نشست نقد شعر آیینی بانوان انجمن ادبی گوهرشاد در جوار حرم رضوی برپا شد

 نشست نقد شعر آیینی بانوان انجمن ادبی گوهرشاد در جوار حرم رضوی برپا شد

به گزارش روابط عمومی مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی این محفل ادبی به همت انجمن ادبی بانوان رضوی گوهرشاد مشهد با حضور جمعی از بانوان شاعر این شهر مقدس و اجرای زهرا علی‌پور روز گذشته در سالن جلسات بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.

علیرضا قزوه در این نشست با بیان اینکه برای گذراندن مراحل شاعری ابتدا باید وزن و قافیه شعر را به‌ طور کامل فرا گرفت، گفت: وزن شعر نباید بشکند و موسیقی کلام نیز باید کامل باشد.

این شاعر برجسته ادامه داد: هر شاعری برای برطرف کردن مشکل موسیقی شعر خود باید غزلیات شمس یا غزلیات ریتمیک را مطالعه کند تا موسیقی کلامش روان و تقویت شود.

وی بیان کرد: همچنین شاعران در انتخاب کلمات باید سهل و ممتنع بودن را رعایت کنند. مطالعه آثاری مانند بوستان سعدی و پنج گنج نظامی به شاعران در این مرحله کمک می‌کند.

قزوه افزود: در مسیر شاعری علاوه بر انتخاب کلمات با دقت خاص باید تصویرآفرینی در شعر را آموخت. تصویرگرایی در آثار شاعران سبک هندی مانند بیدل و صائب موج می‌زند.

وی گفت: در مرحله چهارم، علاقه‌مندان مسیر شاعری باید عنصر عاطفه را بشناسند که این عنصر در دوبیتی‌های باباطاهر و غزلیات سعدی به چشم می‌خورد.

این شاعر برجسته کشور تصریح کرد: مطالعات شعری خود را آگاهانه و حساب ‌شده انجام دهید به ‌طور نمونه می‌توان با مطالعه آثار شاعران معاصر مانند پروین اعتصامی و سهراب سپهری به ترتیب با عنصر سهل و ممتنع در زبان شعر و تصویرآفرینی آشنا شد.

وی به برخی آثار دیگر شاعران معاصر نیز اشاره کرد و افزود: اگر فردی بخواهد شاعری را به‌صورت جدی دنبال کند باید آثار شاعران کهن کشور را با گذراندن مراحل مذکور مطالعه کند.

قزوه ابراز کرد: از عنصر غافلگیری نیز باید در انتخاب قافیه‌های شعر استفاده کرد تا مخاطب جذب آن شود. بنابراین شاعران باید حداکثر استفاده را از قافیه بکنند تا عیار شعرشان بالا رود.

وی از شعر سپید به عنوان یک قالب شعری سخت نام برد و گفت: برای فراگیری قالب‌های شعری نیز باید از قالب‌های آسان شعری مانند دوبیتی و رباعی با ترتیب و اسلوب خاصی شروع کرد. هر چند دوبیتی نیز سختی‌های خاص خودش را دارد و بسیاری از شاعران در آن موفق نبودند.

این شاعر بنام ادامه داد: شاعران پس از چند سال فعالیت در قالب‌های دوبیتی و رباعی می‌توانند در قالب‌های مثنوی یا غزل فعالیت کنند. قالب‌های بزرگ‌تر شعری مانند ترجیع‌بند، ترکیب‌بند و قصیده در مرحله بعدی مسیر شاعری قرار دارد. قالب نیمایی و سپید نیز در مرحله نهایی این مسیر قرار دارد.

وی همچنین نکاتی درباره طنز در شعر، فعالیت‌های شاعری دوران نوجوانی و جوانی خود، جدی گرفتن آغاز مرحله شاعری با سرودن دوبیتی و رباعی و دقت در به کار بردن صنعت تکرار در شعر در این نشست بیان کرد.

جمعی از بانوان حاضر در نشست نیز شعرهای آیینی خود را در قالب‌های مختلف خواندند که مورد نقد و بررسی علیرضا قزوه قرار گرفت. در پایان نیز این شاعر برجسته شعری عاشورایی خواند که مورد توجه حاضران قرار گرفت.

یادآور می‌شود، انجمن ادبی گوهرشاد مشهد زیر نظر مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی با برگزاری جلسات هفتگی شعرخوانی ویژه بانوان، نقد و بررسی شعر، دعوت از استادان برجسته در حوزه شعر و ادب، شناسایی و پرورش نوجوانان و جوانان شاعر، در مسیر رشد شعر آیینی به‌ویژه شعر رضوی بانوان فعالیت می‌کند.

تاريخ: ۱۳۹۸/۸/۲۳