میهمان نگارخانه رضوان مشهد شدند تا گوشه‌ای از تلاش 58 عکاس حرفه‌ای استان را به نمایش عموم بگذارند. در ادامه پای صحبت‌های تنی چند از هنرمندان حاضر در افتتاحیه این نمایشگاه می‌نشینیم.



یک اتفاق خوب هنری
محمدجعفر جراح نجفی، دبیر سومین دوره نمایشگاه دوسالانه عکاسان خراسان رضوی با بیان اینکه 58 اثر منتخب از عکاسان حرفه‌ای استان با موضوع آزاد در این نمایشگاه در معرض دید علاقه‌مندان گذاشته شده است، می‌گوید: برگزاری چنین نمایشگاه عکسی را یک اتفاق خوب هنری می‌توان دانست چرا که مخاطبان آن امکان دیدن سلیقه 58 عکاس را به طور همزمان در کنار یکدیگر دارند.

او با تأکید بر استقبال پرشور عکاسان و همچنین مردم هنردوست مشهد از افتتاحیه این نمایشگاه می‌افزاید: نمایشگاه دو دوره قبلی دوسالانه را هم در نگارخانه رضوان برگزار کرده بودیم و این نگارخانه برای عکاسان نوستالژی دارد بنابراین امسال هم با حمایت مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی، نگارخانه رضوان را برای برپایی سومین دوره نمایشگاه انتخاب کردیم تا این نوستالژی حفظ شود.



ضرورت فراگیری زبان تصویر
امیرحسین صفرلی از پیشکسوتان هنر عکاسی مشهد است و سابقه سال‌ها همکاری با مجموعه آستان قدس رضوی را هم در دهه‌های گذشته در کارنامه هنری خود دارد. این هنرمند مستندساز درباره اثری که از او در این نمایشگاه به نمایش درآمده است، می‌گوید: این عکس را در راستای تهیه مجموعه ایران‌شناسی‌ام، از استاد پیشکسوتی در یک کارگاه زیلوبافی در شهر میبد گرفته‌ام.

او با تأکید بر اهمیت فراگیری زبان تصویر از دوران دبستان در کشور می‌افزاید: وقتی زبان تصویر را یاد گرفته باشیم، می‌توانیم تمامی اندیشه و محتوای تصویر را بدون هیچ متن اضافی دریافت کنیم.

این مدرس رشته هنر با اشاره به جایگاه فضای مجازی در عصر حاضر ادامه می‌دهد: امروزه که بحث مقابله با تهاجم فرهنگی در جامعه مطرح است جوانان مسلمان و معتقد می‌توانند از معرفت بصری به عنوان آنتی‌ویروس استفاده کنند. به عبارتی اگر جوانان ما مفاد معرفت بصری را فرا گیرند با چشم دل می‌بینند و چیزی در ذهن‌شان حک می‌شود که از جنس آنان است.

صفرلی همچنین درباره برگزاری این نمایشگاه بیان می‌کند: قرارگیری در هر فضا و محیطی می‌تواند بازخورد و نگاه جدیدی برای ما ایجاد کند. به طور مثال عکسی که ممکن در ابعاد کوچک در فضای مجازی دیده باشیم وقتی در ابعاد بزرگتر به چاپ می‌رسد، قاب می‌شود و با نورپردازی ویژه بر روی دیوار چنین نمایشگاهی به نمایش در‌می‌آید، به گونه دیگری توسط مخاطب دیده می‌شود.

این هنرمند برجسته خاطرنشان می‌کند: فعالیت‌های خوبی در این سال‌ها توسط مجموعه آستان قدس رضوی به عنوان یکی از متولیان و حامیان فرهنگی در حوزه عکاسی انجام شده است، اما این مجموعه ظرفیت بیشتری در این حوزه دارد و باید همچنان پررنگ به فعالیت خود ادامه دهد.



فرصتی برای ارتباط بیشتر عکاسان
تک تک تابلو عکس‌های نمایشگاه با مخاطبان خود حرف می‌زنند و آنان را به گوشه و کنار کشور حتی آن سوی مرزها می‌برند. بعضی از عکس‌ها هم بازدیدکنندگان را به گذشته می‌برند همچون عکسی که غلامرضا اسدی با نگاهی متفاوت از مراسم سوگواری شهادت سپهبد حاج قاسم سلیمانی در مشهد گرفته است. او اگرچه کارمند آموزش و پرورش است، اما به دلیل علاقه‌اش به عکاسی، از دوران دبیرستان دست به دوربین بوده است.

اسدی با تأکید بر اینکه پسر نوجوانش هم در حال فراگیری عکاسی است، می‌گوید: برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی بسیار جذاب و آموزنده به ویژه برای افرادی است که در ابتدای مسیر یادگیری این هنر هستند. همچنین از آنجایی که به دلیل محدودیت‌هایی کرونایی در حدود یک سال و نیم گذشته امکان برگزاری کارگاه و نمایشگاه همچون گذشته نبود، این نمایشگاه موجب دیدار دوباره عکاسان و تعامل و ارتباط بیشتر آنان با یکدیگر شد.



کلاس درسی برای عموم
مرجان تقی‌پور هم یکی از بانوان عکاسی است که اثرش در این نمایشگاه چشم‌نوازی می‌کند. او کبوتر دلش را روانه شالیزاری در منطقه کلات نادری می‌کند و از روزی برایم می‌گوید که نیم ساعتی با شالیکاران همراه و هم صحبت شد. در ادامه این هنرمند جوان بیان می‌کند: عجین شدن با فضای کاری که شالیکاران در حال انجام آن بودند موجب شد تا بتوانم کادر خوبی را ببندم و عکسی با ترکیب‌بندی درشت بگیرم.

تقی‌پور می‌افزاید: برپایی چنین نمایشگاهی که در آن نگاه‌های حرفه‌ای عکاسان باسابقه در کنار یکدیگر قرار می‌گیرد همچون برپایی یک کارگاه و کلاس آموزشی برای عموم عکاسان است.

او همچنین به بعضی از دغدغه‌هایش به عنوان یک بانوی عکاس اشاره و تصریح می‌کند: اگر فردی به رشته هنری علاقه‌ دارد باید برای پیشرفت در آن زمان بگذارد، تلاش کند و حتی بجنگد.



فضایی امیدبخش و پرانرژی
شور و شوق در نگاه تمامی بازدیدکنندگان نمایشگاه دوسالانه عکاسان خراسان رضوی موج می‌زند. از جوان تا پیشکسوت، همگی با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی خودشان را به نگارخانه رضوان رسانده‌اند. در این میان، اکبر صالحی، مسئول مؤسسه فرهنگی و هنری آبرنگ، از جمله میهمانان حاضر در افتتاحیه این نمایشگاه است. این پیشکسوت حوزه چاپ مشهد درباره حس و حال خود در این نمایشگاه می‌گوید: وقتی وارد چنین نمایشگاه‌های عکاسی می‌شوم و جوانان پرشور و پرانرژی را می‌بینم، حس امید وجودم را فرا می‌گیرد. بنابراین سعی می‌کنم به تمامی نمایشگاه‌هایی که از برگزاری آنها مطلع می‌شوم، سر بزنم و از آنها روحیه و انرژی بگیرم. البته این امر نشانه احترام خاصم به برگزارکنندگان نمایشگاه‌ها و مخاطبان‌شان هم است.

این نمایشگاه به همت مؤسسه هنری عکاسان خراسان رضوی تا پنج‌شنبه 10 تیر 1400، همه روزه از ساعت 9 تا 12 و 17 تا 20 پذیرای علاقه‌مندان به هنر عکاسی در نگارخانه رضوان به نشانی مشهد، خیابان کوهسنگی 17، شماره 16 است.

 

تاريخ: ۱۴۰۰/۴/۸