پای سخن اعضای انجمن شعر بانوان رضوی ‌‌" گوهرشاد " به مناسبت سالروز ولادت حضرت فاطمه (س) شاعرانه‌هایی برای بانوی کوثر

 پای سخن اعضای انجمن شعر بانوان رضوی ‌‌" گوهرشاد " به مناسبت سالروز ولادت حضرت فاطمه (س) شاعرانه‌هایی برای بانوی کوثر

به گزارش روابط عمومی ، در این بین، بانوان بسیاری در حوزه شعر آیینی به ویژه رضوی در کشور فعالیت می‌کنند که چند سالی است در پرتوی انجمن شعر بانوان رضوی «گوهرشاد»، به صحن و سرای رضوی پیوند خورده‌اند. این انجمن به همت مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی در مشهد شکل گرفت و در سال‌های اخیر به تدریج موجب راه‌اندازی انجمن‌های شعر گوهرشاد در بعضی از استان‌های کشور همچون تهران، فارس و قم شد. در این گزارش، به مناسبت سالروز ولادت حضرت زهرا(س) و روز زن، با دو بانوی شاعر فعال در برنامه‌های انجمن شعر بانوان رضوی گوهرشاد هم‌کلام شدیم.

 

کشف استعدادهای ناب شعری

زهرا علی‌پور، از جمله شاعرانی است که از اوائل تأسیس انجمن شعر گوهرشاد در مشهد با توجه به مشغله کاری‌‌اش به عنوان یک پرستار در جلسات هفتگی و برنامه‌های مناسبتی این انجمن شرکت کرده است. او از سال گذشته به عنوان دبیر انجمن شعر بانوان رضوی گوهرشاد مشهد به فعالیت‌های خود در این انجمن ادامه داد.

این بانوی سی و هفت‌ساله می‌گوید: اولین جرقه‌های شعری‌ام در 10 سالگی زده شد و در روزگار نوجوانی‌ام هر ساله شعری می‌سرودم تا اینکه در دوران جوانی، با بهره‌گیری از جلسات شعری مشهد و دوره‌های آموزشی کشوری زیر نظر استادانی همچون محمدکاظم کاظمی، به صورت حرفه‌ای در حوزه شعر و شاعری وارد شدم. به عبارتی در کنار خدمت به بیماران، فعالیت‌های شعری خودم را هم ادامه دادم و حتی بسیاری از شعرهای خوب خود را در زمان استراحتم در شیفت‌های شبانه بیمارستان سروده‌ام. منتخبی از شعرهایم در مجموعه کتاب‌های مختلف چاپ شده و حتی بعضی از آنها در آلبوم‌های صوتی منتشر شده است.

در ادامه او با تأکید بر فضیلت‌های سرودن شعر در مدح و ثنای اهل بیت(ع) براساس روایات اسلامی بیان می‌کند: بیشتر شعرهای آیینی‌ام را در محافل ادبی می‌خوانم چراکه دوست دارم زبان و قلمم را وقف اهل بیت(ع) کنم و این کار، اثرات بسیار خوبی در حال و هوای درونی‌ام گذاشته است.

علی‌‌پور از عنایاتی که از ائمه اطهار(ع) دیده است هم برایمان می‌گوید و اضافه می‌کند: حدود 19 سال است، خادم امام رضا(ع) هستم و بسیاری از شعرهای رضوی خود را در حرم مطهر امام هشتم(ع) سروده‌ام. به طور مثال در نیمه‌های شب در مقابل ضریح مطهر، شعر «مثل یک کوه پشت من هستی   تو زلالی، به رنگ دریایی...» به ذهنم خطور کرد یا وقتی که در صحن جمهوری به نقش و نگار فرش‌ها نگاه می‌کردم، شعر «محسور کرده صحن تو گل‌های قالی ‌را...» را سرودم.

او با بیان اینکه بانوان در حوزه شعر آیینی در مشهد فعالیت‌های خوبی دارند، ادامه می‌دهد: بعضی از شاعران حاضر در جلسات انجمن گوهرشاد، شعر آیینی نمی‌سرودند اما حضورشان در این محفل ادبی موجب شد در این حوزه هم وارد شوند و آثار خوبی بنویسند.  

علی‌پور، شاعرپروری و کشف استعدادهای ناب شعر آیینی را مهم‌ترین هدف راه‌اندازی انجمن‌های ادبی گوهرشاد در کشور می‌داند و می‌افزاید: امیدوارم آستان قدس رضوی به عنوان قطب معنوی ایران، از انجمن‌های ادبی گوهرشاد حمایت بیشتری کند تا شاهد جذب تمامی بانوان شاعر آیینی توسط این مجموعه باشیم.

او به مناسبت سالروز ولادت حضرت فاطمه(س)، چند بیتی از آثارش را هم برایمان می‌خواند: «نور حضورت آینه‌ی کردگار شد   با تو ستون عرش خدا استوار شد/ باغ زمین به چنگ خزان بود پیش از آن   اما به لطف رؤیت رویت بهار شد/ مروه صفا گرفت به یمن قدوم تو   زمزم به لطف کوثر تو خوشگوار شد/ از آسمان رسیدی و با یک گل از بهشت   هر چار فصل خانه‌ی مولا بهار شد...»

 

از مطالعه تا ارتباط قلبی

سمانه خلف‌زاده، یکی دیگر از شاعرانی است که میهمان بعضی از برنامه‌های انجمن شعر گوهرشاد در سال‌های اخیر شده است. او بیست و هشت ساله، اصالتاً خوزستانی و ساکن قم است که در حال حاضر به عنوان یکی از اعضای انجمن شعر گوهرشاد قم، ارتباط هنری‌اش را با صحن و سرای رضوی ادامه می‌دهد. خلف‌زاده از دوران نوجوانی فعالیت شعری‌اش را آغاز کرده است و در دو حوزه‌ شعر «آیینی» و «مقاومت» به زبان‌های فارسی و عربی فعالیت می‌کند چنان که آثارش در جشنواره‌های مختلف شعری برگزیده شده و دو کتاب‌ ادبی هم منتشر کرده است.

این بانوی شاعر می‌گوید: خادم فرهنگی آستان مقدس حضرت شاهچراغ(ع) در شیراز هستم، از طرف دیگر چون در قم سکونت دارم در محافل ادبی متعدد حرم مطهر حضرت معصومه(س) هم شرکت می‌کنم. در این بین، بارها سعادت حضور در برنامه‌های شعری آستان قدس رضوی نصیبم شده است. به طور مثال توفیق حضور در عصر شعر «آفتاب غدیر» در سال 97 در رواق حضرت زهرا(س) حرم مطهر رضوی و شعرخوانی در جمع بانوان زائر و مجاور را یافتم و خاطره خوبی از آن سفر در ذهنم مانده است.

او به شرکت خود در آیین شعرخوانی مجازی بین‌المللی «رسم دعبل» ویژه بانوان که به مناسبت ایام شهادت حضرت رضا(ع) در سال جاری به صورت زنده از حرم مطهر رضوی از بستر اینستاگرام پخش شد، اشاره و می‌افزاید: به دلیل شیوع بیماری کرونا، یک سال است نتوانستم به زیارت بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) بیایم و بسیار دلم تنگ حرم مطهر هستم. وقتی به صورت تلفنی در این برنامه شعری خواندم و مجری برنامه به من گفتند صدایم در رواق دعبل پخش می‌شود، حسی وصف‌نشدنی داشتم.

همچنین خلف‌‌زاده بیان می‌کند: پیش از ورود به حوزه شعر آیینی، باید متعهد بود و درباره زندگی و شخصیت اهل بیت(ع) مطالعه کرد. سپس با حفظ رابطه قلبی با ائمه اطهار(ع) و کسب اجازه از آنان، می‌توانید شعر آیینی بسرایید، البته در صورتی که این بزرگواران به قلمتان نظر کنند. بی‌شک سرودن شعر پس از برقراری چنین ارتباطی دلی، لذت‌‌بخش‌تر است.

در ادامه او با تأکید بر اینکه شعر آیینی بانوان پس از پیروزی انقلاب اسلامی رشد محسوسی داشته است، می‌گوید: در هر دهه، بانوانی در جبهه شعر آیینی ظهور کردند که الگو شده‌اند و شعرهایشان حرفی برای گفتن دارند تا جایی که از این آثار در مؤسسات فرهنگی و هیات مذهبی استفاده شده است. به نظرم اگر بانوان کشور میزان مطالعات خود را افزایش دهند و به اصل شعر بپردازند، آینده روشن‌تری در این حوزه خواهند داشت.

خلف‌زاده هم ما را میهمان چند بیتی به مناسبت میلاد خجسته حضرت زهرا(س) می‌کند: «ای ماه کم فروغ برو فکر چاره کن   امشب شب تو نیست زمین را نظاره کن/ از پله‌های ابر به سمت زمین بیا   کاری شبیه مریم و کلثوم و ساره کن/ ای ماه اگر که نور فراوان مراد توست   دل را مرید کودک در گاهواره کن/ خورشید وار زمزمه کن اِن یکاد را   قربانیش ستاره ستاره ستاره کن...».

تاريخ: ۱۳۹۹/۱۱/۱۹