گزارشی از حال و هوای برگزاری برنامه هنری «حصن حصین» در حرم مطهر رضوی نقشی از نور در روشنخانه دل

 گزارشی از حال و هوای برگزاری برنامه هنری «حصن حصین» در حرم مطهر رضوی نقشی از نور در روشنخانه دل

هم‌زمان با دهه مبارک فجر و ایام ولادت فرخنده حضرت فاطمه(س)، ویژه برنامه «حصن حصین» با حضور 50 هنرمند برجسته کشور و خراسان رضوی با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی دوران شیوع بیماری کرونا به همت مکتب هنر رضوان وابسته به مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی در رواق «دارالمرحمه» حرم مطهر رضوی برگزار شد. در این گزارش، گوشه‌هایی از اجرای این برنامه هنری و حال و هوای هنرمندان حاضر را روایت می‌کنیم. 

 

عرض ارادتی هنرمندانه

بخش میانی رواق با قالی‌های قرمزرنگ مفروش شده و میز و صندلی‌ها با رعایت کامل فاصله‌گذاری اجتماعی طوری چیده شده است تا خواهران و برادران هنرمند با آرامش‌ خاطر در دو بخش مجزا به هنرآفرینی بپردازند. از استادان بنام خوشنویسی و نگارگری تا هنرمندان جوان دارای مدرک ممتاز و فوق ممتاز، در این برنامه دور هم جمع شدند. در این بین، احمد قائم مقامی، استاد پیشکسوت خوش‌نویسی با خواندن بیت شعر «سر ارادت ما و آستان حضرت دوست   که هر چه بر سر ما می‌رود، ارادت اوست» بیان می‌کند: این فضا به حدی متبرک به وجود نازنین حضرت علی بن موسی الرضا(ع) است که چه در خلوت و چه در جلوت، آن حال معنوی به دل ما که خود زائر این بارگاه به شمار می‌آییم، انتقال پیدا می‌کند.

او با اشاره بر اینکه هر ساله افتخار حضور در جمع هنرمندان اهل ذوق و معرفت در ایام ولادت حضرت فاطمه زهرا(س) نصیبش شده است، می‌افزاید: برگزاری چنین برنامه‌هایی از سوی مکتب هنر رضوان از یک طرف یادآور هنرمندان و قلوب شده و از طرف دیگر موجب می‌شود در حرم امام رضا(ع) به یاد مادرشان حضرت فاطمه(س) قلم بزنیم و یادبودی برای ایشان بنویسیم. امیدوارم این قلم‌ها مورد تقرب حضرت حق قرار گیرد و حضرت علی بن موسی الرضا(ع) از تک تک ما راضی باشند.

همچنین علی‌اکبر اسماعیلی قوچانی، استاد پیشکسوت خوشنویسی و کاتب بزرگترین قرآن هنری جهان در حالی که مشغول کتابت عبارت «السلام علیک یا ام الحسن و الحسین سیدی شباب اهل الجنه» است، می‌گوید: هنر خوشنویسی بخشی از فرهنگ ماست که از قرآن سرچشمه گرفته است.

او اضافه می‌کند: حس خوبی از حضور در برنامه «حصن حصین» دارم چراکه این دعوت بهانه‌ای شد تا همراه با دوستان خوشنویس به زیارت امام رضا(ع) بیایم.

در ادامه، به سراغ محمدرضا شوقیان، روحانی هنرمند حاضر در این برنامه می‌رویم که در حال خلق اثری به خط نستعلیق است. او از جمله مدرسان انجمن خوشنویسان است که در این برنامه حضور بهم رسانده است تا با خلق اثر و بداهه‌نویسی، عرض ارادتی به حضرت علی بن موسی الرضا(ع) داشته باشد. او می‌گوید: بی‌شک برگزاری برنامه‌های گذشته با حضور زائران حال و هوای زیباتری داشته، اما این برنامه هم که در چنین فضای مطهر و نورانی برپا شده است، حس خوبی به هنرمندان می‌بخشد به خصوص که فضا در خلق یک اثر هنری تأثیر بسیاری می‌گذارد.

 

تجربه حسی ناب

میزها انباشته از قلم‌های خوشنویسی، مرکب‌های رنگی و جعبه‌های آبرنگ است. هنرمندان زیرشاخه رشته نگارگری هم در میان صدای پیچ و تاب قلم خوشنویسان و خلق عبارات مذهبی و آیات قرآنی همچون سوره کوثر، با دقت و ظرافت خاصی در حال کار بر روی آثار خود هستند. به طور نمونه تنی چند از هنرمندان در حال ترسیم اثر نگارگری با موضوع حضرت فاطمه(س) یا تذهیب هستند.

مریم میرصدرایی، کارشناس ارشد هنر اسلامی که از سال 1383 در حوزه نگارگری فعالیت می‌کند، از جمله این هنرمندان است. او در حالی که مشغول خلق اثری «گل و مرغ» بر روی بومی سنتی از سنگ دلربا است، بیان می‌کند: نخستین بار است فرصت حضور در چنین برنامه‌ای در حرم رضوی نصیبم شده است.

میرصدرایی با تأکید بر اینکه موضوعات قدسی همیشه با نگارگری عجین بوده است، می‌افزاید: حضورم در چنین فضایی موجب شد تا ایده‌های خوبی برای نگارگری به ذهنم برسد.

فاطمه مقیمی، یکی دیگر از بانوان هنرمند حاضر در برنامه «حصن حصین» است. او از مدرسان جوان خوشنویسی مکتب هنر رضوان محسوب می‌شود که فعالیت هنری‌اش را از سال 1380 و از کلاس‌های آموزشی مجتمع فرهنگی- هنری امام خمینی(ره) خواجه‌ربیع مشهد آغاز کرده است. او با اشاره بر اینکه به لطف امام رضا(ع) برای چندمین بار توفیق عرض ارادت به ساحت ائمه اطهار(ع) در چنین برنامه‌ای در حرم مطهر نصیبش شده است، می‌گوید: خوشنویسی در فضای نورانی بارگاه امام هشتم(ع) احساس شعف بسیاری به دنبال دارد. امیدوارم عرض ارادت ما مورد قبول درگاه امام رضا(ع) قرار گیرد.

بعضی از هنرمندان همچون علیرضا بهدانی، مدرس برجسته رشته نقاشی‌خط هم در حال بداهه‌نگاری هستند. او بر روی تابلویی با رنگ زمینه آبی، کبوترانی را به تصویر کشیده است که در دور واژه‌هایی همچون «علی» در حال پروازند.

در گوشه دیگری از این محفل هنری و معنوی، تابلوی بزرگ «مناظره امام رضا(ع) با دانشمندان ادیان الهی» که توسط رضا حمیدی، هنرمند پیشکسوت نقاشی قهوه‌خانه‌ای خراسان خلق شده، در معرض نمایش گذاشته شده است. این هنرمند در این ویژه برنامه هم در حال خلق اثری با موضوع ولادت حضرت فاطمه(س) با رنگ روغن بر روی بوم است. او خاطرنشان می‌کند: حس و حالی توصیف‌نشدنی در این محفل دارم.

 

تاريخ: ۱۳۹۹/۱۱/۲۰