فقدان شکوه شعر خراسان یکساله شد

 فقدان شکوه شعر خراسان یکساله شد

روز پنج‌شنبه یازدهم مردادماه مراسم نکوداشت زنده‌یاد غلامرضا شکوهی با عنوان  «شکوه شعر خراسان» برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی در این مراسم که باحضور حجت الاسلام گنابادی نژاد رئیس سازمان فرهنگی آستان قدس رضوی ، محمد علی چمی گو مدیرعامل موسسه آفرینشهای هنری آستان قدس رضوی ، حجت الاسلام سید حسین سیدی معاون فرهنگی بنیاد بین المللی فرهنگی امام رضا (ع) ، شعرای آیینی استان و خانواده شکوهی برگزار شد ، اشعاری در مورد شکوهی و شعر وی قرائت کردند .
شعر شکوهی ، عاشقانه های آیینی است
در این مراسم محمدکاظم کاظمی از شعرای آیینی کشور و عضو فرهنگستان ادب  درباره ویژگی شعر شکوهی گفت: یکی از وجوه قوت یک شاعر این است که شعر او در ساحات گوناگون حضور داشته باشد و مرحوم شکوهی یکی از این شاعران بود. در سیر مجملی در آثار مرحوم شکوهی مشاهده می‌کنیم که ایشان حداقل در سه حوزه با پررنگی و وضوح تمام کار کرده است و اگر هریک از این حوزه‌های شاعری ایشان را از نظر دور بداریم، به ایشان جفا کرده‌ایم.
این شاعر خاطرنشان کرد: شکوهی، شاعری بود که با محافل مختلف ادبی در خراسان ارتباط داشت و همچنین از محضر شاعران گوناگونی چون استاد مرحوم صاحب‌کار ، مرحوم قهرمان و ... استفاده کرده است.
او درباره شعر آیینی شکوهی گفت: نمی‌توان شعر مذهبی شکوهی را بررسی کرد و تاثیر حضور پررنگ استاد صفری زرافشان را در تقویت روحیه مذهبی آن شاعر نادیده گرفت.
این شاعر افغانستانی خاطرنشان کرد: می‌پذیرم که غزل شکوهی  با غزل نوگرا و غزلی که در سال‌های اخیر با تجربه‌های امروز عجین شده، همراه نیست ولی در عین حال، شکوهی دارای غزلی شسته‌ رفته و معتدل است. مرحوم شکوهی در دو حوزه‌ای که نسبتا از یکدیگر دور است، یعنی شعر عاشقانه و شعر مذهبی و آیینی کار کرده است‌. منتها در شعر آن شاعر، بین این دو وجه مشترکی است و آن این است که در شعر آیینی شکوهی نیز با وجه پررنگی از عشق و محبت روبه‌رو هستیم. زیرا که ایشان روحیه‌ای عاشقانه داشت.
اشعار شکوهی طرحی نو در شعر آیینی ایجاد کرد
محمد نیک عضو شورای انجمن ادبی رضوی نیز در این مراسم اظهار کرد:  از دست دادن این شاعر بزرگ در عرصه شعر یک فاجعه‌ بود و مرحوم شکوهی، در اوج سوددهی و بهره‌دهی به قله‌ای مرتفع در شعر رسیده و مضمون‌یابی و نوآوری او را به عنوان استاد شناساند، خصوصا پس از گرایش به شعر آیینی و شعر رضوی که جناب زرافشان ایشان را تشویق کرده این مهم را برعهده داشتند. بنابراین، شکوهی در شعر آیینی نیز نوآوری و مضمون‌های بدیعی داشت و طرحی نو در شعر آیینی در افکند که قطعا نام و یاد ایشان را ماندگار خواهد کرد.
او درباره آشنایی خود با غلام‌رضا شکوهی گفت: بیش از ۵۵ سال با مرحوم شکوهی از پیش و بعد از انقلاب آشنایی و با ایشان صحبت و حشرونشر داشتم و پس از انقلاب نیز در انجمن ادبی فرخ همراه او بوده‌ام. همچنین، سال‌ها در دهه ۶۰، ۷۰ و ۸۰ به همراه استاد برزگر، مرحوم خسرو و مرحوم غلام‌رضا شکوهی در مسافرت‌ها و انجمن‌های متعددی، از جمله انجمن ادبی اداره ارشاد و دیگر انجمن‌ها در کناریکدیگر بودیم و به واقع جای خالی ایشان را احساس می‌کنم.
این شاعر خراسانی در باب دیگر هنرهای زنده یاد شکوهی افزود: شعر در تمام وجود شکوهی و در رگ و پوست و خون او جاری بود و در کنار آن، چندین هنر دیگر داشت که آنان که از نزدیک با ایشان آشنا نبوده‌اند، کمتر خبر دارند. از جمله این که مرحوم غلام‌رضا شکوهی به لحاظ خوش‌نویسی در حد بسیار بالا یی بود .همچنین، شکوهی در نقاشی و موسیقی نیز دستی داشت و تمام ردیف‌های موسیقی و ردیف‌های آواز سنتی را دقیق می‌دانست.

در این مراسم، شاعران خراسانی همچون محمدکاظم کاظمی، روح‌الله راوه‌ای، مصطفی جلیلیان مصلحی، حجت‌الاسلام صفری زرافشان، محمدجواد غفورزاده شفق ،جمیله سادات کرمانی ، زهرا علیپور ، ایمان مرصعی ، امیر برزگرو محمد نیک به شعرخوانی پرداختند.
همچنین عارف شکوهی پسر مرحوم غلامرضا شکوهی در انتهای این مراسم غزلی را به  روح پدرش پیشکش نمود .
شایان ذکر است در پایان مراسم ، از خانواده مرحوم غلام‌رضا شکوهی از طرف موسسه آفرینش‌های هنری و بنیاد بین‌المللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) تقدیر به عمل آمد .
تاريخ: ۱۳۹۷/۵/۱۳