هم‌کلام با سه نگارگر برجسته مشهدی در نمایشگاه «جلوه گل» نگارخانه رضوان نگارگری؛ تجلی‌گاه ملکوت خیال

 هم‌کلام با سه نگارگر برجسته مشهدی در نمایشگاه «جلوه گل» نگارخانه رضوان نگارگری؛ تجلی‌گاه ملکوت خیال

 تابلوهایی فاخر و پر نقش و نگار از استادان رضا مهدوی، علیرضا قزی، عطااله شاکری و احسان افشار بر دیوارهای سپید این نگارخانه جاخوش کرده است. بیشتر این آثار، تصویرگر روایتی مذهبی است که با درآمیختن معجزه رنگ و خیال توانسته مخاطبان نمایشگاه را مات و مبهوت ظرافت هنردست استادان نگارگر ‌کند. از طرف دیگر، تابلوهای گل و مرغ آن هم نویدبخش بهار و نو شدن شده و روح تک تک بازدیدکنندگان نمایشگاه را به وجد آورده است. در ادامه، با این هنرمندان برجسته مشهدی هم‌کلام می‌شویم تا با نمایشگاه «جلوه گل» و محورهای نشست‌های تخصصی جانبی آن در بستر مجازی بیشتر آشنا شویم.         

12

توجه به تصویرسازی مذهبی

رضا مهدوی بیان می‌کند: به طور معمول هر ساله در آستانه آغاز سال جدید، شاهد برگزاری چنین نمایشگاه‌های هنری که با حال و هوای بهاری هم هماهنگ است، در نگارخانه رضوان هستیم. نمایشگاه «جلوه گل» هم به مناسبت گرامی‌داشت ایام ولادت باسعادت امیر المؤمنین علی(ع) به پیشنهاد مکتب هنر رضوان با محوریت تصویرسازی مذهبی دایر شده است.

او ادامه می‌دهد: پنج تابلوی نگارگری و یک اثر گل و مرغم که در هشت سال اخیر کشیده شده، در این نمایشگاه در معرض دید عموم هنردوستان گذاشته شده است.

این هنرمند برجسته می‌‌گوید: آنچه بیشتر درباره نگارگری به ذهن‌ها خطور می‌کند خلق آثاری با موضوعاتی همچون بزم است و کمتر به بحث روایی آن پرداخته شده است در حالی که موضوعات مذهبی بارها در طول تاریخ دستمایه کار نگارگران قرار گرفته و در دهه‌های اخیر هم خلق چنین آثاری پررنگ‌تر شده است.

مهدوی درباره محورهای نشست تخصصی «تصویرسازی مذهبی» که بعدازظهر سه‌شنبه پنجم اسفند سال جاری در نگارخانه رضوان برگزار می‌شود، بیان می‌کند: بعضی از هنرجویان این رشته در ترسیم ذهنیات خود بر روی کاغذ، مشکل دارند و نمی‌دانند از کجا باید شروع کنند و چه نکاتی را مد نظر قرار دهند. در قالب برگزاری این نشست به این نکات، تاریخچه تصویرسازی مذهبی و پاسخ به پرسش‌های مخاطبان در این خصوص خواهم پرداخت.

او می‌گوید: مسئولان مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی علاقه و اشتیاق بسیاری به احیا و حرکت هنر در این مجموعه به ویژه در تعامل با هنرمندان دارند به طوری که با این نگاه مثبت، شاهد اتفاقات خوب هنری در آینده نزدیک خواهیم بود.

 

22

بروزرسانی هنر

در ادامه عطااله شاکری بیان می‌کند: هفت اثر نگارگری، گل و مرغ و تذهیبم که در 9 سال اخیر خلق شده، در نمایشگاه «جلوه گل» به نمایش درآمده است.

او با ابراز خرسندی از نمایش آثارش در کنار آثار دیگر استادان رشته نگارگری مشهد در این نمایشگاه می‌گوید: بی‌شک با توجه به کاهش اجرای برنامه‌های هنری به دلیل شرایط کرونایی، برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی به همت مکتب هنر رضوان می‌تواند چراغ هنر را روشن نگاه دارد تا سرانجام این دوران هم به پایان برسد.

شاکری ادامه می‌دهد: متأسفانه هنر گل و مرغ و تذهیب، سالیان سال بود که اصل و منبع خودش را گم کرده بود. در چند سال اخیر، گل و مرغ رجعتی به هنر گذشته داشت و فعالیت‌هایی با تکیه بر آن انجام شد چنان که این هنر در مشهد به پشتوانه برگزاری «دوسالانه تذهیب‌های قرآنی» توسط مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی بیشترین قوت را گرفت و فعالیت هنرمندان هم پررنگ‌‌تر شد.

این هنرمند برجسته تصریح می‌کند: هر هنرمندی وظیفه دارد با نگرش خود و توجه به شرایط زمانی موجود در هنری که با فرهنگ ایران زمین پیوند خورده است، تغییراتی ایجاد و آن را به‌روز کند.

او با اشاره به برگزاری نشست تخصصی «خلاقیت در اجرای آثار گل و مرغ» در بعدازظهر چهارشنبه، ششم اسفندماه می‌افزاید: در تلاش هستم در این نشست با توجه به تجربه و دانش خود به بیان تغییراتی که می‌توان در هنر گل و مرغ ایجاد کرد، بپردازم.

رذاور

 

اهمیت نمایشگاه‌های گروهی

احسان افشار نیز با اشاره بر اینکه پنج اثر نگارگری منتخبش که در بازه زمانی 15 سال اخیر خلق شده در نمایشگاه «جلوه گل» به نمایش گذاشته است، بیان می‌کند: یکی از این تابلوها با گواش و آبرنگ و چهار تابلوی دیگر با رنگ اکریلیک کشیده شده است.

او از نگارگری به عنوان یک هنر ملی و باسابقه نام می‌برد و می‌‌افزاید: این رشته هنری در دوره‌های مختلف تاریخی، مکاتب گوناگون را گذرانده و تغییر و تحولات بسیاری کرده است. در حال حاضر هم هنرمندان حضور پرشورتری در زیرشاخه‌های مختلف این رشته هنری از جمله گل و مرغ، تذهیب، مینیاتور و تشعیر دارند و در سبک‌های قدیم و جدید آن فعالیت می‌کنند.

این هنرمند برجسته درباره محورهای نشست تخصصی «نگارگری و راه‌های نرفته» که بعدازظهر دوشنبه، چهارم اسفندماه برگزار می‌شود، می‌گوید: در این نشست به دغدغه امروزی خودم یعنی جایگاه نگارگری در عصر حاضر و راه‌هایی که باید این رشته هنری طی می‌کرده تا تأثیرگذاری آن در جامعه جهانی و ایرانی بیشتر شود، خواهم پرداخت. البته اقتصاد هنر بویژه اقتصاد نگارگری، یکی دیگر از محورهای این نشست خواهد بود و عموم مخاطبان هنردوست می‌توانند از مباحث آن استفاده کنند.

افشار با تأکید بر اینکه شرکت در نمایشگاه «جلوه گل» مایه افتخارش است، خاطرنشان می‌کند: ضرورت برگزاری چنین نمایشگاه گروهی توسط هنرمندان در حال حاضر حس می‌شد تا هنرجویان با حضور در نمایشگاه و مقایسه آثار، بهره آموزشی بیشتری برده و بتوانند چنین تعامل‌هایی را بین خودشان هم داشته باشند.

گفتنی است، اهل هنر می‌توانند مباحث سه نشست‌ تخصصی نمایشگاه «جلوه گل» را در روزهای 4 تا 6 اسفند 1399 از ساعت 17 از طریق صفحه اینستاگرام مکتب هنر رضوان به نشانی  rezvan_artschool@ به صورت پخش زنده(live) دنبال کنند.

 

تاريخ: ۱۳۹۹/۱۲/۹